15 волонтерам вручили другу Всеукраїнську зоозахисну премію

15 волонтерам вручили другу Всеукраїнську зоозахисну премію

15:32,
1 Квітня 2024
491

15 волонтерам вручили другу Всеукраїнську зоозахисну премію

15:32,
1 Квітня 2024
491
15 волонтерам вручили другу Всеукраїнську зоозахисну премію
15 волонтерам вручили другу Всеукраїнську зоозахисну премію
Номінувати можна було працівників громадських організацій та притулків, ветеринарів та інших зооактивістів. Загалом подали 1206 заявок.

Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals та міжфракційне об’єднання «Гуманна країна» вручили другу Всеукраїнську зоозахисну премію, повідомили організатори пресрелізом.

Всеукраїнську зоозахисну премію цьогоріч отримали:

  • Вікторія Кручина, Куп’янськ, Харківщина: у 2016 році створила благодійний фонд «Промінь милосердя», щоб протистояти вилову собак з подальшою евтаназією, а під час окупації Куп’янська росіянами годувала, лікувала та стерилізувала безхатніх тварин.
  • Олена Котова, Олександрія, Кіровоградщина: засновниця ГО «Зоодопомога», 10 років тому запустила проєкт стерилізації та вакцинації тварин у місті; під час повномасштабної війни вона приймає у своєму центрі тварин, евакуйованих з гарячих точок.
  • Олеся Леонова, Дніпро: співзасновниця реабілітаційного центру «Друг», опікується більше 200 тваринами; від початку повномасштабного вторгнення приймає в притулку евакуйованих з фронту котів та продовжує  лікувати й прилаштовувати їх.

Олеся Леонова

  • Ілона Джалаганія, Суми: співзасновниця та керівниця притулку «Сумське товариство захисту тварин», опікується 430 собаками; також із командою приймає та прилаштовує тварин, евакуйованих із зони бойових дій, зокрема з Донеччини, Херсонщини, Сумщини.
  • Марія Вронська, Гостомель, Київщина: власниця та керівниця найстарішого притулку для тварин; нині опікується 700 тваринами.

Масі Найєм вручає відзнаку Марії Вронській

  • Алісія Полиха, Київ: членкиня команди порятунку тварин KARG, з командою евакуювала тварин із Бахмута, Авдіївки, затоплених селищ Херсонщини.
  • Віктор Шельвінський, Кожичі, Львівщина: ветеринар, засновник Центру реабілітації птахів «Вільні крила», який облаштував власними силами; за рік у нього потрапили 300 птахів 63 видів з усієї країни.

Віктор Шельвінський

  • Марина Шажко, Бахмут, Донеччина — Вільне, Дніпропетровщина: у 2012 році заснувала Бахмутське товариство захисту тварин «Лада»; евакуювала тварин; зараз у притулку трохи більш як 200 тварин.
  • Роман Остапчук, Донеччина: військовий, який допомагає евакуйовувати та прилаштовувати тварин і підгодовує їх.

Церемонія нагородження в Києві

  • Тетяна Куцуконь, Бориспіль, Київщина: засновниця БФ допомоги тваринам «Фенікс», під її опікою зараз близько 100 тварин (у тому числі — евакуйованих), яких вона лікує, доглядає та прилаштовує в родини.
  • Михайло Русін, Київ: кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту зоології імені Івана Шмальгаузена, фахівець ГО «Українська природоохоронна група», засновник Центру порятунку хом'яків; розробив проєкти природно-заповідного фонду для всіх колоній ховрахів та активно просуває ідею про захист дрібних ссавців.
  • Ініціативна група Free Svydovets: активісти, борці за збереження екосистем гірського масиву Свидовець і цілого Карпатського регіону.

Церемонія нагородження в Києві

  • Емма Іґуаль та Ентоні Ігнeт (посмертно), Іспанія та Канада: волонтери ГО Road to Relief, які співпрацювали з Uanimals; у 2023 році передали команді UAnimals віслюка та козу Сніжку, яких перед тим забрали у військових на Донеччині.
  • Арман Солдін (посмертно), Франція: журналіст, який врятував з окопу їжака, а невдовзі загинув внаслідок ракетного обстрілу поблизу Часового Яру, про що повідомили колеги з AFP, які стали свідками події.

Церемонія нагородження в Києві

15-ку лауреатів визначило експертне журі премії: засновник Всеукраїнського гуманістичного руху UAnimals та військовослужбовець Олександр Тодорчук, співголова «Гуманної країни» Юлія Овчинникова, засновник ГО «Зоопатруль Україна» Дмитро Ревнюк, очільниця ГО «Кожна Тварина» Тамара Х’юман, президентка Асоціації зоозахисних організацій Марина Суркова, політикиня Партії захисту тварин Інес Костич (Нідерланди), менеджерка Міжнародної ради з реабілітації дикої природи Мередіт Вітні (США), політикиня і зоозахисниця Ребекка ле Муан (Швеція), директорка відділу з порятунку тварин під час ліквідації наслідків глобальних стихійних лих Келі Донітан (США), головний виконавчий директор Eurogroup for Animals Рейнеке Хамелеєрс (Бельгія) та співзасновниця Marine Connection та Chair of Dolphinaria-Free Марго Додс (Велика Британія).

«Премія — це спосіб зробити героїчних без перебільшення людей упізнаванішими, привернути до них та їхньої роботи увагу та підтримку. Іноді це чи не єдине визнання їхньої титанічної щоденної праці. Ми мріємо, щоб такого визнання у суспільстві ставало все більше: щоб медіа розповідали історії порятунку тварин, а волонтери частіше відчували вдячність та підтримку пожертвами та діями», — сказав засновник Всеукраїнського гуманістичного руху Uanimals і військовий Олександр Тодорчук.

Нагадаємо, першу Всеукраїнську зоозахисну премію вручили в лютому 2023 року. Нагородили 20 зоозахисників, які рятують життя тварин в Україні під час війни.

Нагадаємо, також рух UAnimals започаткував премію для авторів книжок, які вчать дітей дбайливого ставлення до тварин. Переможниць нагородили в грудні 2023 року.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що зоозахисники UAnimals запустили платформу донорства крові для тварин.

Також ми писали про те, що Megogo та UAnimals започаткували благодійну ініціативу для допомоги диким тваринам.

На титульному фото — Церемонія нагородження в Києві. Фото: UAnimals

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду