«Краще поріж собі вени»: «Репортери без кордонів» назвали Ірину Данилович жертвою безжальної російської судової системи

«Краще поріж собі вени»: «Репортери без кордонів» назвали Ірину Данилович жертвою безжальної російської судової системи

17:17,
28 Липня 2023
409

«Краще поріж собі вени»: «Репортери без кордонів» назвали Ірину Данилович жертвою безжальної російської судової системи

17:17,
28 Липня 2023
409
«Краще поріж собі вени»: «Репортери без кордонів» назвали Ірину Данилович жертвою безжальної російської судової системи
«Краще поріж собі вени»: «Репортери без кордонів» назвали Ірину Данилович жертвою безжальної російської судової системи
В «РБК» засудили етапування громадянської журналістки з Криму до Росії і виступили з вимогою звільнити її.

«Репортери без кордонів» («РБК») засудили етапування громадянської журналістки Ірини Данилович з Криму до РФ і виступили з вимогою звільнити її.

«Журналістку Ірину Данилович, засуджену у 2022 році до 7 років позбавлення волі в результаті сфабрикованого судового процесу, фізично ослаблену більш ніж роком ув'язнення, 24 липня етапували з Криму в Росію. “Репортери без кордонів” засуджують це незаконне рішення і вимагають звільнити журналістку, жертву безжальної російської судової системи», — йдеться в заяві організації.

Там зауважили, що попередньо заплановане на 17 липня етапування окупанти перенесли через вибух на Кримському мосту. Незважаючи на протести її адвоката, 24 липня журналістку все-таки доправили до в’язниці в Краснодарі.

«Це етапування до Росії, яке є одним з методів політичних репресій, що тривають на півострові з 2014 року, загрожує іншим журналістам, ув’язненим у Криму.  Ми засуджуємо цей метод, який порушує Женевську конвенцію і спрямований на ізоляцію журналістки від її рідних та адвокатів. Ірина Данилович та її українські колеги, ув'язнені на окупованій території та в Росії, мають бути негайно звільнені», — заявила Жанна Кавельє, голова офісу «РБК» у Східній Європі та Центральній Азії.

«Репортери без кордонів» зазначають, що стан здоров’я журналістки у в’язниці різко погіршився, проте тюремники продовжують відмовляти їй у доступі до належної медичної допомоги. Вона майже оглухла на ліве вухо та страждає на постійні головні болі й свист у вухах, що призводить до втрати свідомості. Ірина Данилович написала з в’язниці, що на її прохання про лікування адміністрація колонії відповіла: «Краще поріж собі вени».

Доля Ірини Данилович, наголосили в «РБК», привернула увагу Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який наразі розглядає скаргу на незаконне затримання журналістки, подану громадською правозахисною організацією «КримSOS». Ця скарга співзвучна зі скаргою, поданою у вересні «РБК» до Міжнародного кримінального суду (МКС) та до Офісу Генерального прокурора України щодо насильницького позбавлення волі, свавільного утримання під вартою та порушення прав Ірини Данилович на справедливий судовий розгляд.

У заяві «РБК» звертається увага на ту обставину, що Ірина Данилович є жертвою переслідувань російської влади з 2016 року через свою журналістську діяльність та дописи в соціальних мережах, які висвітлювали, зокрема, скандали, пов’язані з охороною здоров'я під час пандемії Covid-19. Вона була викрадена ФСБ Росії 29 квітня 2022 року і незаконно утримувалася без зв’язку з зовнішнім світом протягом восьми днів у підвалі управління ФСБ у Сімферополі, адміністративному центрі Криму. Вона перебувала в слідчому ізоляторі до винесення їй обвинувального вироку 28 грудня 2022 року за сфальшованими звинуваченнями у «виготовленні вибухових речовин». 

«Анексія Кримського півострова Росією значно погіршила та ускладнила роботу місцевих журналістів. Репресії з боку окупаційної влади посилилися після вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Як і Ірина Данилович, кримськотатарський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений у 2022 році до 19 років позбавлення волі за “тероризм”, також був етапований до Росії майже два місяці тому», — нагадали в «Репортерах без кордонів.

Як повідомляв «Детектор медіа», окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи.

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнала.

21 березня 2023 року Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Наступного дня вона оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. 

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак обіцянки не виконали.

У травні 2023 року окупаційний Верховний суд Криму не пустив на засідання у справі громадянської журналістки, активістки Ірини Данилович ні журналістів, ані її батька попри те, що судове засідання було відкритим.

15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в окупованому Криму.

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії так званий Верховний суд Криму змінив вирок Ірині Данилович, скоротивши його на місяць. А 24 липня активістку етапували з Криму до однієї з жіночих колоній у Росії.

Фото: crimean-process.org

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду