Місія здійсненна, або Як Волонтерська премія зробила видимими сотні благодійників з усієї України

Місія здійсненна, або Як Волонтерська премія зробила видимими сотні благодійників з усієї України

12:21,
8 Грудня 2023
1017

Місія здійсненна, або Як Волонтерська премія зробила видимими сотні благодійників з усієї України

12:21,
8 Грудня 2023
1017
Місія здійсненна, або Як Волонтерська премія зробила видимими сотні благодійників з усієї України
Місія здійсненна, або Як Волонтерська премія зробила видимими сотні благодійників з усієї України
5 грудня, в Міжнародний день волонтера, під час Форуму розвитку громадянського суспільства відбулося вручення щорічної Волонтерської премії від ініціативи Центру громадянських свобод «Євромайдан SOS».

Волонтерська премія — це недержавна щорічна нагорода, яку вручають «звичайним людям, які роблять надзвичайні речі». Волонтерська премія заснована з метою висловити вдячність людям, завдяки яким країна вистояла в найтяжчі часи, а також задля популяризації та підтримки волонтерського руху.

Щороку «Євромайдан SOS» нагороджував понад 100 волонтерів з усієї України та з-за кордону, які працюють у різних сферах: допомагають військовим і постраждалим від війни, дітям, родинам переселенців, координують екологічні, культурні й освітні проєкти — список сфер для волонтерства невичерпний.

Головне завдання Волонтерської премії — підтримати волонтерський рух в Україні, показати суспільству його важливість і різноманітність, а також заохотити людей до суспільно корисних ініціатив.

«У лютому 2022 року вся Україна стала надійним волонтерським тилом, одиниці об’єдналися у тисячі, волонтерський рух вибухнув потужними ініціативами й майже в усіх кластерах соціального життя проявились якості єдності, взаємопідтримки та допомоги.  Волонтерство стало частиною нової української культури», — переконані ініціатори премії.

Торішня Волонтерська премія відбулася в абсолютно нових умовах — під час широкомасштабної агресії Росії проти України. Центр громадянських свобод отримав максимальну кількість заявок на номінацію за всю історію існування Волонтерської премії з 2014 року. А сама церемонія відбулася попри обстріли та масові відключення світла через руйнування Росією енергетичної інфраструктури.

Цього року подія відбулась удесяте і стала ювілейною. Проте організатори цьогоріч вирішили не обирати номінантів і лауреатів, не створювати рейтинги, а також довгі й короткі списки волонтерів. Натомість запросили всіх благодійників з усієї України, аби зібратися затишним колом, щоб подякувати кожному і кожній, хто волонтерить на благо України. Адже у воєнний час будь-який внесок є важливим і необхідним для перемоги.

Волонтерська премія — 2023

Щоби подякувати волонтерам, активісти ініціативи «Євромайдан SOS» створили спеціальний сайт, де кожен може залишити свою історію волонтерства, допомоги, взаємопідтримки або ж розповісти про знайомих, які допомагають іншим, аби висловити їм вдячність.

Волонтерська премія — 2023

На відкритті цьогорічної премії голова Центру громадянських свобод і нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук пригадала, з чого починалась ініціатива «Євромайдан SOS» і як згодом з’явилася премія.

«У 2013 році ми запустили “Євромайдан SOS” у відповідь на брутальний розгін мирної студентської демонстрації. Тоді ми змогли об’єднали тисячі людей по всій країні. Ми працювали 24 години на добу і надавали правову допомогу тим, кого били, переслідували, катували, обвинувачували у сфабрикованих справах. Через три місяці в наших базах було 16 тисяч викликів про допомогу, які обробляли наші волонтери й волонтерки. Тоді зрозуміла дуже важливу річ: коли ти не можеш спертися на правові механізми, ти все одно можеш спертися на людей, на звичайних людей, які роблять надзвичайні речі», — сказала Олександра Матвійчук.

Олександра Матвійчук

Правозахисниця проводить паралелі з 2013 роком, початком Євромайдану і 2022-м — початком повномасштабного вторгнення.

«У перші дні війни не лише Путін думав, що в України досить мало шансів тримати удар і чинити спротив, але й наші найближчі партнери. Але звичайні люди знову почали робити надзвичайні речі: кожен і кожна на своєму місці робили все і навіть більше, і раптом стало очевидним, що люди, які борються за свою свободу і гідність, вони сильніші, ніж друга армія світу. І я хочу сказати цим людям дякую», — додає Матвійчук.

Волонтерська премія — 2023

Олександра пригадала одну з волонтерок, яка їй розказала історію про те, що її родина на початку волонтерства не сприймала її зайнятість.

«Це історія, напевно, про багатьох із нас, тому що коли ти робиш гарні справи, завжди знайдуться люди, які скажуть: “А тобі що, більш за всіх треба?”, “Чому саме ти це робиш?”, “Чому ти в це вкладаєшся?”. І, звичайно, часто, коли ти не отримуєш підтримки, доволі складно проходити через ці життєві випробування. Людина, яка розказувала цю історію, поділилася, що в неї через волонтерство були проблеми на роботі, вдома. А потім, коли її бабусю забрали в шпиталь і вона приїхала її провідати, та запитала “у що вона перетворила своє життя”. На що ця дівчина відкрила сторінки “Євромайдан SOS”, де ми виставляли всіх номінантів — і там була також її номінація. Вона прочитала своїй бабусі всі коментарі вдячності, які залишали люди, яким вона врятувала життя. Раптом бабуся сказала, що вона була не права і що пишається своєю онукою», — зі сльозами на очах підсумовує правозахисниця.

Олександра Матвійчук

Волонтерство — це завжди про невидимий подвиг, це завжди про долання спротиву, це завжди про те, як стати кращими за самих себе, вважає Матвійчук. І додає, що зараз ми проходимо складні випробування, проте є люди, на яких ми можемо спертися в цій країні, — це волонтери. Тому зараз усі мають спішити робити добро.

Зображення Центру громадянських свобод, фото Ольги Сошенко

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду