Олександра Щукіна: «Псевдопатріотична позиція, що антикорупційні розслідування “не на часі”, є перепоною для громадського контролю»

Олександра Щукіна: «Псевдопатріотична позиція, що антикорупційні розслідування “не на часі”, є перепоною для громадського контролю»

16:00,
21 Вересня 2022
2512

Олександра Щукіна: «Псевдопатріотична позиція, що антикорупційні розслідування “не на часі”, є перепоною для громадського контролю»

16:00,
21 Вересня 2022
2512
Олександра Щукіна: «Псевдопатріотична позиція, що антикорупційні розслідування “не на часі”, є перепоною для громадського контролю»
Олександра Щукіна: «Псевдопатріотична позиція, що антикорупційні розслідування “не на часі”, є перепоною для громадського контролю»
Голова Харківської громадської організації «Смарт медіа» — про роботу під час повномасштабного вторгнення Росії, значення журналістів і громадських активістів для становлення демократичної України.

Громадська організація «Смарт медіа», заснована в лютому 2019 року, і під час великої війни далі працює над своїм основним проєктом «Реформи для громадян», спрямованим на комунікацію реформ. Команда ГО втілила понад десяток проєктів, серед яких антикорупційні розслідування у сфері інклюзії в Харкові, власні газети тощо.

За словами голови організації Олександри Щукіної, команді довелося переїхати, бо в Харкові стало надто небезпечно. Роботу адаптували відповідно до реалій воєнного стану. Водночас, окрім основної роботи, майже вся команда займається ще й волонтерством.

До війни «Смарт медіа» підготувала низку відеолекцій про реформи в Україні. Цього року вирішили працювати за чотирма напрямами: реформа освіти, інформатизація, медицина та відновлення України. Крім того команда ГО продовжує створення мережі активних громадян, орієнтованих на впровадження реформ.

— Олександро, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну «Смарт медіа» зосереджувалася на тому, щоб зробити роботу влади прозорою та підзвітною. Також боролася з корупцією, адвокатувала реформи, розвивала журналістику й агітувала громадян ставати проактивними. Які, на ваш погляд, у вас найцінніші досягнення за перші три  роки?

— Ми покращили  умови комунікації представників влади з громадянами. Усі ці роки ми йдемо до мети: збільшення кількості громадян, які цікавляться реформами. Успішні реформи неможливі без залучення тих, на кого вони спрямовані. Учасники наших заходів популяризували реформи, почали займати проактивну позицію. Ми змогли створити майданчик для комунікації реформ між владою і громадянами й далі над цим працюємо.

— Що змінилося в роботі «Смарт медіа» з 24 лютого?

— Війна стала викликом для всіх. Громадські організації — не виняток. Ми стали внутрішньо переміщеною організацією, бо всі роз'їхались по різних містах. Харків, де наша команда жила раніше, не є безпечним містом. Але в нас уже був досвід дистанційної роботи за часів епідемії. Тому до такого формату роботи ми швидко адаптувалися. Підтримуємо партнерські зв’язки з громадськими організаціями в багатьох областях, що допомогло нам швидко змінити географію й додати нові області до проєкту через вимушене переселення. 

—  Розкажіть, будь ласка, про свою команду.

— Наша команда складається з жінок, у двох є маленькі діти. Моєму синові виповнився  рік, коли почалась велика війна. Ми залучили волонтерів, партнерів, коли вирішили займатись гуманітарною допомогою. Членкиня організації Марина Ніколаєва виїжджала до Харкова та щойно звільнених територій та знімала, спілкувалася з людьми, фіксувала жахіття, які залишили по собі загарбники. Вона налагоджувала зв’язки з активними членами громад у прифронтових районах. Це люди, з якими ми плануємо працювати далі. Вони налаштовані на розвиток, хочуть відбудувати Україну у відповідності до демократичних принципів, їм цікаві реформи. Вони можуть стати амбасадорами реформ на місцях.  

Членкиня правління «Смарт Медіа» Маргарита Рівчаченко пішла в армію. Вона зараз пресофіцерка Харківського регіону. Виконуючи далі нашу роботу, всі ми стали волонтерками. Наприклад, журналістки Валерія та Ксенія допомагають збирати кошти на зимові берці для добровольців, які воюють під Харковом. 

— Які проєкти у вас тривають під час війни, а які ви відклали на мирний час?

— Усі проєкти ми змінили так, аби вони стали актуальними під час війни. У нас є постійний основний проєкт «Реформи для громадян», спрямований на комунікацію реформ та залучення громадян. Також у нас працює напрям гуманітарної допомоги. 

Питання отримання перевіреної та зрозумілої інформації не лише про воєнні дії, але і про зміни в країні, допомогу людям, постраждалим від російської агресії, людям на окупованих територіях, є вкрай актуальним та важливим, тому ми цим займаємось. Виклики війни ще більше актуалізували проблему недостатньої залученості громадян до політичних процесів та політичних реформ.  

Крім цього, ми публікуємо й щотижневі інформаційні дайджести по регіонах. У них не лише інформація про бойові дії та жертви серед мирних людей, а й актуальна соціальна інформація про освіту, соціальні зміни та виплати переселенцям. 

— Найсвіжіша новина на вашому сайті: ГО «Смарт медіа» за підтримки фонду Nova Ukraine у партнерстві з ГО «Примусь чиновника працювати» допомогла 88 сім'ям мешканців Харкова, що залишаються в місті під щоденними обстрілами. Хочу уточнити, чи доводиться вам змушувати чиновників працювати під час повномасштабної війни? Чи все ж зараз це радше співпраця громадських організацій із владою?

— Так, чиновники звикли, що ми їх критикуємо, стежимо за їхньою роботою. Але під час війни, на мій погляд, усіх, хто працює на перемогу, не треба змушувати. Коли я виступала перед міжнародними ЗМІ, хвалила та підтримувала в тому числі й мера Харкова Ігоря Терехова, якого до великої війни критикувала за закритість. Бо зараз усі ми, як ніколи, повинні бути єдиними.

Ми допомагаємо харків’янам, людям з інвалідністю разом із нашими партнерами «Примусь чиновника працювати». Ще до вторгнення росіян ми утворили коаліцію з десятком організацій та намагаємось одне одного підтримувати у втіленні різних ініціатив. Але в будь-якому разі треба буде стежити, куди і як витрачаються гроші на відбудову.  

Зараз ми моніторимо звіти щодо гуманітарної допомоги, яку роздають через органи місцевого самоврядування, та намагаємося стежити за тим, що, як і за які гроші відновлюється у постраждалих регіонах. Це не завжди системна робота, адже на все не вистачає ресурсів, зокрема людських, але ми реагуємо на окремі виклики та непорозуміння. Намагаємося допомогти представникам громад контролювати процеси

— Які саме реформи «Смарт медіа» адвокатувала найактивніше? На вашу думку, чи є поступ у втіленні цих реформ?

— Ми залучили громадян, представників влади, громадських організацій, експертів, до роботи у групах із реформ. А результатом роботи робочих груп стало створення мережі активних громадян, які орієнтовані на впровадження реформ, які долучилися до  антикорупційних розслідувань і  підготували адвокаційну кампанію щодо закупівлі ліків. Крім цього ми підготували адвокаційну кампанію щодо зміни фінансування орфанних захворювань, які найчастіше є тягарем для місцевих бюджетів, й із пацієнтськими організаціями та чиновниками ми обговорювали, що потрібно змінити, щоби хворі отримували ліки. Ми просували ідею контролю комунальних установ та фельдшерсько-акушерських пунктів громадами.

Саме в цей час розпочалась велика війна, але ми не кинули медичну тему. Моніторили те, як саме надають допомогу переселенцям; як потрапляють ліки у прифронтові міста. Під час поїздок до Золочівської та Богодухівської громад ми самі привезли ліки, які отримали від благодійників. Крім цього, ми моніторили, як саме реформовані установи впоралися з воєнними викликами, й можемо сказати, що саме медична реформа дала можливість людям не залишитися без медичної допомоги навіть в окупованих населених пунктах за рахунок зміни системи фінансування. Переселенці та лікарні вчасно отримували допомогу та фінансування.

Ми займалися антикорупційною реформою та темою диджиталізації. Якщо остання дістала значний поштовх під час війни — люди стали потребувати саме онлайн-послуг та допомоги, користувачів «Дії» стало більше, — то в залученні громадян до антикорупційного контролю ми бачимо певну пробуксовку. По-перше, чимало активістів стали або військовими, або волонтерами, по-друге, була закрита частина реєстрів, по-третє, псевдопатріотична позиція, що антикорупційні розслідування «не на часі», є перепоною для громадського контролю. Але ми вже бачимо, що розслідувачі все ж активізуються й допомагають виявляти не лише корупційні злочини, а й воєнні. Зокрема, представники «Смарт медіа» фіксували та передавали юристам міжнародного суду випадки злочинів у Харкові, Мерефі, Малій Рогані, Золочеві та інших місцях. 

Ми будемо продовжувати всі ініціативи, коли буде змога. Загалом на всі ідеї громадян влада реагувала позитивно. Їй також необхідний майданчик для такої комунікації. 

—  Як саме ви розвивали журналістику?

— Ми пишемо аналітику, проводимо заходи з медіаграмотності. Маємо досвід випуску власних газет, проведення школи молодих журналістів. 

— На ваш погляд, яким чином можна довести людям, що медіаграмотність у наш час фейків та дезінформації — це важливо?

— Громадяни вже почали розуміти, що війна відбувається на декількох фронтах, у тому числі на інформаційному. А особливо мешканці сходу, де багато хто довго був під впливом російської пропаганди. Люди були штучно зросійщені. Тепер російські наративи треба знищувати, і це непросто. Але громадяни все більше розуміють, а ті, хто приходить до нас на заходи, бачать що можуть не тільки бути стійкими до фейків, але й самі ставати до інформаційного війська. 

— Чи має ГО «Смарт медіа» свої медіа? Які медійні продукти / проєкти ви виробляли?

— Ми збираємо питання від громадян та готуємо відеолекції про реформи. Минулого року це були 5 відеолекцій про реформи медицини, цифрової трансформації, екології, судову та антикорупційну реформи. Цього року ми працюємо над чотирма напрямами: реформа освіти, інформатизація, медицина та відновлення України. 

— Хто ваші донори?

— У першу чергу Національний демократичний інститут, з яким ми співпрацюємо вже давно. Також у цьому році нас підтримали UCBI Chemonics і Nova Ukraine. 

— Чому журналістика і громадський сектор важливі для становлення України?

— Громадські організації та журналісти  разом можуть  робити зміни в країні, підвищувати обізнаність громадян у важливих темах, мобілізувати суспільство в критичних ситуаціях, вчасно інформувати про проблеми. Росія намагається знищити Україну та українців. Ми зараз спостерігаємо, як росіяни намагалися стерти нашу національну ідентичність, нашу правду, знищити нас фізично у війні, у голодоморі. Убивають людей, руйнують музеї, пам’ятки. Тепер наше завдання — вижити: фізично, емоційно, зберегти все те, що можливо зберегти. Якісна журналістика з високими стандартами може допомогти знешкодити їхні плани та розповісти світові правду. А сильне об’єднане громадянське суспільство допоможе втілити й показати світу нашу потребу в сильних та прозорих демократичних інституціях, та довести  всім, що ми  — сильна європейська нація.

Фото з архіву Олександри Щукіної

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду