Замість Віталія Дейнеги: у Міноборони нова заступниця міністра з питань цифрового розвитку

Замість Віталія Дейнеги: у Міноборони нова заступниця міністра з питань цифрового розвитку

03:51,
28 Вересня 2023
6279

Замість Віталія Дейнеги: у Міноборони нова заступниця міністра з питань цифрового розвитку

03:51,
28 Вересня 2023
6279
Замість Віталія Дейнеги: у Міноборони нова заступниця міністра з питань цифрового розвитку
Замість Віталія Дейнеги: у Міноборони нова заступниця міністра з питань цифрового розвитку
Раніше Дейнега припускав, що йому доведеться полишити роботу в Міноборони, оскільки «певна кількість людей в цій країні хоче, щоб це сталось». При цьому він зазначив, що йому хотілось би завершити те, над чим він працював у МО. Наразі він готує передачу справ своїй наступниці.

Віталій Дейнега, який з 21 лютого по 27 вересня 2023 року обіймав посаду заступника міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, повідомив, що готує передачу справ своїй  наступниці.

«Дякую всім за підтримку. Питання балансувало на грані всі ці дні. Тому нічого не писав. Завтра розгребусь з передачею справ і напишу.  Дякую всім хто був поряд!» — написав Дейнега в коментарі до свого посту від 6 вересня.

 

 

6 вересня, у день, коли Рустема Умєрова було призначено міністром оборони замість звільненого Олексія Резнікова, заступником якого працював Дейнега, Віталій опублікував пост, у якому припускав, що йому доведеться полишити роботу в Міноборони, оскільки «певна кількість людей в цій країні хоче, щоб це сталось». При цьому він зазначив, що йому хотілось би завершити те, над чим він працював в оборонному відомстві:

«Я знаю що певна кількість людей в цій країні хоче, щоб це сталось. Бо за ці пів року я стою кісткою в горлі цілому клубку дуже різних інтересів. Мені не раз погрожували: мене знімуть, якщо не стану договороздатнішим. Але я не планую ставати і йти на компроміси з совістю.

Думаю, що ми з новим міністром якось розберемось, і тоді я сам все повідомлю. Думаю, що у нас обох є очікування одне від одного. І треба час, щоб ми домовились чи ні про них та спільну стратегію.

Щодо мене особисто — то я хочу завершити почате в Міноборони.  

Завершити капітальний, а не ямочний ремонт і глибоку модернізацію оборонного ІТ-сектору.  Є ті, кому це невигідно. Є багато гравців, яким геть не вигідно сильне МО під час війни. Для когось зняття мене з посади стане спасінням від звільнення, для когось — надією відпетляти від значно серйозніших юридичних наслідків, для когось — можливістю ослабити одне з ключових відомств в державі на свою користь».

27 вересня Кабінет Міністрів на своєму засіданні призначив трьох нових заступників міністра оборони.

Замість Віталія Дейнеги на посаду заступниці з питань цифрового розвитку призначено Катерину Черногоренко.

«Катерина — керівниця проєкту “Армія дронів”. З 2018 року є проєктним координатором електронних послуг “єМалятко”, електронний лікарняний та запровадження COVID-сертифікатів в “Дії”», — розповів про свою нову заступницю Рустем Умєров.

Михайло Федоров, очільник Міністерства цифрової трансформації, у якому раніше працювала Черногоренко,  так прокоментував її призначення:

«+1 крутий менеджер у команді Міноборони. Катерина Черногоренко стане новим CDTO та очолить напрям цифровізації в Міністерстві оборони. Щиро радію за Катерину. Це людина, яка горить своєю справою, працює 24/7 та чітко ставить цілі. Працюємо разом від заснування Мінцифри. Катя запускала складні сервіси та продукти, з якими ви точно знайомі. Це електронні лікарняні, “єМалятко”, а згодом — і “Армія дронів”. Проєкт, який масштабувався від фандрейзингу на безпілотники до великої державної програми. Від закупок “пташок” для Сил оборони до “хлопков” за порєбріком. Це все робота Катерини та команди “Армії дронів”. Тепер Катерина Черногоренко відповідатиме за цифрову трансформацію Міноборони. Просто зараз необхідно більше технологій та інновацій для перемоги».

Віталій Дейнега – волонтер, громадський діяч. У 2014 році заснував Благодійний фонд «Повернись живим», який очолював до 2020 року.

У 2017–2020 роках працював на 24 каналі ведучим проєкту «Хроніки неоголошеної війни».

У 2022 році заснував проєкт Ukrainian Witness («Український свідок»), покликаний зберегти пам’ять про війну РФ проти України. В описі проєкту вказано, що «“Український свідок” — це хроніки українського спротиву російському окупанту. Відеодокументи епохи. Як сирени повітряної тривоги розірвали мирне життя українців на клапті? Хто ці мужні люди, які б’ють окупанта на землі, на небі і на морі? Як чинить опір громадянське суспільство? Про що розмовляють в укриттях? І чому “Україна понад усе”, а “рускій корабль іде на…”». Учасники проєкту зазначають таке: «Ми маємо довіру від наших хлопців на усіх військових позиціях та отримуємо від них ексклюзивні відео- та фотоматеріали. Цей контент ми будемо поширювати з коментарями англійською мовою, щоб більше людей розуміли, що відбувається в Україні. Також ми будемо публікувати матеріали для російськомовних користувачів з РФ у соціальних мережах, до яких вони ще мають доступ».

Ukrainian Witness  наразі функціонує на двох платформах: у Facebook  та на YouTube.

21 лютого 2023 року Віталія Дейнегу було призначено заступником міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Дейнега нагороджений орденом «За заслуги» III ст. (23 серпня 2014 року) — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм; відзнакою Президента України — хрестом Івана Мазепи (5 грудня 2019 року) — за громадянську мужність, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху, зміцнення обороноздатності та безпеки Української держави, активну благодійну і гуманістичну діяльність; медаллю «За сприяння Збройним силам України».

«Повернись живим» — український фонд компетентної допомоги армії. Один із найбільших фондів допомоги українським військовим, які боронили незалежність України під час війни на Донбасі, а з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році — військовим та волонтерам на території ведення активних бойових дій.

Ключова мета діяльності Фонду полягає в тому, щоби зробити Збройні сили України ефективнішими, зберегти життя військових та системно протистояти ворогові. Фонд закуповує обладнання, яке допомагає рятувати життя воїнів, зокрема тепловізійну оптику, квадрокоптери, автомобілі, засоби захисту, зв’язку та розвідки. Інструктори «Повернись живим» займаються підготовкою саперів, операторів БПЛА, артилеристів і снайперів, навчають домедичної допомоги. З травня 2014 року до квітня 2022 року включно Фонд зібрав понад 3 мільярди гривень на потреби ЗСУ  та підготував понад 10 тисяч висококваліфікованих військових фахівців.

Нагадаємо, що колишню заступницю директора БФ «Повернись живим» Наталію Калмикову  27 вересня призначено заступницею міністра оборони з питань соціального розвитку.

 Фото: 24 канал 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду