Частину Нобелівської премії миру роздадуть родинам, у яких є загиблі у війні

Частину Нобелівської премії миру роздадуть родинам, у яких є загиблі у війні

20:08,
17 Січня 2023
715

Частину Нобелівської премії миру роздадуть родинам, у яких є загиблі у війні

20:08,
17 Січня 2023
715
Частину Нобелівської премії миру роздадуть родинам, у яких є загиблі у війні
Частину Нобелівської премії миру роздадуть родинам, у яких є загиблі у війні
2 тисячі українців отримають по 3.333 грн.

Євген Захаров, керівник Харківської правозахисної групи (ХПГ),  розповів, що Нобелівську премію миру, яку отримала організація «Меморіал», розподілять серед українців, які постраждали від війни.

Про це він сказав в інтерв'ю «Главкому».

«[Гроші підуть] цивільному населенню, родинам, у яких є загиблі внаслідок російського вторгнення. У нашій базі даних – понад 6,2 тис. цивільних загиблих. Але гроші отримають не усі, а 2 тис. людей по 3,333 грн. За ще одним нашим проєктом по 3 тис. грн отримає тисяча громадян –  жертв воєнних злочинів», — сказав Захаров.

За його словами, премію отримала не українська організація «Меморіалу», а міжнародна. І частину грошей правління міжнародного «Меморіалу» передало українській організації.

«Насправді Нобелівську премію миру отримали усі відділення цієї організації, у тому числі українське відділення. Мені нещодавно вручили копію медалі і копію Нобелівського диплома. Правління "Меморіалу" вирішило передати половину премії на допомогу населенню України, саме нашій організації», — пояснив Захаров.

Нагадаємо, окрім «Меморіалу» (та білоруського адвоката й активіста Алеся Біляцького, який відбуває покарання у Білорусі) премію отримала українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод»‎, яка 15 років працює заради захисту прав людей в Україні та за кордоном. Олександра Матвійчук, керівниця організації, повідомила, що виставить медаль Нобелівської премії миру на благодійний аукціон.

За свою тридцятирічну історію ХПГ допомогла сотням тисяч людей, надала безплатну правову допомогу десяткам тисяч людей та виграла понад 150 справ у Європейському суді з прав людини (найбільше в Україні серед недержавних організацій), не програвши жодної справи. Ще 500 поданих заяв очікують на рішення Європейського суду.

ХПГ часто оплачувала роботу кваліфікованих адвокатів у гучних судових процесах, серед останніх — дифамаційний позов Віктора Медведчука проти Вахтанга Кіпіані через книжку «Справа Василя Стуса».

Разом із «Центром громадянських свобод» та Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Харківська правозахисна група у березні 2022 року започаткувала ініціативу T4P («Трибунал для Путіна»), якій вдалося зібрати дані про десятки тисяч воєнних злочинів під час вторгнення Росії до України. Саме «видатні зусилля з документування воєнних злочинів», серед іншого, були відзначені Нобелівським комітетом.

ХПГ створила та підтримує роботу спільної бази даних воєнних злочинів, виявлених Т4Р. Недавно також було запущено сайт ініціативи T4P сімома мовами, де можна побачити живу статистику зібраних даних у мапах, графіках і таблицях.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду