Кримську правозахисну групу відзначили премією ОБСЄ «Захисник демократії»

Кримську правозахисну групу відзначили премією ОБСЄ «Захисник демократії»

11:00,
21 Квітня 2024
426

Кримську правозахисну групу відзначили премією ОБСЄ «Захисник демократії»

11:00,
21 Квітня 2024
426
Кримську правозахисну групу відзначили премією ОБСЄ «Захисник демократії»
Кримську правозахисну групу відзначили премією ОБСЄ «Захисник демократії»
ОБСЄ присуджує цю нагороду з 1996 року представникам громадськості та правозахисним організаціям, які сприяють створенню більш справедливого та безпечного світу, заснованого на правилах міжнародного порядку.

Кримська правозахисна групу отримала міжнародну нагороду ОБСЄ Democracy Defender Award за сприяння захисту демократії у світі. Про це повідомляє Zmina з посиланням на голову правління КПГ Ольгу Скрипник. 

«Democracy Defender Award — це визнання не лише роботи Кримської правозахисної групи, це відзнака значущості всього правозахисного руху України, особливо тих, хто залишається вірним Україні та цінностям демократії на окупованих Росією територіях, включаючи окупований Крим, хто ризикує життям заради встановлення справедливості. Саме за це росіяни їх вбивають, катують, позбавляють волі», — сказала Скрипник на церемонії вручення у Відні.

Вона розповіла, що багато її колег, правозахисників, журналістів та активістів нині служать в Українській армії, оскільки більше не залишилося іншого шляху, щоб захистити права і життя людей. Чимало з них вже загинули в бою.

«Кожен кілометр окупованої української землі наближає армію Путіна до кордонів інших демократичних країн. Демократичний світ впаде, якщо Україна не зможе виграти цю війну. Демократія — це не даність, вона не існує сама по собі. За демократію треба боротися», — наголосила правозахисниця.

Ольга Скрипник закликала захистити демократію та зберегти світ, побудований на цінності людського життя та гідності: «Якщо цього не зробити зараз, то демократичні країни прийде знищувати не лише Росія, а ціла коаліція тоталітарних держав та терористичних режимів. Тому нам всім потрібна зброя для України, зараз, та в максимальних обсягах, нам потрібні сміливі рішення та нам потрібне освідомлення власної історичної відповідальності».

Премію Democracy Defender Award заснували у 1996 році 8 країн-учасниць організації: США, Канада, Чорногорія, Данія, Велика Британія, Швеція, Швейцарія та Нідерланди.

ОБСЄ відзначає цією нагородою представників громадськості та правозахисних організацій, які сприяють створенню більш справедливого та безпечного світу, заснованого на правилах міжнародного порядку. Раніше премію «Захисник демократії» отримували громадська організація «Медійна ініціатива за права людини», Центр прав людини ZMINA, українська правозахисниця та лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук, білоруські правозахисники з Центру «Вясна», російські правозахисники з центру «Меморіал» та інші. 

Нагадаємо, у вересні 2023 року Кримська правозахисна група та її голова Ольга Скрипник отримали від посольства Королівства Нідерландів в Україні премію «Тюльпан прав людини». Посол Нідерландів подякував Групі за інформування про становище прав людини в окупованому Криму.

У травні 2022-го Кримську правозахисну групу визнали «небажаною організацією» в Росії.

На світлині — голова правління КПГ Ольга Скрипник

Фото: Permanent Mission of Ukraine to the International Organizations in Vienna

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду