Екологи зафіксували 211 злочинів проти довкілля внаслідок війни

Екологи зафіксували 211 злочинів проти довкілля внаслідок війни

13:55,
4 Травня 2022
2092

Екологи зафіксували 211 злочинів проти довкілля внаслідок війни

13:55,
4 Травня 2022
2092
Екологи зафіксували 211 злочинів проти довкілля внаслідок війни
Екологи зафіксували 211 злочинів проти довкілля внаслідок війни
У процесі підготовка інтерактивної карти.

На 1 травня в рамках моніторингу негативних наслідків для довкілля через війну Росії проти України робоча група громадської організації «Екодія» зафіксувала 211 випадків, повідомили «Детектору медіа» в організації. Найбільше — у Харківській, Київській та Луганській областях; не зафіксовано наразі жодного екозлочину лише в Закарпатській, Чернівецькій і Кіровоградській областях. Інформації з не підконтрольних Україні територій немає, тому дані неповні, зауважила керівниця відділу клімату ГО «Екодія» та робочої групи з документування екозлочинів Євгенія Засядько.

Експертка розповіла, що злочини фіксують за низкою напрямів, які постійно оновлюються: енергетична безпека (пошкодження газопроводів, теплових електростанцій), пошкодження промислових об’єктів, ядерна небезпека (потенційне забруднення радіацією), вплив на екосистеми (море, ліс, степ), небезпека відходів тваринництва, руйнування очисних споруд та інші військові дії (запущені ракети, розбита техніка та міни як канцерогенне сміття).

Зафіксовані дії окупанта потенційно вплинуть на клімат, забруднення повітря, ґрунтів і води, що позначиться на здоров'ї та житті українців, додала Євгенія Засядько. «Негативний ефект від війни саме через довкілля в довгостроковій перспективі може впливати на населення в Україні. Зараз, звичайно, пріоритети інші, фокус на порятунку людей, але довкілля теж має отримати державну підтримку через профільне міністерство», — пояснила вона.

Робоча група з документування екозлочинів — ініціатива Міністерства захисту довкілля, розповіла експертка. Разом з «Екодією» навколо нього об'єдналися низка громадських організацій, серед них «Екологія — Права — Людина», Save Dnipro, «Українська природоохоронна група» та інші.

Коаліція розбирається з міжнародним досвідом, зокрема методологіями фіксування злочинів і розрахунку репарацій, щоб притягнути Росію до відповідальності та призупинити участь РФ у міжнародних угодах, наприклад у Рамковій конвенції ООН зі зміни клімату. Євгенія Засядько додала, що зокрема вивчають прецедент війни Іраку проти Кувейту у 1990 році, коли агресор частково компенсував збитки, завдані довкіллю. Ірак виплатив Кувейту останні репарації в березні 2022 року, додала Євгенія.

В «Екодії» екозлочини фіксує команда з 12 людей. Вони дистанційно збирають інформацію про випадки у відкритих джерелах, зокрема соціальних мережах і телеграм-каналах. Колеги з міжнародних організацій фіксують сателітні знімки та діляться ними. Далі дані звіряють, перевіряють та оновлюють бази.

Допомогти фіксувати злочини проти довкілля може допомогти кожен. Достатньо написати свідчення на адресу ekozlochyn@ecoact.org.ua та прикласти до листа докази. Вони підуть у базу «Екодії» та Міндовкілля, щоб надалі притягнути Росію до відповідальності.

Нагадаємо, українські природозахисники збирають кошти, щоб зберегти екосистеми на тимчасово окупованих територіях і не дозволити загарбникам скористатися природними ресурсами, як це сталося в Криму.

Щоб притягнути окупанта до відповідальності за воєнні злочини правозахисники створили ініціативу «Трибунал для Путіна». Станом на 9 квітня вона задокументувала 1188 воєнних злочинів Росії в Україні.

Інфографіка громадської організації «Екодія», ілюстративне фото Pixabay

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду