Олександра Матвійчук першою в Україні отримала альтернативну Нобелівську премію

Олександра Матвійчук першою в Україні отримала альтернативну Нобелівську премію

13:01,
3 Жовтня 2022
1680

Олександра Матвійчук першою в Україні отримала альтернативну Нобелівську премію

13:01,
3 Жовтня 2022
1680
Олександра Матвійчук першою в Україні отримала альтернативну Нобелівську премію
Олександра Матвійчук першою в Україні отримала альтернативну Нобелівську премію
Голова «Центру Громадянських Свобод» (ЦГС) Олександра Матвійчук стала лауреаткою премії «За правильний спосіб життя». Її ще називають альтернативною Нобелівською премією.

Імена лауреатів премії «За правильний спосіб життя» оголосив 29 вересня шведський фонд Right Livelihood Award Foundation. Олександра Матвійчук і ЦГС стали першими лауреатами цієї премії в України. Загалом, цього року фонд Right Livelihood Award Foundation розглянув 175 номінантів із 77 країн.

Журі премії наголошує на тому, що діяльність Олександри Матвійчук і «Центру Громадянських Свобод» спрямована на розбудову демократичного майбутнього України.

«Як голова "Центру Громадянських Свобод" (ЦГС) вона та організація відіграють важливу роль у зміцненні українського громадянського суспільства та національних інституцій протягом понад десяти років, а також сприяють утвердженню верховенства права та дотриманню міжнародного права», – йдеться в обґрунтуванні організаторів.

Також премія вручена за визначну роботу Олександри Матвійчук «з документування воєнних злочинів і порушень прав людини», що робить можливим притягнення до відповідальності воєнних злочинців РФ.

«У сфері міжнародного права Матвійчук і ЦГС давно виступають за приєднання України до Міжнародного кримінального суду. Ця робота стала особливо важливою в контексті війни Росії проти України, ставши прикладом для документування воєнних злочинів і порушень прав людини. Своєю роботою Матвійчук і ЦГС забезпечують і розбудовують демократичне майбутнє України», – наголошують організатори.

«Зараз ми переживаємо дуже драматичний час української історії, ми боремося за свободу в усіх сенсах. Ми боремося за свободу бути незалежною державою, ми боремося за свободу бути українцями, ми боремося за свободу мати демократичний вибір. Ми платимо за це досить високу ціну. Тож ця премія є жестом підтримки нашої боротьби загалом і моєї праці зокрема», – наголосила Олександра Матвійчук у короткому інтерв’ю для організаторів.

Альтернативна Нобелівська премія заснована 1980 року. Її призовий фонд становить три мільйони шведських крон. Поповнюється він добровільними пожертвами. Премію присуджують за захист прав людини, захист довкілля та миру. Премія фонду Right Livelihood Award Foundation вручається щорічно чотирьом людям чи організаціям, яких, на думку засновника фонду, шведсько-німецького мецената Якоба фон Ікскюля, проігнорували під час вручення традиційної Нобелівської премії.

Світлина з сайту ЦГС

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду