Центр громадянських свобод: Суд над «азовцями» в Росії є воєнним злочином

Центр громадянських свобод: Суд над «азовцями» в Росії є воєнним злочином

15:53,
16 Червня 2023
2160

Центр громадянських свобод: Суд над «азовцями» в Росії є воєнним злочином

15:53,
16 Червня 2023
2160
Центр громадянських свобод: Суд над «азовцями» в Росії є воєнним злочином
Центр громадянських свобод: Суд над «азовцями» в Росії є воєнним злочином
Центр громадянських свобод: Комбатанти користуються привілеєм, який захищає їх від кримінального переслідування з боку протилежної сторони міжнародного збройного конфлікту.

Центр громадянських свобод заявив, що організований у Ростові-на-Дону суд над українськими військовослужбовцями батальйону «Азов» є воєнним злочином.

У своїй заяві центр нагадує, що всі «азовці» є військовослужбовцями Національної гвардії України і згідно з міжнародним гуманітарним правом вони є комбатантами.

«Комбатанти користуються привілеєм, який захищає їх від кримінального переслідування з боку протилежної сторони міжнародного збройного конфлікту — у цьому випадку це Російська Федерація — за саму участь у бойових діях», —  зазначено в заяві Центру.

Оскільки військовослужбовців із бригади «Азов» обвинувачують у «причетності до терористичної організації» та «діях, спрямованих на захоплення влади», то фактично їх переслідують за участь у бойових діях і тим самим порушують цей привілей, який є аксіомою для міжнародного гуманітарного права.

Центр зазначає, що такі дії російської влади суперечать статті 43 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 1977 року. Адже комбатанти можуть підлягати відповідальності лише за такі акти участі в бойових діях, які є воєнними злочинами.

«Порушення привілею комбатанта означає, що російська сторона вчиняє воєнний злочин, який полягає у позбавлені військовополоненого права на справедливий суд. Це — серйозне порушення міжнародного гуманітарного права згідно із статтею 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року та статтею 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду від 1998 року» нагадує Центр.

Центр громадянських свобод закликав міжнародні урядові організації та Міжнародний комітет Червоного Хреста використати весь свій вплив на російську владу задля припинення серйозного порушення міжнародного гуманітарного права.

Також правозахисники закликали Офіс генерального прокурора та Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду провести ефективне та неупереджене розслідування воєнного злочину, що вчиняється, та притягти винних до відповідальності.

У Росії 14 червня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону розпочав судовий процес над 22 українськими військовополоненими, членами батальйону «Азов» захисниками «Азовсталі». Військовослужбовці потрапили в полон окупантів у травні 2022 року, росіяни звинувачують їх у «тероризмі». Військовополоненим загрожує від 15 років до довічного ув’язнення. Серед підсудних — восьмеро жінок.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду