Українська громадська організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова

Українська громадська організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова

12:49,
10 Березня 2023
810

Українська громадська організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова

12:49,
10 Березня 2023
810
Українська громадська організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова
Українська громадська організація Truth Hounds отримала Премію свободи імені Сахарова
Неурядову організацію удостоїли нагороди за внесок у документування фактів та доказів воєнних злочинів.

Українська правозахисна організація Truth Hounds, яка займається документуванням воєнних злочинів росіян, отримала Премію свободи імені Сахарова 2023 року. Про це повідомили у Норвезькому гельсінському комітеті, який започаткував премію.

Неурядову організацію нагородили за її внесок у документування фактів та доказів воєнних злочинів, а також потенційних злочинів проти людяності.

Цьогорічна нагорода є першою, яка надається українській організації.

«Робота з документування робить Truth Hounds важливою рушійною силою та гравцем, із яким мають рахуватися», — зауважила генеральний секретар Норвезького гельсінського комітету Беріт Ліндеман.

За її словами, ця нагорода є знаком поваги як самій організації, так і всьому українському народу, який бореться проти неспровокованої російської агресії та брутального нападу.

ГО Truth Hounds — це команда фахівців із прав людини, що документують воєнні злочини та злочини проти людства в контексті конфліктів із 2014 року. Truth Hounds борються проти безкарності тих, хто скоює міжнародні злочини та грубі порушення прав людини, шляхом розслідування, документації, моніторингу, адвокації й розв’язання проблем в інтересах вразливих груп. 

Зокрема, організація допомагає розслідуванням Міжнародного кримінального суду у Гаазі, українським та іноземним слідчим. За час діяльності вона підготувала п’ять великих подань до Міжнародного кримінального суду. Truth Hounds також документує воєнні злочини на Південному Кавказі, у Центральній Азії та у Білорусі.

Церемонія нагородження відбудеться 25 травня 2023 року у Нобелівському Центрі миру в Осло.

«Ми отримуємо цю премію від імені громадян України, яких вбивають, переслідують і масово переселяють на чужі території саме тому, що у них є мужність відчувати себе українцями і заявляти про це. Від імені всіх людей, які за ці дев’ять років довірили нам найгірші спогади у житті», — заявили у ГО Truth Hounds

Ця премія, вважають в організації, належить кожному, хто бореться проти спроб знищити українськість. І вона для кожного, хто у майбутньому матиме змогу читати правду на сторінках підручників з історії, а також житиме у світі, де глобальна солідарність і правосуддя довели свою спроможність. 

Норвезький гельсінський комітет започаткував цю премію у 1980 році за підтримки самого Андрія Сахарова.

Нагадаємо, премій імені Сахарова існує дві. Премію свободи українці отримали вперше. Водночас також є Премія Сахарова за свободу думки, яку вручає Європарламент. Нею відзначали зокрема режисера та колишнього в’язня Кремля Олега Сенцова та минулого року — все українське суспільство.

Фото: Truth Hounds

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду