HRW: Росія мобілізує українців на окупованих територіях у свою армію. Це — воєнний злочин

HRW: Росія мобілізує українців на окупованих територіях у свою армію. Це — воєнний злочин

13:17,
20 Грудня 2023
600

HRW: Росія мобілізує українців на окупованих територіях у свою армію. Це — воєнний злочин

13:17,
20 Грудня 2023
600
HRW: Росія мобілізує українців на окупованих територіях у свою армію. Це — воєнний злочин
HRW: Росія мобілізує українців на окупованих територіях у свою армію. Це — воєнний злочин
Human Rights Watch: Російська влада відкрито і незаконно змушує чоловіків на окупованих територіях України воювати проти власної країни.

Російська влада продовжує примусово мобілізувати в свою армію українців на окупованих нею територіях України. Правозахисники наголосили, що така практика «є воєнним злочином». Про це йдеться у звіті Human Rights Watch, опублікованому 20 грудня.

«Російська влада відкрито і незаконно змушує чоловіків на окупованих територіях України воювати проти власної країни. Менш помітною є їхня практика тиску на українських цивільних в ув’язненні, яким немає куди сховатися чи втекти, щоб не приєднуватися до російських військ», — сказав директор HRW з питань Європи і Центральної Азії Г’ю Вільямсон.

Human Rights Watch опитала телефоном трьох чоловіків, які перебувають у слідчому ізоляторі в окупованих частинах Донецької області. Усі троє заявили, що бойовики «ДНР» намагалися змусити їх приєднатися до своїх сил, використовуючи залякування, погрози і пропаганду. Чоловіки також розповіли, що останніми місяцями тиск посилився. Українська адвокатка одного з чоловіків розповіла HRW, що їй відомо щонайменше про 11 подібних випадків.

Як відомо HRW, з жовтня 2022 року адміністрація колоній та «правоохоронці» регулярно приїжджають до тюрем, де розповсюджують заявки на вступ до «добровольців» і змушують ув’язнених їх підписувати.

Одного з ув’язнених, який відмовлявся, помістили у вогку, холодну та переповнену камеру з 12 іншими людьми, більшість із яких мала активну форму туберкульозу. Їх тривалий час позбавляли води і давали часто гнилу або запліснявілу їжу. «Коли ми скаржимося, вони відповідають: “Якщо вам не подобаються умови тут, то йти на війну — це ваш вихід”», — розповів він.

За словами HRW, жахливі умови в місцях ув'язнення роблять ув'язнених особливо вразливими до примусу вступати в російське військо. Один із в’язнів розповів, що з листопада 2022 року він схуд на 20 кілограмів, а стан його здоров’я значно погіршився через умови утримання. Інший розповів, що п’ять років провів у камері без опалення, де стіни були вкриті льодом, і більше року ув’язнені не мав доступу до води.

Адвокатка повідомила, що тих, хто відмовляється, переміщують у підвал і дають «час подумати», натякаючи на добре задокументовану практику катування затриманих у підвалах слідчих ізоляторів. «Вони в безвихідній ситуації. Їх змушують воювати проти власної країни», — каже адвокатка.

Росія також незаконно призиває на окупованих територіях українських цивільних, які не перебувають під вартою. У своєму звіті за грудень 2023 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні описала тиск на чоловіків на окупованих територіях, щоб вони приєдналися до російських збройних сил. У звіті йдеться про сім випадків, коли чоловіків призвали та відправили на передову.

У вересні 2022 року влада оголосила в Росії «часткову мобілізацію». У жовтні російська влада розпочала звичайну осінню призовну кампанію, яка охопила окуповані РФ частини України. Тоді ж, у жовтні 2022 року, Росія офіційно інтегрувала збройні сили «Л/ДНР» до російської армії.

З моменту окупації Криму в 2014 році російська влада провела 18 незаконних призовних кампаній, які непропорційно вплинули на кримських татар, змусивши багатьох із них утікати. З 2014 по 2021 рік Росія призвала на військову службу близько 30 тисяч кримських чоловіків. Багатьох відправили служити на військові бази в Росії, що прямо заборонено міжнародним гуманітарним правом.

За даними Офісу постійного представника президента України в Криму, станом на липень 2023 року загальна кількість чоловіків, призваних на військову службу в Криму з початку окупації, становила 42–43 тисячі. З вересня 2022 року Росія провела мобілізацію жителів Криму до лав збройних сил РФ. За даними офісу постійного представника, під час мобілізації окупаційна влада видала в Криму від 20 до 25 тисяч призовних повідомлень.

За підрахунками кримських правозахисників, у деяких районах 90% повісток було вручено кримським татарам. Комісарка Ради Європи з прав людини у своїй квітневій доповіді заявила, що російські мобілізаційні підрозділи відвідали райони компактного проживання кримських татар і видали їм щонайменше 1500 повідомлень про призов. Надійні джерела повідомили, що вони знають про про низку таких випадків.

Як пише HRW, міжнародне гуманітарне право прямо забороняє стороні збройного конфлікту примушувати жителів територій, які вона окупує або фактично контролює, служити в її збройних або допоміжних силах. Гаазьке положення 1907 року забороняє Росії примушувати громадян України до участі у військових діях, спрямованих проти власної країни. Згідно з Четвертою Женевською конвенцією 1949 року, Росії також заборонено будь-який «тиск або пропаганду, спрямовану на забезпечення добровільного вступу на службу». Ці заборони є абсолютними, і їх порушення може становити воєнний злочин.

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду