Ініціатива FreeSvydovets закликає владу врятувати від забудови гірський масив у Карпатах

Ініціатива FreeSvydovets закликає владу врятувати від забудови гірський масив у Карпатах

16:32,
29 Березня 2023
299

Ініціатива FreeSvydovets закликає владу врятувати від забудови гірський масив у Карпатах

16:32,
29 Березня 2023
299
Ініціатива FreeSvydovets закликає владу врятувати від забудови гірський масив у Карпатах
Ініціатива FreeSvydovets закликає владу врятувати від забудови гірський масив у Карпатах
Екоактивісти зареєстрували петицію на сайті президента про створення на Свидовці заказника загальнодержавного значення.

Активісти екологічної ініціативи FreeSvydovets закликають владу сприяти якнайшвидшому створенню заказника загальнодержавного значення «Вільний Свидовець» та не допустити будівництва монструозних гірськолижних курортів на Свидовці та сусідніх гірських хребтах.

Свидовець — це гірський масив у Закарпатській області, одне з найкрасивіших місць українських Карпат з пралісами, високогірними луками, льодовиковими озерами та річками. Тут водяться ведмеді, рисі та десятки інших рідкісних тварин, які охороняються Червоною книгою України та мінімум чотирма міжнародними конвенціями.   

Однак унікальна дика природа Свидовця перебуває під загрозою знищення. У 2016 році з’явився проект будівництва у цьому місці однойменного гірськолижного курорту. За проектом приватної компанії, курорт площею 1400 гектарів включатиме 230 кілометрів лижних трас, кількадесят підйомників, готелі та іншу інфраструктуру. Курорт розрахований на 28000 відпочивальників одночасно. 

А наприкінці 2022 року з’явилися наміри розширити проект курорту, забудувавши сусідні гори курортами «Бистриця» і «Турбат». Таким чином тут може виникнути курорт-монстр площею майже 3000 гектарів, розрахований на понад 50 тисяч людей. Ціле місто замість недоторканої природи Карпат. За дослідженнями науковців, рентабельність проекту в умовах зміни клімату — сумнівна, проте екологічні наслідки (селі, ерозія, посухи, паводки) будуть суттєвими.  

За останні роки в Карпатах було створено немало нових заповідних територій. Але, на жаль, недоторканість Карпат — і досі недосяжна мрія. Більша частина Свидовця заповідного статусу поки що не має. Якщо терміново не вжити заходів, то скоро охороняти буде нічого.

Зберегти Свидовець не так важко. Екологи  вже подали клопотання про створення заказника загальнодержавного значення «Вільний Свидовець». Реалізація ідеї дозволить захистити унікальну природу Свидовця. До того ж, заказник сприятиме розвитку зеленого туризму, традиційного народного господарства та виконанню євроінтеграційних зобов’язань України. 

Підтримати ідею можна підписавши петицію на сайті Президента: https://petition.president.gov.ua/petition/185650.

«Усі ми після перемоги хочемо бачити Україну квітучою країною. Країною, куди повертаються ті, хто змушений був покинути її через війну. Але цього не станеться, якщо під час та після війни розвиток України відбуватиметься за рахунок знищення природи, у повній невідповідності до принципів Зеленого відновлення», — йдеться в тексті петиції.

FreeSvydovets — ініціативна група, у яку входять сотні активістів та організацій з України та Європи. Рух утворився 2016 року з метою збереження довкілля від діяльності, яка може зашкодити унікальним екосистемам гірського масиву «Свидовець» та цілого Карпатського регіону. Протягом останніх семи років ініціативна група бореться в судах, аби захистити гірський масив Свидовець від забудови.

Судовий конфлікт щодо побудови масштабного курорту на Свидовці триває з 2017 року. За інформацією «Радіо Свобода», у січні 2018 року Закарпатський окружний адміністративний суд за позовом трьох жителів села Лопухів скасував розпорядження Тячівської та Рахівської РДА про затвердження детальних планів територій, які дозволяли будівництво курорту. Згодом Львівський апеляційний суд задовольнив скаргу Рахівської та Тячівської РДА і скасував рішення першої інстанції і фактично визнав законними детальні плани території для побудови гірськолижного курорту на Свидовці. У вересні 2021 року Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій. Справу було відправлено на розгляд першої інстанції — Закарпатського окружного адміністративного суду.

«У червні 2019 року Швейцарський Фонд імені Бруно Мансера презентував у Києві аналітичний звіт, де стверджується: до будівництва комплексу на горі Свидовець причетне ТОВ "Скорзонера", яке пов’язують із олігархом Ігорем Коломойським», — повідомляло Радіо Свобода.

Видання Zmina інформувало у січні цього року, що учасники ініціативної групи подали касаційну скаргу до Верховного Суду з вимогою скасувати постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 15 грудня 2022 року, якою таки затвердили детальний план територій для побудови на Свидовці гірськолижного курорту. Верховний Суд просили залишити без змін рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 19 липня 2022 року, який заборонив будівництво гірськолижного курорту на гірському масиві Свидовець.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду