Суд у Швейцарії виправдав колишнього білоруського спецпризначенця Гаравського

Суд у Швейцарії виправдав колишнього білоруського спецпризначенця Гаравського

18:33,
28 Вересня 2023
642

Суд у Швейцарії виправдав колишнього білоруського спецпризначенця Гаравського

18:33,
28 Вересня 2023
642
Суд у Швейцарії виправдав колишнього білоруського спецпризначенця Гаравського
Суд у Швейцарії виправдав колишнього білоруського спецпризначенця Гаравського
Колишнього білоруського офіцера звинувачували в причетності до насильницького зникнення в 1999 році ключових політичних опонентів диктатора Олександра Лукашенка.

28 вересня суд у швейцарському кантоні Санкт-Галлен ухвалив рішення про виправдання Юрія Гаравського, колишнього офіцера Спеціального загону швидкого реагування Білорусі, повідомляє DW.

Судові витрати на суму майже 45 тисяч швейцарських франків компенсує держава.

У коментарі до вироку суддя заявив, що це особливий випадок, у якому «замішана влада, і вона несе відповідальність за насильницькі зникнення».

Вирішальним стало те, що обставини справи не вважаються доведеними, резюмував суд: «Сьогодні Юрій Гаравський виправданий. Але не виправдані представники режиму у Білорусі, які є відповідальними за смерть Юрія Захаренка, Віктора Гончара і Анатолія Красовського».

Як писав «Детектор медіа», про суд над Гаравським стало відомо у серпні цього року. Ексспецпризначенця підозрювали у причетності до вбивств у 1999 році політичних опонентів диктатора Олександра Лукашенка, а також йому інкримінували статтю про зникнення людей. Гаравському загрожувало до 20 років тюрми. Сам він розраховував на умовний термін.

У своєму матеріалі DW нагадує, що у 2018 році Гаравський втік із Білорусі до Швейцарії і там запросив політичний притулок. Пізніше Гаравський зв’язався із журналістами Deutsche Welle і публічно зізнався в тому, що брав участь у викраденні та вбивстві білоруських опозиційних політиків — ексочільника МВС Юрія Захаренка, колишнього голови Центрвиборчкому Віктора Гончара та бізнесмена Анатолія Красовського.

Справу проти Гаравського ініціювали правозахисники із Trial International, які надають юридичну підтримку жертвам міжнародних злочинів. Вони встановили місце перебування Гаравського, зібрали додаткові матеріали та зв’язалися з родичами білоруських опозиціонерів, які зникли.

До прокуратури Санкт-Галлена надійшло три позови: від Олени Захаренко, доньки зниклого міністра внутрішніх справ, Валерії Красовської, доньки зниклого бізнесмена, а також від Trial International та її партнерів — Міжнародної федерації за права людини (FIDH) і правозахисного центру «Вясна».

Суд почав розгляд справи Гаравського 19 вересня. Під час судового засідання Гаравський зізнався у своїй участі у викраденнях, але не у вбивствах, хоча раніше говорив про це в інтерв’ю журналістам DW.

Суддя виявив чимало невідповідностей у тому, що підсудний розповідав міграційним службам, під час допиту у прокурора та на судовому засіданні. Гаравський пояснював ці невідповідності «браком перекладу» з російської німецькою. Попри це, прокурор наполіг на своєму звинуваченні і просив для підсудного три роки позбавлення волі, два з яких — умовно з випробувальним 4-річним терміном.

Захисниця звинувачуваного наполягала, що Гаравського необхідно визнати невинуватим за висунутим звинуваченням, оскільки, на її думку, норми швейцарського законодавства не можуть застосовуватися до підсудного в його випадку.

Адвокат Олени Захаренко та Валерії Красовської підтримав позицію прокурора. Він також подав цивільний позов, за яким Гаравський має сплатити родинам зниклих політиків 200 тисяч швейцарських франків (близько 208 тисяч євро) плюс ще 5% від цієї суми за кожен рік з моменту їх зникнення. Цей позов передадуть у цивільний суд.

У коментарі DW після оголошення рішення суду представник Захаренко і Красовської повідомив, що вони будуть оскаржувати вирок. Гаравський відмовився від спілкування з пресою.

Читайте також:

Фото: скриншот

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду