Новий Координаційний центр Офісу Генпрокурора сприятиме доведенню воєнних злочинів РФ до суду в Гаазі

Новий Координаційний центр Офісу Генпрокурора сприятиме доведенню воєнних злочинів РФ до суду в Гаазі

15:53,
1 Липня 2023
804

Новий Координаційний центр Офісу Генпрокурора сприятиме доведенню воєнних злочинів РФ до суду в Гаазі

15:53,
1 Липня 2023
804
Новий Координаційний центр Офісу Генпрокурора сприятиме доведенню воєнних злочинів РФ до суду в Гаазі
Новий Координаційний центр Офісу Генпрокурора сприятиме доведенню воєнних злочинів РФ до суду в Гаазі
Співробітники нового підрозділу мають підтримувати потерпілих та свідків воєнних злочинів, навіть якщо справи триватимуть роками.

У квітні 2023 року Офіс Генерального прокурора запустив процес створення Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків, а вже в червні до нового підрозділу почався набір співробітників. Згідно з концепцією механізму підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів, підписаною генпрокурором Андрієм Костіним, координатори Центру в подальшому будуть знаходитись в обласних та в окружних прокуратурах. Його головними цілями є посилення захисту потерпілих і свідків від повторної віктимізації, залякування та помсти, покращення якості досудового розслідування і збирання доказів, що сприятимуть притягненню винних до відповідальності.

За словами очільниці Координаційного центру Вероніки Плотнікової, створення цього підрозділу є тільки першим кроком в реалізації цього механізму. «В першу чергу, необхідність зумовлена розумінням, що на цій воєнній дистанції ми не спринтери, а марафонці, і історія з розслідуванням, доведенням до суду цих кримінальних проваджень буде тривала. Більше того ми розуміємо, що наші потерпілі і свідки мають бути спроможні й у віддаленій перспективі брати участь у розгляді справ в міжнародних інституціях. Відтак є велика необхідність того, щоб вони не розчарувалися в першу чергу у системі кримінальної юстиції, не перестали хотіти мати з нею справу як-то кажуть. Друга наша позиція — це людиноцентричність, бо насправді всі ці кримінальні провадження не для того, щоб можна було відзвітуватися у статистиці, а для того, щоб конкретні люди, наскільки це можливо в нашій жахливій і несправедливій кривавій війні, почали отримувати допомогу, адекватне ставлення і фізичні виміри справедливості», — зазначає Вероніка Плотнікова

Читайте також:

Співробітники Координаційного центру матимуть інформувати громадян про їхню роль в кримінальних провадженнях, повідомляти про час і місце судових засідань та супроводжувати в суді, а також роз’яснювати їхні права, допомагати отримувати потрібні юридичні консультації, психологічну та соціальну допомогу. Особливу увагу, згідно з концепцією, обіцяють приділяти особам старшого віку та особам з особливими потребами, потерпілим і свідкам сексуального насильства, тортур та членам сімей осіб, смерть яких була спричинена злочином, дітям, які стали свідками або потерпілими від воєнних злочинів.

«По суті, робота Центру буде заключатися в багатьох аспектах і це речі, які починаються від консультацій з потерпілими і свідками, чого їм очікувати від кожного з етапів їхньої роботи з системою кримінальної юстиції. І завершуються направленням їх по реферальному механізму взаємодії за отриманням конкретних видів адресної допомоги, яка можлива як від державних органів, так і недержавних організацій.

Важливо, коли потерпілі у кримінальному провадженні не виснажуються і готові працювати з тобою, бо часом це не один допит. Те саме стосується і свідків. Ми знаємо особливість нашого кримінального процесу: все, що було сказано на досудовому розслідуванні, має бути підтверджено і при судовому розгляді. Тому якщо це не якісь виключні обставини — свідки мають бути готові до тривалих взаємодій. А потрапити вперше до системи кримінальної юстиції у людини, скажемо прямо, може статися враження, що це все не те, чого б вона/він хотіли б і що ставляться до нього як до обвинуваченого», — каже Плотнікова.

Читайте також:

Зараз Центр шукає правознавців, психологів, фахівців соціальної роботи і осіб, які мають освіту щодо системного аналізу процесів, управлінських процедур, менеджменту процесів і спеціалістів з комунікації з іншими суб'єктами. Новим співробітникам будуть організовані тренінги з залученням Тренінгового центру прокурорів України, а також колег з Координаційних центрів Хорватії, Боснії, США та партнерів у сфері міжнародної технічної допомоги.

Крім співробітників, команда Центру шукає фізичне місце розташування Центру. Ймовірно, офіси Центру будуть знаходитись недалеко від Офісу Генпрокурора та обласних прокуратур в регіонах. Згодом про це громадян повідомлять додатково.

Вероніка Плотнікова зазначає, що до роботи Центру будуть залучені громадські організації, які надаватимуть потерпілим та свідкам злочинів психологічну, медичну та соціальну допомогу: «Це благодійні фонди, ГО які працюють з потерпілими з 2014 року. Я б хотіла, щоб всі пам'ятали, що війна почалася не у 2022 році, особливо для потерпілих. Для багатьох цей жах вже триває роками. Ми маємо наразі матрицю потреб та пропозицій, які надходили, і як тільки команда буде розширена ще більше, ми зможемо більш активно працювати у цій сфері. Сподіваюся, що всі ці перемовини, які триватимуть під час формування команди, вже наприкінці місяця будуть втілені у конкретні результати».  

Читайте також:

Очільниця новоствореного підрозділу зазначає, що діяльність Координаційного центру буде продовжена і по закінченню війни та воєнного стану: «Ми налаштовані на тривалу юридичну боротьбу з наслідками російської агресії. Центр робить перший крок до розбудови взагалі координаційних центрів для потерпілих від усіх категорій злочинів. Ми маємо розуміти, що коли війна закінчиться нашою перемогою, ми отримаємо значні виклики і в нашому суспільстві будуть сплески злочинності. Ще жодна післявоєнна країна цього не уникнула, і враховуючи те, скільки може бути потерпілих в подальшому, ми налаштовані на тривалу розбудову та допомогу».
Центр підтримки потерпілих та свідків розпочне роботу на початку осені 2023 року – після того, як наберуть співробітників і вони пройдуть навчання.

Особи, які захочуть отримати допомогу від Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків, можуть звернутися до місцевої прокуратури, написати в особисті повідомлення Центру у Facebook або Instagram, а також на електронну пошту pgo.coordination.center@gmail.com.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду