Активісти розробили інтерактивну карту екологічних злочинів російських окупантів на Херсонщині

Активісти розробили інтерактивну карту екологічних злочинів російських окупантів на Херсонщині

12:31,
3 Квітня 2023
1004

Активісти розробили інтерактивну карту екологічних злочинів російських окупантів на Херсонщині

12:31,
3 Квітня 2023
1004
Активісти розробили інтерактивну карту екологічних злочинів російських окупантів на Херсонщині
Активісти розробили інтерактивну карту екологічних злочинів російських окупантів на Херсонщині
Розмінування та очищення грунтів від ракетного палива та іншого забруднення в результаті бойових дій — справа на роки.

Відразу після звільнення Херсону та частини Херсонської області розпочалися дослідження наслідків екологічних злочинів російських окупантів в регіоні. Активісти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень збирають факти в ЗМІ та в соціальних мережах, проводять глибинні інтерв’ю з експертами та опитують жителів громад, живих свідки злочинів окупантів.

Про це розповів керівник Причорноморського центру Олександр Мошнягул на круглому столі «Пошук шляхів вирішення екологічних проблем на Херсонщині», що відбувся 31 березня в режимі онлайн. 

Зібрана активістами інформація дозволила розробити інтерактивну карту екозлочинів. Паралельно почалось формування «Реєстру екологічних злочинів окупантів в Херсонській області», в якому визначатимуться обсяги нанесених громадам збитків.

За словами заступниці керівника департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Херсонської ОДА Ольги Філіної, в області вже створена комісія із визначення шкоди, завданої довкіллю внаслідок надзвичайних ситуацій, затверджені відповідні методики обрахування. На сьогодні ця шкода визначена сумою 50 мільярдів гривень. «Департамент готовий до співпраці, якщо у активістів є конкретна інформація про нанесені збитки довкіллю», — заявила Ольга Філіна.

Експерт Причорноморського центру Артем Чайковський презентував методику, за якою проходить дослідження. Він відзначив шлях, який прошла організація у розумінні екологічних проблем в регіоні.

За часів окупації, не маючи фізичної змоги оцінити шкоду, а інколи і достовірність інформації, експерти Причорноморського центру використовували оцінку так званих «сигналів» — фіксували та каталогізували всі згадки в засобах масової комунікації, а згодом корегували це з результатами глибинних інтер’ю.

Після деокупації, кількість доступних інструментів для роботи збільшилась, точність отриманної інформації також зросла, що дало змогу говорити про створення реєстру та картографування екологічних проблем та злочинів в регіоні. І хоча карта відображає річну роботу організації, експерт зазначив, що вона буде оновлюватись, і з часом відображатиме більш детальні факти на рівні кожного населеного пункту.

Саме дослідження Причорноморського центру передбачає постійний супровід ситуації — як в питанні ведення реєстру з екологічними проблемами та злочиннами, так і в подальшої фіксації випадків на карті з порушеннями. Там, де не вистачатиме інформації, будуть зроблені інформаційні запити, а експерти розставлять пріоритети у вирішенні екологічних проблем.

Політична експертка Світлана Кушнір, виступаючи на круглому столі, зазначила, що розмінування та очищення грунтів від ракетного палива та іншого забруднення в результаті бойових дій є проблемою держави на роки. Україна входить в п’ятірку лідерів країн по мінному забрудненню.

Представниця Херсонської ОДА повідомила, що в області діє порядок очищення від вибухонебезпечних предметів. І хоча розмінованих угідь поки мало, роботи проводяться: вже розміновано більше 16 тисяч гектарів, і ця робота набирає швидкості.

Екоактивісти у відповідь зауважили, що методика, яку вони розробили, не перетинається з методикою міністерства екології, фактично її доповнює, і допоможе робити обрахунки збитків більш ефективно і швидше.

Для громад, які не можуть обрахувати збитки самостійно, Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень розробляє методику, на підставі якої планує проводити навчальні тренінги для посадовців та місцевих екоактивістів.

Подивитись ефір круглого столу повністю можна тут.

Фото: ДСНС України

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду