Правозахисники запустили глобальну ініціативу «Трибунал для Путіна»

Правозахисники запустили глобальну ініціативу «Трибунал для Путіна»

12:44,
25 Березня 2022
2135

Правозахисники запустили глобальну ініціативу «Трибунал для Путіна»

12:44,
25 Березня 2022
2135
Правозахисники запустили глобальну ініціативу «Трибунал для Путіна»
Правозахисники запустили глобальну ініціативу «Трибунал для Путіна»
Мета — розірвати коло безкарності Росії за злочини проти людяності, воєнні злочини і геноцид, задокументувавши їх і сповістивши про них весь світ.

Громадські організації «Українська Гельсінська Спілка з прав людини», «Харківська правозахисна група» та «Центр громадянських свобод» заявили, що створюють глобальну ініціативу для притягнення до відповідальності за міжнародні злочини у рамках збройної агресії Російської Федерації проти України. Назвали її «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії» або cтисло — «Трибунал для Путіна».

«Російська Федерація та її очільники уникли відповідальності за воєнні злочини у Чечні, Молдові, Грузії, Сирії, Африці. Очільники російського режиму жодного разу не були покарані, і це тільки заохочувало їх до нових злочинів. Ми об’єднуємо наші зусилля, щоб на цей раз розірвати це коло безкарності», — йдеться в заяві на сайті ЦГС. 

Правозахисники пишуть, за допомогою регіональних громадських організацій документуватимуть події з ознаками злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини). Зокрема, збирати докази і факти про умисні напади на цивільних осіб, цивільні об’єкти і об’єкти, що знаходяться під захистом, умисні вбивства, катування та жорстоке поводження, зґвалтування та інші форми сексуального насильства, насильницькі зникнення, використання охоронюваних осіб в якості «живих щитів», переслідування ідентифікованих груп (роми, члени ЛГБТ-спільноти, віряни), використання зброї невибіркової дії у населених пунктах тощо. Далі, пояснюють учасники ініціативи, «будемо проводити роботу на міжнародному рівні, щоб прямо зараз використати існуючі механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення брутальності цих порушень».

Серед партнерів ініціативи — Чугуївська правозахисна група, Північна правозахисна група, Черкаський правозахисний центр, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Херсонське відділення Комітету виборців України, Територія успіху в Кропивницькому, Одеське обласне відділенням Комітету виборців України, громадською організацією «МАРТ» у Чернігові, Освітній дім прав людини у Чернігові, Подільська правова ліга, Правозахисна група «СІЧ» в Дніпрі, Центр правових та політичних досліджень «СІМ» у Львові та іншими (список оновлюється). До ініціативи також долучилися громадські приймальні УГСПЛ у Краматорську, Торецьку, Маріуполі, Покровську, Чернівцях, Черкасах, Запоріжжі, Ужгороді. Правозахисники відзначили, що відкриті до партнерств і раді координації з усіма платформами, які працюють задля спільної мети.

Тут нагадуємо, чим воєнний злочин відрізняється від військового.

Раніше Громадянська мережа «Опора» запустила збір доказів воєнних злочинів Росії для надання їх трибуналу в Гаазі, а з другого дня війни УГСПЛ, Центр прав людини Zmina, громадська організація Ukrainian Legal Advisory Group і команда Truth Hounds збирають докази злочинів і порушень, скоєних проти мирного населення в Україні.

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду