«Чорний реєстр». Правозахисники зафіксували 432 випадки катувань російськими окупантами

«Чорний реєстр». Правозахисники зафіксували 432 випадки катувань російськими окупантами

16:18,
31 Січня 2024
423

«Чорний реєстр». Правозахисники зафіксували 432 випадки катувань російськими окупантами

16:18,
31 Січня 2024
423
«Чорний реєстр». Правозахисники зафіксували 432 випадки катувань російськими окупантами
«Чорний реєстр». Правозахисники зафіксували 432 випадки катувань російськими окупантами
Збірка містить задокументовані свідчення свідків і потерпілих від діянь окупантів з початку повномасштабного вторгнення.

Збірку «Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України» представила правозахисна асоціація Freerights, що входить до Коаліції «Україна. П’ята ранку», на пресконференції в «Медіацентрі Україна — Укрінформ».

432 встановлених випадки катувань команда Freerights збирала з відкритих джерел протягом півтора року, дописала Коаліція «Україна. П’ята ранку» у фейсбуку. Точну кількість постраждалих при цьому встановити важко, адже один випадок може містити знущання над кількома та навіть десятками осіб, йдеться в публікації.

Збірка «Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України»

Дані збирали по всіх областях, які тимчасово перебували чи досі перебувають під російською окупацією. Найбільше випадків задокументовали в Херсонській (128), Київській (119) та Харківській (76) областях. Із зрозумілих причин, дані з деокупованих територій отримати простіше, аніж з тих, що наразі залишаються під контролем російської армії.

«Ця робота була дуже непростою морально, але зібрані факти і свідчення демонструють, що українці чинили активний опір окупантам, бо не бажають жити під російським протекторатом», — сказала Анастасія Малинка, інформаційна менеджерка організації Freerights.

За словами Анастасії Малинки, документатори виокремили категорії людей, які найчастіше піддавалися катуванням та переслідуванням. Це представники правоохоронних та силових структур України, колишні воїни АТО, члени ТРО, їх родичі, волонтери, громадські активісти, представники органів місцевого самоврядування, співробітники інфраструктурних об’єктів (наприклад, масові катування співробітників ЗАЕС, яких намагалися примусити до співпраці).

Анастасія Малинка, інформаційна менеджерка організації Freerights

Найчастіший засіб тортур — побиття, катування електричним струмом, утримування в нелюдських умовах. Ніхто з цивільного населення окупованих територій не може почуватися в безпеці, адже росіяни практикують залякування, моральний тиск, створюють атмосферу постійного страху для цивільних.

Реєстр містить також аналітику російського інформаційного поля та пропагандистських інструментів, що окреслюють, як розвивалась антиукраїнська агітація і як призвело до ворожого ставлення населення РФ до українців. А також, як в очах росіян українці стали народом, який заслуговує на знищення. Зокрема, експерти зазначають, що протягом січня 2022 року — червня 2023-го в Росії провели півтора мільйона заходів військово-патріотичного виховання для школярів та юнацтва, 200 тисяч з яких присвячені безпосередньо війні з Україною.

Під час брифінгу також розповіли про розробку двох дорожніх карт, щоби зафіксовані випадки стали частиною кримінальних проваджень для подальшого покарання винних у скоєнні злочинів проти цивільного населення. Це Дорожня карта розслідування катувань і насильницьких зникнень і Карта юридичних та адвокаційних дій.

Нагадаємо, Коаліція «Україна. П'ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року. На сьогодні Коаліція об'єднує 38 неурядових організацій та чотирьох індивідуальних експертів. Вони поєднали свої зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України. Також Коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через існуючі державні та міжнародні механізми правосуддя.

Фото: mediacenter.org.ua, facebook.com / Ukraine.5am

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду