«Премію відповідальності 2023» здобули Ukraїner, Docudays і Залога «Чорноморці»

«Премію відповідальності 2023» здобули Ukraїner, Docudays і Залога «Чорноморці»

14:16,
23 Січня 2024
803

«Премію відповідальності 2023» здобули Ukraїner, Docudays і Залога «Чорноморці»

14:16,
23 Січня 2024
803
«Премію відповідальності 2023» здобули Ukraїner, Docudays і Залога «Чорноморці»
«Премію відповідальності 2023» здобули Ukraїner, Docudays і Залога «Чорноморці»
Переможці отримали по 100 тисяч гривень та унікальні статуетки ручної роботи.

22 січня, в День Соборності України, Фонд родини Богдана Гаврилишина вручив «Премію відповідальності 2023». Премією відзначили організації громадянського суспільства та їхні історії відповідального партнерства, які в часи повномасштабної війни є найкращими прикладами міжсекторальної взаємодії.

Як повідомили на фейсбук-сторінці Фонду, лауреатами «Премії відповідальності 2023» стали:

  • організація «Залога “Чорноморці”» з проєктом «Прихисток ТТ» у номінації «Історія відповідального партнерства: громади»;
  • організація Ukraїner із проєктом «Хоробрі міста» в номінації «Національний партнерський проєкт»;
  • організація Docudays із проєктом «Архів війни» в номінації «Взаємодія без кордонів: Україна до світу».

У короткий список премії цьогоріч також увійшли організації «Ангар. Україна», «Плато», «Save Ukraine Now», «ЮрФем», «Коло», «Спрямована Дія», «Save Dnipro». Медійний спецпроєкт із десятьма фіналістами премії запланований на березень. Також партнер Премії радіо «Культура» вручило спецвідзнаку організації «EdCamp Ukraine» за найкращу освітню історію відповідального партнерства.

Про проєкти-переможці:

«Прихисток ТТ» — астротуристичний прихисток, організований пластунами куренів «Чорноморці» та «Чорноморські хвилі» на горі Параска в межах Національного парку «Сколівські бескиди». Прихисток — втілення мрії та останнього прохання пластуна сеньйора Тараса Гаврилишина, «чорноморця», який загинув при виконанні завдань на Херсонщині під час російської агресії проти України 1 листопада 2022 року. «ТТ» — позивний Тараса Гаврилишина. Прихистком зможуть скористатись усі охочі мандрівники без попереднього запису чи дозволів. Станом на 25 листопада 2023 року збудована будівля прихистку, відкрита для ночівлі туристів основна частина. Господарське приміщення, деякі інтер'єрні рішення, блискавкозахист, прокат телескопів плануються на весну 2024 року.

Прихисток ТТ на горі Параска

Читайте також: 

«Хоробрі міста» — спецпроєкт Ukraїner, присвячений містам, які окупували російські війська. Проєкт масштабувався від кількахвилинних відеороликів про українську ідентичність міст та героїчний опір їхніх жителів до великої благодійної офлайн-події і документальної однойменної стрічки. Він розповів історії людей з Нової Каховки, Бердянська, Мелітополя, Херсона, Маріуполя та інших містечок і сіл, які чинять опір загарбникам або тимчасово покинули свої домівки.

«Архів війни» (Ukraine War Archive) — це інформаційна некомерційна платформа, яка об'єднує всі форми цифрових матеріалів, зібраних з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Команда Docudays каталогізує всі матеріали для збереження історії та справедливого представлення подій у правовому та публічному дискурсах. «Архів війни» — непублічний ресурс. Доступ до нього можна отримати після бекграунд-чеку та авторизації. Завантажено понад 6,8 млн медіафайлів, зібрано близько 32 тисяч власних і партнерських матеріалів, зареєстровано близько 36 тисяч подій і потенційних воєнних злочинів, повідомляє сайт проєкту.

Архів війни

Нагадаємо, короткий список фіналістів формували після голосування журі конкурсу. У довгий список, сформований організаторами, увійшли 50 організацій громадянського суспільства та їхні історії відповідального партнерства з представниками інших секторів — бізнесу, місцевої влади, медіа тощо. Загалом на премію подалися 168 проєктів.

Премію «Responsibility Award 2023» організовує Фонд родини Богдана Гаврилишина у партнерстві з Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!».

Премія «Responsibility Award» заснована Фондом родини Богдана Гаврилишина у 2021 році, щоб відзначати організації громадянського суспільства, які базують свою щоденну діяльність на цінностях, закладених у Декларації відповідальності людини Богдана Гаврилишина. Лауреатами минулих років були організації «Повернись живим», «Будуємо Україну разом» та «Друзі спільноти Святого Егідія». 

На титульному фото — лауреати «Премії відповідальності 2023» / Фонд Родини Богдана Гаврилишина; фото facebook.com/morskeplastuvannia, ukrainewararchive.org

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду