Заява коаліції «Україна. П’ята ранку»: Час ратифікувати Римський Статут

Заява коаліції «Україна. П’ята ранку»: Час ратифікувати Римський Статут

18:08,
5 Травня 2023
2184

Заява коаліції «Україна. П’ята ранку»: Час ратифікувати Римський Статут

18:08,
5 Травня 2023
2184
Заява коаліції «Україна. П’ята ранку»: Час ратифікувати Римський Статут
Заява коаліції «Україна. П’ята ранку»: Час ратифікувати Римський Статут
Правозахисна коаліція закликала президента України ініціювати перед Верховною Радою України процес ратифікації Римського Статуту (РС) Міжнародного кримінального суду (МКС), щоб здобути права повноцінної країни-учасниці інституції.

Наразі Україна залишається місцем скоєння масових воєнних злочинів, але до ратифікації Римського Статуту вона не набуває прав повноцінної учасниці МКС — механізму притягнення до відповідальності за найтяжчі міжнародні злочини, зазначили підписанти заяви, оприлюдненої на сайті Центру прав людини Zmina. 

За дев’ять років збройного конфлікту парламент України не ратифікував Римський Статут МКС, нагадали в коаліції «Україна. П’ята ранку». Правозахисники та правозахисниці звертають увагу, що юрисдикція Міжнародного кримінального суду розповсюджується на територію України з 21 листопада 2013 року, однак лише після ратифікації Римського Статуту Україна отримає права повноцінної країни-учасниці МКС. Зокрема:

  • номінувати власних громадян для участі у виборах прокурора МКС, голови канцелярії, суддів;
  • брати участь у розробці резолюцій, спрямованих на розвиток та посилення роботи МКС;
  • голосувати під час Асамблеї країн — учасниць Римського Статуту;
  • збирати робочі групи з напрацювань змін до РС, зокрема щодо злочину агресії;
  • отримувати технічну допомогу для посилення національної спроможності від інших країн — учасниць Асамблеї;
  • брати участь у робочих групах з реформування, розвитку та укріплення МКС як інституції.

У заяві також нагадали, що ратифікація Римського Статуту МКС — зобов’язання України, закріплене в Угоді про асоціацію з ЄС.

Нагадаємо, коаліція «Україна. П’ята ранку» почала документувати воєнні злочини Росії проти України 25 лютого 2022 року. З того часу до коаліції приєдналися понад 30 організацій, серед яких — «КримSOS», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Truth Hounds, Інститут масової інформації та інші.

У червні 2022 року Центрально-Європейський університет вручив коаліції нагороду «на знак визнання мужньої роботи з документування звірств, скоєних під час війни Росії проти України».

Фото: сайт T4P

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду