«Озон» розпочав моніторингову кампанію укриттів по всій Україні

«Озон» розпочав моніторингову кампанію укриттів по всій Україні

17:32,
16 Грудня 2022
1149

«Озон» розпочав моніторингову кампанію укриттів по всій Україні

17:32,
16 Грудня 2022
1149
«Озон» розпочав моніторингову кампанію укриттів по всій Україні
«Озон» розпочав моніторингову кампанію укриттів по всій Україні
Нині активісти шукають волонтерів для проведення моніторингів.
Група громадського моніторингу «Озон» з 2013 року здійснює громадський контроль діяльності судів та правоохоронних органів на мирних зібраннях. З початком повномасштабної війни Росії проти України постали нові сфери, де необхідний громадський контроль, зокрема — організація та утримання захисних споруд цивільного захисту.
«Загроза ракетних ударів значно зросла за останній місяць. Росія обстрілює житлові квартали, інфраструктурні обʼєкти. Відповідно, важливим є забезпечення якісного захисту населення, що у прямій відповідальності Міністерства внутрішніх справ, а також розробка рекомендацій для правоохоронців, що робити у випадках, коли укриття закрите чи недоступне для випадкових перехожих, яким треба сховатися від ракет», — повідомили організатори кампанії.
Мета кампанії — шляхом моніторингу укриттів з'ясувати, яким є загальний стан системи захисних споруд цивільного захисту, наявні проблеми та зони покращення, розробити рекомендації для правоохоронних органів щодо того, як діяти у випадку, коли укриття недоступне для перехожих чи до нього зачинений підхід.
Громадський моніторинг — справа рук громадян. Відповідно, до його здійснення можуть долучитися всі повнолітні громадяни України, яким не байдуже верховенство права та права людини.
Національна кампанія відбувається у 7 етапів:
  • Оголошення набору волонтерів.
  • Навчання волонтерів.
  • Моніторинг укриттів у містах/селищах на основі Форми оцінки укриттів.
  • Аналіз результатів моніторингу та опис поширених проблем/успішних кейсів.
  • Комунікація результатів із владою та представниками правоохоронної системи.
  • Публічна комунікація результатів.
  • Нагородження успішних кейсів (наприклад, місцеві жителі самостійно облаштували власне укриття).
  • Розробка рекомендацій для відповідальних органів. 
«Якщо ви хочете долучитися до національної кампанії та провести моніторинг укриттів у своєму місті чи селищі, тоді заповнюйте форму. Після цього з вами звʼяжуться через пошту чи телефон та повідомлять про дату навчання-інструктажу. Далі — моніторинг (ми забезпечимо вас формою оцінки укриттів, а також бейджами волонтерів-моніторів). Після цього ми проаналізуємо результати та прокомунікуємо результати з представниками влади», — зазначили організатори.
Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду