Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів запустився в новому приміщенні

Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів запустився в новому приміщенні

16:56,
19 Січня 2024
1008

Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів запустився в новому приміщенні

16:56,
19 Січня 2024
1008
Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів запустився в новому приміщенні
Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів запустився в новому приміщенні
Координаційний центр працює з тими, хто набув статусу потерпілих і свідків у конкретних кримінальних провадженнях. Фахівці центру будуть інформувати громадян про їхню роль у провадженнях, повідомляти про час і місце судових засідань, супроводжувати в суді, а також роз’яснюватимуть їхні права, допоможуть отримати юридичні консультації, психологічну та соціальну допомогу тощо.

18 січня для проєктів міжнародної технічної допомоги відбулася презентація нової локації Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Офісу Генерального прокурора, повідомили «Детектору медіа» в Офісі.

«Сьогодні ми відкрили нове приміщення, щоби забезпечити ефективну роботу та комфорт для людей, з якими працює Центр. На початковому етапі діяльність Центру буде зосереджена на вразливих групах, зокрема на дітях, людях з інвалідністю, а також на постраждалих та свідках катувань і сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом. У довгостроковій перспективі ми плануємо поширити ці послуги на інші регіони України та осіб, які пережили різні види злочинів», — сказав Генеральний прокурор Андрій Костін.

Презентація нового приміщення Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Офісу Генерального прокурора

«Центр є не лише першим елементом запровадженого механізму підтримки, він є продовженням системних реформ, які мають зорієнтувати роботу органів державної влади до людиноцентричних підходів», — сказала Вероніка Плотнікова, керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків.

Нагадаємо, процес створення Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків розпочався у квітні, а в червні до нового підрозділу почався набір співробітників.

Згідно з концепцією Механізму підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів, підписаною генпрокурором, координатори Центру в подальшому перебуватимуть в обласних та в окружних прокуратурах. Його головними цілями є посилення захисту потерпілих і свідків від повторної віктимізації, залякування та помсти, покращення якості досудового розслідування і збирання доказів, що сприятимуть притягненню винних до відповідальності.

Зазначається, що окрім розробки Механізму дібрано команду фахівців, яка пройшла навчання за участю експертів від громадського сектору та міжнародних партнерів. Координатори започаткували співпрацю з громадськими організаціями та з прокурорами і слідчими Національної поліції, які забезпечують кримінальне переслідування воєнних злочинців.     

В Офісі Генпрокурора нагадали, що Україна стала третьою країною в Європі, де в системі кримінальної юстиції діятиме спеціалізована державна система підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів. Подібні центри було створено в Хорватії та Боснії і Герцеговині вже після завершення бойових дій на території цих держав. Україна ж стала першою країною, яка започаткувала важливі реформи в питаннях підтримки потерпілих і свідків під час воєнного стану.  

Роботу Координаційного центру підтримують Офіс Ради Європи України, Посольство США в Україні, EU Project Pravo-Justice, International Development Law Organization — IDLO, EUAM Ukraine, Програма USAID «Справедливість для всіх» — USAID Justice for All Activity, Partnership Fund for a Resilient Ukraine (PFRU), Посольство Великої Британії в Україні та Посольство Швейцарії в Україні. 

Фото Офісу Генерального прокурора

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду