Громадська антикорупційна рада при Міноборони: розпочалось голосування за кандидатів

Громадська антикорупційна рада при Міноборони: розпочалось голосування за кандидатів

15:49,
24 Березня 2023
2085

Громадська антикорупційна рада при Міноборони: розпочалось голосування за кандидатів

15:49,
24 Березня 2023
2085
Громадська антикорупційна рада при Міноборони: розпочалось голосування за кандидатів
Громадська антикорупційна рада при Міноборони: розпочалось голосування за кандидатів
Автори:
Для участі у конкурсі до складу антикорради попередньо подали заявки 53 кандидата. Серед претендентів є і журналісти.

У п'ятницю, 24 березня, проводиться відкрите голосування за кандидатів до громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України. Віддати голос за бажаного кандидата можуть всі українці. Про це повідомляється на сайті МО. 

«Сьогодні з 8:00 до 20:00 на платформі Національного агентства з питань запобігання корупції проходить відкрите загальнонаціональне онлайн-голосування за майбутніх членів громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України», — йдеться у повідомленні. Проголосувати можна за посиланням.

Як повідомили в Міністерстві оборони, для участі у конкурсі до складу антикорради попередньо було подано заявки від 53 кандидатів. Вичерпний перелік документів, визначених положенням про громадську антикорупційну раду при Міністерстві оборони України, надали 29 претендентів. Тож саме стільки кандидатів допущені до участі у конкурсі.

Серед них представники ГО «Стоп корупції», «Спілки офіцерів України», «Антикорупційна сокира», «Громадський рух “Народний контроль”», «Народний антикорупційний нагляд», «Асоціація відкритих даних» та інші. Повний список претендентів – тут.

Подала свою кандидатуру до цього наглядово-консультативного органу при військовому відомстві і журналістка видання «Цензор.net» Тетяна Ніколаєнко, яка відома своїми критичними матеріалами про антикорупційні органи України, про схеми розкрадання державних коштів на Одеському припортовому заводі, про мільйони з державного бюджету на програму колишньої партнерки Володимира Зеленського по «Кварталу 95» Олени Кравець на телеканалі «Дом» та багатьма іншими.

«Я подалась на конкурс в антикорупційну раду Мінооборони. Тому що мене не влаштовують ні яйця по 170, ні яблука по 51. Не кажучи вже про ціни на снаряди. Тижнів два тому в нас був дуже депресивний двогодинний ефір з Богдан Буткевич про те, що все котиться в тартарари, що ми втратили звичні механізми опору, а нових масових ще не знайшли. Але ти можеш звикнути, здатися або щось робити. Вибір є у кожного!», — написала на своїй фейсбук-сторінці Ніколаєнко.

В коментарі «Детектору медіа» Тетяна повідомила, що висунула свою кандидатуру до антикорради разом з  волонтеркою Даною Яровою і представлятиме там громадську організацію «Сopopitac».

«Це наша спільна ініціатива з Даною, з якою я давно знайома. Поштовхом до цього стало розуміння того, що суспільство останнім часом втрачає звичні механізми впливу на владу та її представників. Ми не можемо зараз, в умовах війни, вдаватися до мітингів, акцій протесту. І журналісти та активісти кожного разу мають зважувати, чи варто говорити про черговий факап влади або викривати якусь сумнівну з точки зору корупційних ризиків схему. Думати — чи не зашкодить це зараз країні та чи не буде на користь ворогу. Але залишати владу геть без контролю — теж не годиться», — розповіла «Детектору медіа» Тетяна Ніколаєнко.

За її словами, важко спрогнозувати, як складеться доля цієї ради, наскільки вона буде ефективною. Але, говорить журналістка, вона вирішила спробувати себе в ролі члена громадської ради при міністерстві: «Аби потім нас не докоряли тим, що ми критикуємо, а самі не хочемо долучитися до того, щоб вплинути на відкритість і підконтрольність влади громадськості». 

Формування громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони почалося після низки скандалів, повʼязаних із закупівлями військового відомства, зокрема — харчування для військових. 

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. Ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

24 січня Резніков виступив на комітеті ВРУ з питань антикорупційної політики, де пояснив, що звернення МО до СБУ має на меті не переслідування журналістів, що опублікували внутрішню інформацію військового відомства, а перевірку працівників МО, які були джерелами інформації.  

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

24 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8381 «Про внесення змін до закону «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях».

28 лютого Міноборони оприлюднило дані про вартість послуг та ціни на продукти, за якими їх закуповують для ЗСУ. В Міноборони пояснили, що закуповують не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, крім самих продуктів, передбачає логістику.

3 березня 2023 року міністр оборони України видав наказ «Про Громадську антикорупційну раду при Міністерстві оборони України», яка має бути створена шляхом відкритого рейтингового інтернет-голосування громадянами України.

Проголосувати за кандидатів до громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України можна на сторінці інтернет-голосування.

Фото: пресслужба Міноборони України

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
анатолій
17:09 / 24.03.2023
Перша ознака правильності цього нововведення є поява бота-зебіла від подоляка. Це означає що треба прийняти участь. Дякую, Льоня.
Леонід
16:21 / 24.03.2023
цікаво знову під час війни гавкуни вилізли з нужників хоч якщо розібратись тоці порохоботи не знають що таке нужник досить лізти туди куди ви вже не пройдите ви 30 років розкрадали уккраїну може досить люди не сліпі тікайте бо після перемоги ви відповісте за все чому ми такі бдні бо були дурні от і все а зараз ми не пробачимо народ не дурний.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду