Проєкт «Шлях додому» повернув в Україну 15 дітей, викрадених Росією

Проєкт «Шлях додому» повернув в Україну 15 дітей, викрадених Росією

15:35,
3 Серпня 2023
898

Проєкт «Шлях додому» повернув в Україну 15 дітей, викрадених Росією

15:35,
3 Серпня 2023
898
Проєкт «Шлях додому» повернув в Україну 15 дітей, викрадених Росією
Проєкт «Шлях додому» повернув в Україну 15 дітей, викрадених Росією
З них троє перебували в РФ, а 12 дітей — на непідконтрольних уряду України територіях.

Проєкт «Шлях додому» втілюють громадська спілка «Українська мережа за права дитини» в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine з червня 2023 року. Він спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених у Росію або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт «Шлях додому» — частина кампанії з повернення українських дітей «Діти ЮА».

«Шлях додому» нагадав, що українських дітей переміщують у Росію, на нині підконтрольні їй території України, а також у Білорусь. Повідомляється, що Росія «нав’язала їм російське громадянство, примусово всиновила російськими родинами та створила перешкоди для возз’єднання цих дітей із батьками та Батьківщиною». За два місяці проєкт допоміг повернути додому 15 дітей — 5 хлопчиків і 10 дівчат. Троє з них перебували в РФ, а 12 дітей — на непідконтрольних уряду України територіях.

За даними Національного інформаційного бюро, станом на 3 серпня депортовано чи примусово переміщено з України 19546 дітей. Повернено — 386 дітей. Водночас російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова доповіла, що РФ «прийняла» понад 700 тисяч дітей.

Проєкт «Шлях додому» закликає тих, чиїх дітей росіяни викрали та перемістили, звертатися через фейсбук, пошту ucrn.office@gmail.com або сайт.

Нагадаємо, депортація українських дітей до Росії — це воєнний злочин. За підозрою в скоєнні цього злочину Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Як і навіщо Росія депортує українських дітей, як правильно українським і закордонним медіа висвітлювати цю тему, що може зашкодити поверненню дітей і хто та яким чином це робить — у розмові з головою правління «Української мережі за права дитини», національною директоркою з розвитку програм «SOS Дитячі містечка Україна» Дар’єю Касьяновою для «Детектора медіа».

Також «Детектор медіа» повідомляв про те, що журналісти The Kyiv Independent ідентифікували 20 дітей, яких викрали з Донецької області і передали російським сім'ям. А журналісти проєктів «Ти як?» і «Схеми» ідентифікували причетних до депортації 31 української дитини за допомогою свідчень Євгена Межевого, чиї діти були у «списку 31». Прем’єра розслідування відбулася 18 липня 2023 року на ютуб-каналі «Радіо Свобода». 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду