Стали відомі імена переможців конкурсу до громадської антикорупційної ради при Міноборони

Стали відомі імена переможців конкурсу до громадської антикорупційної ради при Міноборони

10:07,
1 Квітня 2023
2313

Стали відомі імена переможців конкурсу до громадської антикорупційної ради при Міноборони

10:07,
1 Квітня 2023
2313
Стали відомі імена переможців конкурсу до громадської антикорупційної ради при Міноборони
Стали відомі імена переможців конкурсу до громадської антикорупційної ради при Міноборони
Автори:
Учасники онлайн-голосування, які не потрапили до списку, намагаються оскаржити його результати.

Ввечері 31 березня на сайті Міністерства оборони України був оприлюднений список 15 кандидатів до громадської антикорупційної ради при відомстві, які отримали найбільшу кількість голосів під час онлайн-голосування.    

«Комісія з забезпечення проведення конкурсу з формування Громадської антикорупційної ради Міністерства оборони на засіданні в п'ятницю, 31 березня, затвердила результати голосування за кандидатів в члени Антикорради Міноборони», — йдеться у повідомленні.

Комісія пропонує важати обраними наступних кандидатів:

  • Богдана Ярова (ГО «Сopopitac») — 32 704 голоса; 

  • Тетяна Ніколаєнко  (ГО «Сopopitac») — 26 941 голос;

  • Олег Свірко (ГО «Сopopitac») — 23 864 голоса;

  • Анастасія Шуба (ГО «Антикорупційна сокира») — 23 170 голосів;

  • Віктор Прудковських (ГО «Антикорупційна сокира») — 22 795 голосів;

  • Віталій Кальницький (ГО «Анитикорупційна сокира») —  22 580 голосів;

  • Костянтин Піонтковський (ГО «Всеукраїнське об'єднання “Автомайдан”») — 21 919 голосів;

  • Євген Грушовець (ВГО «Асоціація правників України») — 21 731 голос;

  • Віталій  Оджиковський (ВГО «Асоціація правників України») — 21 532 голоса;

  • Дмитро Остапенко (ВГО «Асоціація правників України») — 21 295 голосів;

  • Артак Григорян — (ГО «Всеукраїнське об'єднання “Автомайдан”») — 20 996 голосів;

  • Віталій Масюк (ГО «Нова чесна Україна») — 19 927 голосів;

  • Геннадій Кривошея (ГО «Разом проти корупції») — 1 990 голосів;

  • Олександр Геращенко (ГО «Центр протидії рейдерству та корупції») — 1 939 голосів;

  • Олена Трегуб (ГО «Незалежна антикорупційна комісія») — 1 664 голоса.

Водночас, за словами держсекретара Міноборони Костянтина Ващенко, до відомства надійшло більше 10 звернень із скаргами та апеляціями на результати голосування від учасників конкурсу і громадських організацій. Конкурсна процедура, на думку заявників, містить низку порушень і ознаки конфлікту інтересів на стадії підготовки, а також ознаки змови і неправомірного втручання у процес під час голосування.

Заявники звертаються до Міноборони і вимагають не ухвалювати рішення про склад Ради. 

«Таким чином, рішення про формування відповідної Ради та затвердження її персонального складу ухвалять після розгляду всіх звернень, що надійшли. Рада набуде повноважень після відповідного рішення МО, про що повідомлять пізніше», — говорять в Міністерстві оборони.

Як повідомлялось раніше, минулої п’ятниці, 24 березня 2023 року, відбулося відкрите голосування за кандидатів до громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України. Воно проходило в онлайн-форматі і було відкритим — віддати голос за бажаного кандидата могли всі громадяни. У конкурсі взяли участь 29 кандидатів, серед яких представники ГО «Стоп корупції», «Спілки офіцерів України», «Антикорупційна сокира», «Громадський рух “Народний контроль”», «Народний антикорупційний нагляд», «Асоціація відкритих даних» та інші. 

Подала свою кандидатуру і журналістка видання «Цензор.net» Тетяна Ніколаєнко, яка відома своїми критичними матеріалами про антикорупційні органи України та схеми розкрадання державних коштів. Як видно з результатів голосування, Ніколаєнко виявилася другою за кількістю відданих за неї голосів — в неї виявилось майже 27 тисяч прихильників.

Формування громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони почалося після низки скандалів, повʼязаних із закупівлями військового відомства, зокрема — харчування для військових. 

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

24 січня Резніков виступив на комітеті ВРУ з питань антикорупційної політики, де пояснив, що звернення МО до СБУ має на меті не переслідування журналістів, що опублікували внутрішню інформацію військового відомства, а перевірку працівників МО, які були джерелами інформації.  

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

24 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8381 «Про внесення змін до закону «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях».

28 лютого Міноборони оприлюднило дані про вартість послуг та ціни на продукти, за якими їх закуповують для ЗСУ. В Міноборони пояснили, що закуповують не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, крім самих продуктів, передбачає логістику.

3 березня 2023 року міністр оборони України видав наказ «Про Громадську антикорупційну раду при Міністерстві оборони України», яка має бути створена шляхом відкритого рейтингового інтернет-голосування громадянами України.

Фото: сайт Міністерства оборони 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду