Жінки у мистецтві: премія Women in Arts 2023 оголосила переможниць

Жінки у мистецтві: премія Women in Arts 2023 оголосила переможниць

10:32,
8 Березня 2023
770

Жінки у мистецтві: премія Women in Arts 2023 оголосила переможниць

10:32,
8 Березня 2023
770
Жінки у мистецтві: премія Women in Arts 2023 оголосила переможниць
Жінки у мистецтві: премія Women in Arts 2023 оголосила переможниць
Лауреатками премії стали художниця, поетка, драматургиня, режисерка, директорка музею, композиторка, журналістка та військова парамедикиня.

ООН Жінки в Україні та Український інститут вчетверте вручили премію Women in Arts, яка відзначає досягнення жінок, що працюють у сфері культури та мистецтва. Оскільки у 2022 році церемонія не відбулася через початок повномасштабного вторгнення, цьогоріч нагороду вручали за два попередні роки. Нинішня премія набула нового сенсу, що відобразилось у її новому гаслі «Вогонь запеклих не пече» і доданому до назви слові The Resistance.

Ще однією особливістю Women in Arts 2023 став додатковий критерій відбору — внесок у перемогу, що враховує діяльність номінанток у військовій, волонтерській, культурній чи будь-якій іншій сфері, що безпосередньо наближає перемогу України.

Тож лауреатками премії Women in Arts. The Resistance стали:

  • У номінації Жінки у візуальному мистецтві — Алевтина Кахідзе. Художниця з 2014 року системно та послідовно працює з темою війни, поєднуючи мистецьку практику з активною просвітницькою, дослідницькою та дипломатичною діяльністю в Україні та Європі.

  • У номінації Жінки в музиці — Алла Загайкевич. Композиторка, виконавиця, організаторка міжнародних проєктів електроакустичної музики «Електроакустика», голова Асоціації електроакустичної музики України є авторкою сучасної опери «Вишиваний. Король України», музики до фільмів «Будинок “Слово”». Нескінчений роман» та «Довбуш». 

  • У номінації Жінки в театрі — Ніна Захоженко. Вона є однією з найяскравіших представниць сучасної української драматургії, чиї вистави можна побачити не лише у Львові, Дніпрі, Харкові та Києві, а й на сценах театрів світу.

  • У номінації Жінки в кіно — Аліна Горлова. Режисерка-документалістка, яка відома світові за стрічками «Явних проявів немає» та «Цей дощ ніколи не скінчиться», з перших днів  повномасштабного вторгнення фіксує події як кінорежисерка та займається волонтерською діяльністю.

  •  У номінації Жінки в літературі — Галина Крук. З 2014 року поетка пише й рефлексує на теми втрат, смертей, насильства, їздить до прифронтових зон із допомогою для військових і місцевих мешканців та з читаннями. Промова Галини Крук «Мені шкода, що поезія не вбиває», виголошена на поетичному фестивалі в Берліні, стала знаковою.

  • У номінації Жінки в культурному менеджменті — Юлія Ваганова. В.о. директора Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відома як професійна менеджерка у сфері культури, що здатна долати кризові ситуації. Її внесок у розвиток Музею Ханенків, а перед цим  Мистецького Арсеналу, оцінюють як неймовірно високий прояв фаховості.

  • У номінації Жінки в журналістиці, критиці і дослідженнях — Анастасія Платонова. Циклом статей в рамках проєкту «Розплутуючи імперію» (створеного у співпраці з Центром міської історії та Дарією Бадьйор) через міжнародні медіа журналістка розповіла світові, як поширюється російська культура та її імперіалістичні наративи та як ця культура пов’язана з нинішньою війною.

  • Особливу відзнаку премії Women in Arts. The Resistance отримала Юлія Сідорова (Юлія Григорович). Парамедикиня ЗСУ, яка відома за позивним «Куба», очільниця медслужби Veteranka (Жіночий ветеранський рух) була активною учасницею Революції Гідності і ще у 2014 році потрапила на фронт як бойовий медик у складі «Госпітальєрів». 

Також на церемонії нагородження відбулася прем'єра жіночого маніфесту. В його основі – пісня та відео під назвою «Ти є велика сила». Це авторська робота команди музичного каналу Megogo Live спільно з ООН Жінки в Україні та Українським інститутом. У її створенні взяли участь одна з цьогорічних номінанток Марина Круть, а також виконавиці Roxolana, Саша Кольцова (Крихітка) та Олена Карась (Тонка). Крім них, у відео можна побачити номінанток Women in Arts. The Resistance.

Кандидаток премії Women In Arts 2023 оцінювали профільні експерти відповідної сфери, представники державного сектору та незалежних інституцій. Головними вимогами до конкурсанток були професійні досягнення, репутація, інноваційність та національне чи міжнародне визнання. 

Серед суддів були креативний директор агенції Mozgi Ideas Влад Болсун, головний редактор видання LiRoom Олексій Бондаренко, акторка Ірма Вітовська-Ванца, директорка Департаменту комунікацій та публічної дипломатії МЗС Ірина Боровець та багато інших. Із повним переліком можна ознайомитись за посиланням.

Women in Arts — це незалежна премія, заснована у 2019 році Українським інститутом та ООН Жінки в Україні у рамках руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Її заснували з метою підтримати професійний розвиток жінок у сфері мистецтва та культури, а також подолати гендерні стереотипи та усунути нерівність.

У 2021 році премію Women in Arts отримали режисерка Ірина Цілик, письменниця Софія Андрухович, диригентка Оксана Линів, громадська діячка Юлія Федів, художниця Аліна Клейтман, режисерка Тамара Трунова, літературознавиця і арткритикиня Віра Балдинюк та військова журналістка Валерія Бурлакова.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду