20 лютого — дискусія «Схід. 10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості»

20 лютого — дискусія «Схід. 10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості»

17:42,
15 Лютого 2024
36

20 лютого — дискусія «Схід. 10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості»

17:42,
15 Лютого 2024
36
20 лютого — дискусія «Схід. 10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості»
20 лютого — дискусія «Схід. 10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості»

Упродовж 14:00—15:30 у медіацентрі «Україна. Укрінформ» (вул. Б. Хмельницького, 8/16, Київ) відбудеться дискусійна панель «Схід» у межах медіамарафону «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості».

Паралельно з окупацією Криму Росія розгортала черговий етап війни на Сході України. У квітні 2014 року російські військові та їхні проксі захопили кілька українських міст у Донецькій і Луганській областях. РФ, яка заперечувала свою причетність до цих подій, створила на захоплених територіях маріонеткові окупаційні режими «ДНР» і «ЛНР». У відповідь на це Україна розпочала антитерористичну операцію.

З першого дня війни на сході країни російські бойовики стали викрадати цивільних і відправляти їх «на підвал». Так на окупованих територіях ворог почав розвивати мережу катівень.

Україна і світ у правовому полі почали шукати відповіді на такі дії Росії. Тисячі кримінальних проваджень за так званими терористичними статтями не отримали ходу через відсутність практики й через страх суддів брати відповідальність за такі рішення.

У 2020 році прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) назвав події на Донбасі «змішаним конфліктом» — тобто громадянською війною з міжнародним елементом. В Україні ж цей етап російсько-української війни нерідко називали «гібридним». Він закінчився в лютому 2022 року, коли Росія визнала незалежність так званих народних республік і розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Як Росії впродовж майже восьми років вдавалося замилювати очі міжнародній спільноті й чому світ не спромігся назвати речі своїми іменами? Яких доказів присутності РФ в Україні не вистачило МКС? Чи «побачить» суд, що Росія здійснювала ефективний контроль на Сході України задовго до повномасштабного вторгнення? Як трансформувалось українське законодавство та бачення подій з боку правоохоронної системи? Чому після стількох років Україна продовжує наступати на граблі, не ратифікуючи Римський статут?

Про це говоритимуть учасники дискусійної панелі «Схід. 10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості». Захід можна дивитися в режимі онлайн українською та англійською мовами.       

Спікери:

  • Тетяна Катриченко, виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини;
  • Аліна Павлюк, адвокатка Української правової консультативної групи (ULAG);
  • Олена Лазарєва, лікарка-анестезіологиня, колишня заручниця, яка 16 жовтня 2017 року разом зі своїм чоловіком потрапила в заручники до представників підконтрольних РФ незаконних збройних формувань в ОРДЛО;
  • Олексій Кодьман, ветеран російсько-української війни, колишній військовополонений (2015–2017 рр.), розвідник 56 мотопіхотної бригади ЗСУ, засуджений квазісудами;
  • Андрій Лещенко, заступник начальника управління процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора;
  • Микола Мазур, суддя Верховного Суду.

Модератор: Сергій Стуканов, журналіст.

Додаткова інформація: Олена Задорожна, +38 097 915 54 45, coalition5am@gmail.com.

Організатор медіамарафону: коаліція «Україна. Пʼята ранку». 

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду