Юлія Соловйова,  «ЮрШтаб»: «Щоразу доводимо: безплатна консультація — не дорівнює неякісна»

Юлія Соловйова, «ЮрШтаб»: «Щоразу доводимо: безплатна консультація — не дорівнює неякісна»

12:00,
30 Вересня 2022
2809

Юлія Соловйова, «ЮрШтаб»: «Щоразу доводимо: безплатна консультація — не дорівнює неякісна»

12:00,
30 Вересня 2022
2809
Юлія Соловйова,  «ЮрШтаб»: «Щоразу доводимо: безплатна консультація — не дорівнює неякісна»
Юлія Соловйова,  «ЮрШтаб»: «Щоразу доводимо: безплатна консультація — не дорівнює неякісна»
Юристи-волонтери об'єдналися для безплатної правової допомоги українцям під час війни. У команді 50 людей: юристи, айтівці та операційний менеджмент. Робота почалася з 4 березня, за цей час волонтери відповіли більш ніж на 14 тисяч запитань.

— Ініціатива створена та працює без жодного фінансування. Наше паливо — бажання допомогти співвітчизникам у важкий для країни час, — розповіла засновниця ініціативи «ЮрШтаб» Юлія Соловйова. — Волонтери з ІТ-сфери розробили та далі покращують бот у телеграмі з широким функціоналом для громадян та волонтерів. Зараз працюємо над ботом у вайбері. Консультуємо анонімно — не збираємо жодних даних про заявників. У боті у форматі живого листування люди можуть спілкуватися з юристами та отримати консультації з питань мобілізації, територіальної оборони (включаючи статус, права, обов’язки, гарантії для людей, що беруть участь у військових діях), перетину кордону, отримання статусу, виплат, допомоги переселенцям. Також бізнес і трудові відносини в умовах воєнного стану, сімейні питання, благодійна допомога, гуманітарка, а також імміграційні питання і проблеми українців за кордоном.

— Як виникла ця ініціатива? Коли та хто запропонував ідею?

— Війна породила багато юридичних питань. Законодавство під час війни є динамічним, відстежити всі зміни, розібратися без допомоги юристів люди фізично не могли. З першого ж дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну за звичкою до мене як до юристки зверталися знайомі, друзі, знайомі знайомих із юридичними питаннями. Я всіма силами намагалася допомогти всім, але зрозуміла, що мені не вистачає компетенції та часу — і я вирішила організувати систему безплатної правової допомоги українцям та українкам. Я запропонувала ідею своєму колишньому керівнику Євгену Артюхову,  він підтримав, залучив членів своєї команди. Завдяки соцмережам і сарафанному радіо в перші дні нам вдалося об’єднати близько 30 небайдужих людей. Деякі волонтери допомагали та досі допомагають, перебуваючи за кордоном. За перший тиждень ми надали майже 2000 консультацій. Працювали по 14–17 годин на день, відповідали в будь-який час доби. Зараз у нашій команді вже 50 волонтерів із різних сфер.

— З якими найпоширенішими запитаннями чи проблемами стикаєтесь?

— Від початку роботи ініціативи й до сьогодні найбільш популярними напрямками були і є перетин кордону, мобілізація та військова служба. Люди, які виїздять за кордон уперше, мають особливо багато питань, багато запитів писали безпосередньо на кордоні, коли кожна хвилина на вагу золота. Наразі ж найбільш поширеним питанням щодо перетину кордону є виїзд чоловіків — студентів іноземних вишів.  

У березні найбільш поширеним питанням з мобілізації було вручення повісток на блокпостах. Також значний запит був від чоловіків, які вступали в армію та тероборону, аби боронити Україну. Ми вичитували контракти, консультували щодо всіх супутніх питань. Згодом дуже актуальним питанням став військовий облік жінок — перелік професій, перетин кордону з 1 жовтня 2022 року тощо. 

А коли був прийнятий Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», до нас надійшла велика кількість запитів із трудових питань. 

Не обходиться і без кумедних запитів, як-от: «Мій дядько знайшов полишений окупантами танк, які податкові наслідки будуть у випадку, якщо він вирішить лишити його собі для господарства?»

— Які зміни в роботі відбулися від початку створення і донині? Стало більше чи менше людей, звернень, можливо, змінилися теми?

Спочатку наше завдача було тут і зараз допомогти людям, все інше було не на часі. Ми називалися просто «Правова допомога», у  нас був примітивний бот у телеграмі, за допомогою якого ми надавали консультації. З огляду на кількість запитів за перші дні та юристів, які користувалися ботом, уже за кілька днів роботи ми зрозуміли, що технічна складова має бути більш зручною та кастомізованою. Наші друзі-волонтери з ІТ-сфери Нікіта Дімітрієв та Богдан Зубенко написали з нуля бота, що задовольняв наші запити та оптимізував процес надання допомоги. 

Важливою для нас є конфіденційність з обох боків. Для користувача це певне відчуття безпеки та простота у використанні бота без потреби заповнення анкет, форм або передачі своїх персональних даних. Ми не збираємо та не зберігаємо будь-які дані. В нашому боті люди відображаються просто як «Користувач» та «Волонтер». Для юристів та адвокатів — можливість убезпечити себе від різного роду провокацій чи атак ботоферм.

Нещодавно ми створили свій сайт.

Зараз кількість запитів зменшилася. Це пов’язано з тим, що ми функціонуємо без жодного фінансування та не маємо бюджетів на рекламні компанії, а всі, хто поширює про нас інформацію, роблять це безплатно.

— Чому з вами погоджуються працювати фахівці, чому звертаються до вас, на вашу думку?

— Люди погоджуються допомагати, тому що це можливість бути корисними на своєму професійному фронті, спілкуватися з колегами-однодумцями та спільно знаходити відповіді на складні питання. Вони довіряють команді, знають, що ми за прозорість у відносинах і щиро хочемо допомагати. 

Надаючи консультації, ми щоразу доводимо людям, що безплатно — не дорівнює неякісно. Ми говоримо простою мовою про складні речі — в соцмережах та консультаціях. Люди звертаються до нас по допомогу, тому що їм рекомендують нас знайомі та друзі, або ж вони бачать інформацію у відомої людини.

— Що далі? Які перспективи у вашої роботи, наскільки вас вистачить? Що у планах?

— Зупинятися ми не плануємо, маємо сміливість бути волонтерами та працюємо задля наближення нашої перемоги. Ми не втомилися. Впевнені, що нас «вистачить» дуже надовго. Наразі працюємо над розширенням джерел отримання консультацій — через сайт, бот у вайбері. «ЮрШтаб» постійно розвивається та вдосконалюється, розвиває нові напрямки, розширює команду волонтерів. Юристи й адвокати можуть долучитися як волонтери  до ініціативи, залишивши запит у боті.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду