Нобелівська лауреатка від України у Давосі: Путін боїться не НАТО, а свободи як ідеї

Нобелівська лауреатка від України у Давосі: Путін боїться не НАТО, а свободи як ідеї

18:54,
20 Січня 2023
1263

Нобелівська лауреатка від України у Давосі: Путін боїться не НАТО, а свободи як ідеї

18:54,
20 Січня 2023
1263
Нобелівська лауреатка від України у Давосі: Путін боїться не НАТО, а свободи як ідеї
Нобелівська лауреатка від України у Давосі: Путін боїться не НАТО, а свободи як ідеї
Олександра Матвійчук, голова громадської організації «Центр громадянських свобод», яка отримала Нобелівську премію миру, виступила на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Олександра Матвійчук, голова громадської організації «Центр громадянських свобод», взяла участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі (Швейцарія), де виголосила промову.

Про це повідомила пресслужба організації.

«Путін боїться не НАТО, а боїться свободи як ідеї. У цьому сенсі це не просто війна між двома країнами, це війна між двома системами: авторитаризм і демократія», — такою була ключова теза промови.

Олександра Матвійчук закликала міжнародну спільноту швидше допомагати Україні зброєю, щоб вона перемогла. 

Ось повний текст проголошеної у Давосі промови:

«Війна розпочалась не 24 лютого 2022 року, а у лютому 2014-го, коли Україна отримала шанс на швидкий демократичний розвиток після краху авторитарного режиму через Революцію гідності.  

Усі три місяці Революції гідності ми, українці, боролися за наш демократичний вибір, щоб збудувати країну, де права кожного є під захистом, влада — незалежна і відповідальна, судова система — справедлива, а поліція не б’є студентів на демонстрації. 

І для того, щоб спинити нас на цьому шляху, Росія почала цю війну. Путін боїться не НАТО, а боїться свободи як ідеї. У цьому сенсі це не просто війна між двома країнами, це війна між двома системами: авторитаризмом і демократією. 

Саме тому перемога для України — не лише відновлення міжнародного порядку та вигнання російської армії з нашої країни, деокупація Криму та інших окупованих територій України. 

Перемога для України — це успішна демократична трансформація, утворення сталих демократичних інституцій. 

Успіх України буде мати глобальний вплив на демократичне майбутнє Росії та на інші сусідні країни, де свобода загнана за тюремні ґрати. 

У цьому сенсі ми, українці, просимо допомоги у міжнародної спільноти, щоб Україна швидше перемогла», — сказала Матвійчук.

Нагадаємо, Нобелівську премію отримала українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод»‎, яка 15 років працює заради захисту прав людей в Україні та за кордоном, а також міжнародна організація «Меморіал» та білоруський адвокат й активіст Алесь Біляцький, який відбуває покарання у Білорусі. Олександра Матвійчук, керівниця організації, повідомила, що виставить медаль Нобелівської премії миру на благодійний аукціон. А українська організація «Меморіал», що отримала половину своєї частини премії, пообіцяла віддати її постраждалим у війні.

Фото: Центр громадянських свобод

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду