500 жертв сексуального насильства росіян отримають по 3 тисячі євро від Global Survivors Fund

500 жертв сексуального насильства росіян отримають по 3 тисячі євро від Global Survivors Fund

12:02,
16 Квітня 2024
510

500 жертв сексуального насильства росіян отримають по 3 тисячі євро від Global Survivors Fund

12:02,
16 Квітня 2024
510
500 жертв сексуального насильства росіян отримають по 3 тисячі євро від Global Survivors Fund
500 жертв сексуального насильства росіян отримають по 3 тисячі євро від Global Survivors Fund
Міжнародний фонд планує спершу конфіденційно зібрати дані постраждалих, потім ідентифікувати, чи правдиві їхні свідчення та чи відповідають ці кейси критеріям.

Global Survivors Fund запустив пілотний проєкт щодо виплати репарацій постраждалим в Україні від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, унаслідок російської агресії, повідомив Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини. До наглядової ради проєкту ввійшов Представник з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Михайло Спасов, додав омбудсман.

Global Survivors Fund заснували лауреати Нобелівської премії миру 2018 року хірург Деніс Муквеге (Конго) та правозахисниця Надя Мурад (Ірак) у 2019 році. Місія фонду — розширити доступ до компенсацій для тих, хто пережив сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом у всьому світі, коли держави чи інші сторони не можуть чи не хочуть виконати свій обов’язок перед потерпілими.

На сайті фонду підтвердили, що втілюють проєкт в Україні спільно з урядом, мережами постраждалих і організаціями громадянського суспільства. Фонд також описує принципи та методики реєстрації даних, проведення інтерв’ю з постраждалими, щоби зберегти баланс між строгістю та безпекою учасників.

«Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, Росія використовує як психологічну зброю, спосіб залякування мирного населення на ТОТ, інструмент приниження та придушення українського народу та для тортур військовополонених. Це грубе порушення одного з фундаментальних прав людини — на особисту недоторканість особи. СНПК може кваліфікуватись не тільки як воєнні злочини, злочини проти людяності чи грубі порушення прав людини, але й бути частиною актів геноциду», — написав Лубінець.

Омбудсман сказав, що держава водночас має взяти на себе функцію роз’яснення того, що вважається сексуальним насильством. «Це не тільки зґвалтування, а й інші форми: від дотиків, примусового роздягання (у тому числі під час “фільтрації”) до травмування статевих органів. Важливо також пояснювати, що люди, які були свідками такого насильства, також є постраждалими й мають повідомляти про злочин», — пояснив Лубінець і закликав потерпілих звертатися в Офіс омбудсмана, щоб за міжнародними стандартами зібрати докази воєнного злочину та за їх допомогою притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, у березні 2023 року перша леді Олена Зеленська повідомила, що прокуратура розслідує 171 випадок сексуального насильства з боку російських військових. Серед постраждалих вона виокремила 39 чоловіків і 13 неповнолітніх.

У зимовій доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні йдеться, що 39 із 60 звільнених українських військовополонених розповіли, що піддавалися сексуальному насильству під час інтернування. Зокрема, згадані замахи на зґвалтування, погрози зґвалтуванням та кастрацією, побиття або застосування електрошоку до геніталій, а також неодноразове примусове оголення, зокрема під час допитів і з метою перевірки наявності татуювань.

Титульне зображення: t.me/dmytro_lubinetzs

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду