«Трибунал для Путіна» вже зібрав понад 50 тисяч зафіксованих російських злочинів

«Трибунал для Путіна» вже зібрав понад 50 тисяч зафіксованих російських злочинів

15:55,
11 Вересня 2023
981

«Трибунал для Путіна» вже зібрав понад 50 тисяч зафіксованих російських злочинів

15:55,
11 Вересня 2023
981
«Трибунал для Путіна» вже зібрав понад 50 тисяч зафіксованих російських злочинів
«Трибунал для Путіна» вже зібрав понад 50 тисяч зафіксованих російських злочинів
Центр громадянських свобод запропонував співпрацю команді Ukraїner у збиранні та систематизації даних з деокупованих територій в одну базу.

Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» вже зібрала більше 50 тисяч зафіксованих потенційних російських міжнародних злочинів на території України.

Про це сказала директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова на презентації мультимедійного проєкту Ukraїner «Деокупація», передає «Укрінформ».

За її словами, Центр громадянських свобод запропонував команді Ukraїner співпрацю зі збирання і систематизації даних з деокупованих територій в одну базу.

«Наша ініціатива "Трибунал для Путіна" має наразі уже більше 50 тисяч зафіксованих потенційних міжнародних злочинів завдяки в тому числі таким чудових проєктам, як проєкт "Деокупація"», — розповіла Романцова.

За її словами, «Трибунал для Путіна» вже готує подання до Міжнародного кримінального суду для того, щоб вони звернули увагу на той чи інший склад злочину, який може стати потім великим системним кейсом для розгляду в майбутньому.

«Наприклад, що був наказ росіян стріляти усіх підряд українців. Цей збір даних дуже впливає і на долю наших полонених, бо дуже багато людей, які чинили опір, наразі є в полоні, і Росія порушує права абсолютно всіх», — сказала Романцова.

Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» (T4P) створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022-го року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, які опинилися під ударом.

Документатори публікують результати роботи на сайті ініціативи T4P та постійно їх оновлюють.

Ініціатива активно працює на міжнародному рівні задля того, щоб використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних.

Засновниками ініціативи є Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини. Нині в складі ініціативи 24 організації.

Наприкінці серпня ініціатива T4P представила своє перше подання до Міжнародного кримінального суду про обстріли України, а також презентувала юридичне обґрунтування вчиненого росіянами геноциду в Маріуполі.

Команда Ukraїner працює над серією документальних репортажів про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях.

Фото: презентація проєкту Ukraїner «Деокупація» / «Укрінформ»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду