Активістка з України отримала премію Швеції в сфері захисту прав людини

Активістка з України отримала премію Швеції в сфері захисту прав людини

15:14,
9 Січня 2023
990

Активістка з України отримала премію Швеції в сфері захисту прав людини

15:14,
9 Січня 2023
990
Активістка з України отримала премію Швеції в сфері захисту прав людини
Активістка з України отримала премію Швеції в сфері захисту прав людини
Три жінки з України, Ірану та Туреччини в понеділок отримали правозахисну премію імені Улофа Пальме від Швеції 2023 року за захист прав і свобод жінок.

Марта Чумало з України, Наргес Мохаммаді з Ірану та Ерен Кескін з Туреччини нагороджені за «зусилля у боротьбі за забезпечення свободи жінок у час, коли права людини перебувають під загрозою війни, насильства та гноблення». Про це йдеться в заяві Меморіального фонду Улофа Пальме.

Як інформує «Голос Америки» з посиланням на AFP News Agency, Марта Чумало, психологиня і феміністка, була відзначена як одна із засновниць неурядової організації «Жіночі перспективи», яка захищає права жінок і бореться з насильством щодо жінок.

«З 2014 року, а особливо після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році, Марта Чумало активно підвищувала обізнаність про наслідки війни та допомагала жертвам війни», — йдеться у повідомленні фонду.

«Для мене це велика несподіванка та велика честь отримати таку престижну нагороду – Премію Улофа Пальме! І це чудовий привід говорити на усіх рівнях про те, що права жінок, особливо в умовах війни, часто нехтуються та порушуються. І для мене ця нагорода – це видима відзнака тих зусиль, які українські феміністки роблять зараз в Україні та за кордоном для того, щоб допомогти постраждалим жінкам та дітям опинитися в безпеці, зменшити руйнівні наслідки війни та залучити солідарну підтримку Україні зі всього світу», — написала Марта Чумало у фейсбуці.

Журналістка і правозахисниця Мохаммаді «була центральною фігурою в боротьбі за права жінок і свободу слова в Ірані», заявили в журі.

Вона була однією із засновниць Іранської національної ради миру. За участь у захисті прав жінок «її неодноразово заарештовували, і вона кілька разів відбувала тюремне ув'язнення».

Вона перебуває в ув'язненні з листопада 2021 року після того, як її засудили за «пропагандистську діяльність проти держави», повідомили у фонді.

Адвокатка із прав людини Ерен Кескін була нагороджена за те, що десятиліттями захищала дискримінованих у своїй країні, зокрема «етнічні меншини, ЛГБТКІ+ людей та біженців».

Організатори премії зазначили, що Кескін погрожували вбивством і переслідували, її також «ув’язнили за переконання», Amnesty International назвала її «в’язнем сумління».

Церемонія нагородження відбудеться 1 лютого в Стокгольмі.

Премія Улофа Пальме — це щорічна премія у 100 000 доларів США, яку присуджує Меморіальний фонд Улофа Пальме.

Премія вшановує пам’ять прем’єр-міністра Швеції, соціал-демократа Улофа Пальме, відкритого міжнародного захисника прав людини — і палкого противника участі США у війні у В’єтнамі — якого було вбито в Стокгольмі в 1986 році.

З 1987 року цією нагородою вшановують правозахисників у всьому світі, зокрема конголезького лікаря та лауреата Нобелівської премії миру Деніса Муквеге, колишнього генерального секретаря ООН Кофі Аннана та інформатора Pentagon Papers Деніела Еллсберга.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду