Нагороди і премії громадського сектору. Календар-добірка для ЗМІ

Нагороди і премії громадського сектору. Календар-добірка для ЗМІ

14:00,
7 Лютого 2022
8474

Нагороди і премії громадського сектору. Календар-добірка для ЗМІ

14:00,
7 Лютого 2022
8474
Нагороди і премії громадського сектору. Календар-добірка для ЗМІ
Нагороди і премії громадського сектору. Календар-добірка для ЗМІ
Десятка недержавних нагород і відзнак у сфері громадського активізму, волонтерства і благодійності.

У громадянському суспільстві відзначають «най-най-най»: діячів, ініціативи, опонентів. «Детектор медіа» підготував добірку премій і нагород, що не будуть зайвими в календарі журналіста. Якщо вашої премії чи нагороди немає в цьому списку і ви вважаєте, що це незаслужено, — пишіть нам.

 

Волонтерська премія

Цю всеукраїнську недержавну нагороду вручають за внесок у розвиток волонтерського руху «звичайним людям, які роблять надзвичайні речі». Премію заснувала громадська ініціатива «Євромайдан SOS» у листопаді 2014 року, коли масштабний волонтерський рух в Україні став відповіддю на нові виклики, з якими стикнулася країна в боротьбі з російською збройною агресією після Революції гідності.

Премію вручають щороку 30 листопада в Києві. Дата символічна, адже саме 30 листопада 2013 року була створена ініціатива «Євромайдан SOS» як реакція на насильницький розгін мирної студентської демонстрації на Майдані Незалежності. Протягом подій Євромайдану волонтери й волонтерки ініціативи працювали, щоб допомогти переслідуваним учасникам протесту по всій Україні. «Через руки волонтерів пройшли сотні побитих, заарештованих, підданих катуванням, обвинувачених у сфабрикованих справах, рідних зниклих і загиблих людей. Саме в цей день “Євромайдан SOS” скликає волонтерів з усієї країни, щоб подякувати людям, завдяки яким країна вистояла в найтяжчі часи та завдяки яким сьогодні вирішуються невирішувані проблеми», — так позиціонують організатори нагородження.

Щоб тебе номінували, треба відповідати трьом критеріям: щоденна волонтерська робота або вчинок, не обіймати керівних посад політичних сил, робити добрі справи безкоштовно. Волонтера може номінувати будь-хто. Для цього потрібно заповнити анкету про номінанта, отримати згоду від номінанта на використання його даних та відправити анкету в організаційний комітет «Волонтерської премії». Історії всіх номінантів пізніше публікують на сторінці «Євромайдан SOS» у фейсбуку.

За вісім років існування премії номіновано більше тисячі людей і відзначено 43 лауреати. Членами журі, яке відбирає переможців після відкритого номінування, були відомі правозахисники, письменники, науковці, співаки, військові, громадські діячі, журналісти тощо. Зокрема, у 2020 році до складу журі «Волонтерської премії» увійшли правозахисниця й телеведуча Лариса Денисенко, поет Борис Херсонський, керівниця «Жіночого ветеранського руху» Андріана Арехта, громадянський журналіст та колишній заручник Кремля Наріман Мемедемінов, драматургиня і режисерка Наталія Ворожбит.

 

«Тюльпан прав людини»

У середині грудня посольство Нідерландів в Україні вручає щорічну премію за досягнення в боротьбі за права людини «Тюльпан прав людини», про яку «Детектор медіа» писав раніше.

Глобальний «Тюльпан» вручають із 2008 року. Комісія обирає переможців серед активістів або правозахисних організацій зі всього світу. Переможці отримують статуетку тюльпана як символічну відзнаку та фінансову підтримку своїх проєктів. Серед одинадцяти міжнародних лауреатів попередніх років — правозахисники з Конго, Індії, Китаю, Ірану, Гондурасу, Пакистану, Мавританії, Мексики, Йорданії та Близького Сходу.

Глобальний «Тюльпан»

Місцеві «Тюльпани» заснували у 2018 році в декількох країнах, зокрема і в Україні. Премії отримали співзасновник громадської організації «Доступно UA» Дмитро Щебетюк (2018), кримська адвокатка Лілія Гемеджі, керівник одеського «Автомайдану» Віталій Устименко (2019), голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, співзасновниця організації «Жіночі перспективи» Марта Чумало (2020), виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк та ЛГБТ-активістка, голова ГО «Інсайт» Олена Шевченко (2021). Вони також отримали символічні статуетки та до 300 тисяч гривень на свої проєкти.

«Ми хочемо показати, що їхню важливу роботу цінують та що в них є союзники. Адже в багатьох випадках міжнародне визнання допомагає правозахисникам і правозахисницям почуватись у безпеці», — пояснив у своїй колонці посол Нідерландів в Україні Йеннес де Мол.

 

Премія відповідальності Responsibility Award 2021

Три грошові премії вручають організаціям громадянського суспільства, чия робота пов’язана хоча би з одним пунктом Декларації відповідальності людини і які за рік показали «ціннісну орієнтацію на відповідальність». Цю нагороду запровадив Фонд родини Богдана Гаврилишина на честь відзначення першого Всеукраїнського дня відповідальності людини, тож із 19 жовтня 2021 року організації могли подавати заявки. Далі організатори відібрали півфіналістів та провели відкрите голосування та голосування членів журі.

Членами журі стали президентка Фонду родини Богдана Гаврилишина Христина Гаврилишин-Батрух, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко, співачка Руслана Лижичко, державний секретар Кабінету Міністрів Олександр Ярема, головна редакторка онлайн-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва, співзасновник ініціативи «Крим SOS» Алім Алієв, генеральна директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта та керівниця й співвласниця Kacho Group Аліна Качоровська.

Перших лауреатів нагородили 22 січня 2022 року в Будинку звукозапису «Українського радіо». Переможці — благодійна організація «Повернись живим» (100 тисяч гривень), рух «Будуємо Україну Разом» (50 тисяч гривень) і громадська організація «Друзі спільноти Святого Егідія» (25 тисяч гривень). Серед фіналістів були притулок для бездомних тварин «Сіріус», «Рух Чесно», благодійні фонди Helpgroup і «Запорука» та інші.

«Відкриті двері»

Це «оскар» для доступних закладів — нагорода за доступність і зручність локацій для маломобільних людей, заснована громадською організацією «Доступно.UA» у 2018 році. Через нагороду активісти розповідають про тих, хто зробив свій простір зручним для всіх, і показують приклади, варті наслідування.

Переможців визначає журі — експерти з архітектури, втілювачі інклюзивних проєктів та представники маломобільних груп населення. Нагорода має три номінації: публічні простори (музеї, театри, фестивалі, суди), комерційні локації (ресторани, кафе, готелі, коворкінги, супермаркети) й ініціативи (проєкти, що привертають увагу до питання доступності та інклюзії).

Серед переможців нагороди — Мистецький Арсенал, ресторан «Остання барикада», «Ашан», українська команда Invictus Games, музей у темряві «Третя після опівночі» тощо. 10 листопада 2021 року нагороду отримали 12 фіналістів, серед них компанія «Літепло», Інклюзивний пляж в Одесі, ініціатива «On3Wheels. Доступні подорожі».

 

Національна правозахисна премія

Щороку 9 грудня, в Міжнародний день захисту прав людини, Національну правозахисну премію за здобутки в захисті прав людини громадським діячам вручає неформальна коаліція «Правозахисний порядок денний». До неї входять правозахисні організації «Українська Гельсінська спілка з прав людини», «Харківська правозахисна група», «Центр громадянських свобод», «Amnesty International в Україні», «Центр прав людини Zmina», «Центр досліджень правоохоронної діяльності», «Євромайдан SOS» і проєкт «Без кордонів».

У 2021 році премію вручили вп’яте. Лауреаткою стала цивільна полонена з окупованого Новоазовська, громадська уповноважена з прав дитини на окупованих територіях Донецької області Людмила Гусейнова, яка захищала права дітей в окупованому Новоазовську, а з 2019-го перебуває в СІЗО в окупованому Донецьку. Премію вручили чоловікові Людмили під час «Національної правозахисної неКонференції». 2020 року премію отримали адвокат Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський та голова громадської організації «Fight for Right/Боротьба за права» Юлія Сачук.

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова вручає правозахисну премію 2021 року Дмитру Пархоменку, чоловіку Людмили Гусейнової

 

Орден «Народний Герой України»

Співзвучна з державною, це відзнака за мужність і героїзм, виявлені в захисті незалежності, територіальної цілісності України, а також у допомозі армії. Її заснували в 2015 році Андрій Боєчко і Дмитро Щербаков. Орден щороку вручають в іншому місті.

Знак ордена «Народний Герой України» виготовляють зі срібла 925 проби, переплавленого з виробів, зібраних в усіх охочих. Зокрема, український боксер В’ячеслав Узелков передав на орден свою срібну медаль, яку отримав на Чемпіонаті Європи з боксу 2002 року. Орден стилізований під тризуб із накладеним по центру римським мечем-гладіусом вістрям угору. Кожна нагорода має індивідуальний номер та елементи захисту.

Є два варіанти нагород:

  • із червоно-чорною стрічкою на колодці — для воїнів, які зі зброєю в руках захищали українську землю;
  • із жовто-блакитною стрічкою — для волонтерів і медиків.

«Знак ордена “Народний Герой України” символізує готовність до збройної боротьби та захисту української державності, незалежності України та її народу, а кольори орденських планок символізують червоно-чорне бойове знамено українців — від козацької доби і дотепер — та державний прапор України», — йдеться на сайті ордена.

Запропонувати кандидатуру на нагородження може кожен на фейсбук-сторінці ордена. У поданні треба описати героїчний вчинок кандидата. Нагородна рада перевіряє інформацію.

До тридцятиріччя незалежності України у видавництва «Білка» вийшла книжка «Народний Герой України. Історії справжніх». Це збірка 45 історій власників ордена. Виручку від її продажу збираються витратити на друк другої частини книжки. В Україні понад 400 «Народних героїв».

 

Стипендія за громадянську позицію імені Катерини Гандзюк

Щорічну стипендію заснувала Українська школа політичних студій у 2018 році після загибелі Катерини Гандзюк, яка була її випускницею в 2015 році. Стипендіатів обирає УШПС, залучаючи до процесу відбору громадських активістів й експертів. Останнє слово в цьому виборі за Віктором Гандзюком, татом Катерини.

У 2019 році стипендіатом став журналіст-розслідувач Денис Бігус. У 2021 році стипендію здобув Сергій Філімонов, учасник програми Української школи політичних студій 2021 року, ветеран російсько-української війни, нагороджений медаллю «Захисник Маріуполя», один із творців неформального молодіжного руху «Гонор», колишній керівник київського осередку «Цивільного Корпусу Азов» та київського осередку партії «Національний корпус». Сергій Філімонов зіграв головну роль у фільмі Олега Сенцова «Носоріг».

Громадська відзнака року

ІСАР «Єднання» нагороджує ініціативи, які найефективніше розвивалися як організації. Переможців визначають за підсумками відкритого голосування та голосування журі (за принципом 50/50). На Форумі розвитку громадянського суспільства 30 листопада 2021 року в п’яти номінаціях нагородили:

  • адвокаційна кампанія — #Коженголосвпливає громадського холдингу «Громадський холдинг “Група впливу”». Претенденти: кампанії «Україна — за Стамбульську конвенцію», «Обмеження використання поліетиленових пакетів», «Справедливість Стерненку — справедливість усім!», «Марш за Київ»;
  • фандрейзингова кампанія — ініціатива «COVID-19: об’єднатися, аби вижити» фонду «Твоя опора». Претенденти: краудфандингова платформа «Зерна правди», кампанія «Діма, ми встигнемо!», благодійна платформа Kind Challengе, акція «Монетки дітям»;
  • піар-кампанія або інформаційна кампанія — ініціатива «Очистимо Донбас разом!» громадської організації «Асоціація саперів України». Претенденти: соціальний проєкт «Всі, хто хотіли, поїхали?», «За кошти платників податків», #НамЦимДихати, #stop_sexтинг;
  • об’єднання зусиль чи коаліція — «Коаліція ветеранських просторів» громадської організації «Простір Можливостей». Претенденти: Коаліція за вакцинацію, Коаліція внутрішньо переміщених осіб, Музей російської агресії, Коаліція ромських неурядових організацій;
  • прорив в організаційному розвитку (переможця визначили організатори) — громадська організація Фундація DeJuRe.

 

KyivPride Awards

Громадська організація «КиївПрайд» започаткувала премію у сфері ЛГБТ+ та правд-активізму. 18 вересня 2021 року відбулася перша церемонія нагородження. Захід підтримало Посольство Нідерландів в Україні. Номінації KyivPride Awards 2021 і переможці:

  1. ЛГБТ+ активіст_ка року в Україні. За видатну діяльність для ЛГБТ-спільноти та видимий вклад у прайд-рух — Дзвенислава Щерба, активістка ГО Amnesty International Ukraine;
  2. союзник_ця року в Україні. Вручається зірці шоубізнесу, людині зі сфери політики, культури тощо, яка не є частиною ЛГБТ-спільноти, — Тетяна Микитенко, проєкт «Рагулівна»;
  3. ЛГБТ+ френдлі бренд року в Україні. Вручається українській компанії, що підтримує видимість ЛГБТ-спільноти, говорить гучно про свою солідарність із прайд-рухом — «ПриватБанк»;
  4. ЛГБТ+ френдлі медіа року в Україні. Вручається дружньому медіа, що систематично та коректно висвітлює події прайд-руху, квір-проєкти та проблематику ЛГБТ-спільноти — Star Light Media;
  5. квір-блогер_ка року в Україні. ЛГБТ-митець_сткиня, що засобом власного інтернет-блогу успішно та видимо просуває ідеї рівності та свободи в Україні — Едвард Різ;
  6. витвір квір-мистецтва року в Україні. Фото, відео, фільм, виставка або інший художній акт, що став важливим внеском в ЛГБТ-рух — фільм «Будьмо, Гей. Діалоги про гідність» режисера Євгена Лєсного;
  7. ЛГБТ+ подія року в Україні. Захід, акція, інфокампанія, або інший інфопроєкт напрямку ЛГБТ+, що гучно вплинув на медіапростір та спільноту, — камінг-аут співака Melovin.

Тетяна Микитенко з відзнакою на KyivPride Awards 2021

Номінованими можуть бути лише ті претенденти_ки, робота яких спрямована саме в український інформаційний простір, а також які поважають територіальну цілісність та Конституцію держави й не порушували український закон.

 

Орден «Добре серце»

Відзнаку отримують «самодостатні українці, які роблять добрі справи та займаються розвитком громадянського суспільства в Україні». Ініціювали нагороду організатори Форуму добрих справ — Інститут розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр за підтримки «Банку Альянс». На нагороді зображений пелікан, який із давнини вважався символом самопожертви та самовідданої праці, самовіддачі та любові до ближнього.

10 грудня 2021 року в Національному парку «Межигір’я» відбувся перший в Україні «Бал добрих справ», де ордени «Добре серце» отримали дванадцять діячів, серед них голова громадської організації «Мотохелп» Дмитро Буренін, президентка «Товариства захисту тварин», ініціаторка створення першого в Україні притулку для тварин «SOS» у Пирогові та власниця титулу «Амбасадор Форуму добрих справ» Тамара Тарнавська та волонтерка, координаторка гуманітарних проєктів Благодійного фонду допомоги «Коло» Наталія Мещерякова.

Фото: пресслужба посольства Нідерландів в Україні; Центр громадянських свобод; uaheroes.com; Фонд родини Богдана Гаврилишина / Facebook; «Твоє місто»; Віктор Височин, KиївПрайд / Facebook

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду