Правозахисники вимагають звільнити громадянську журналістку Ірину Данилович, якій винесено остаточний вирок

Правозахисники вимагають звільнити громадянську журналістку Ірину Данилович, якій винесено остаточний вирок

15:03,
3 Липня 2023
1073

Правозахисники вимагають звільнити громадянську журналістку Ірину Данилович, якій винесено остаточний вирок

15:03,
3 Липня 2023
1073
Правозахисники вимагають звільнити громадянську журналістку Ірину Данилович, якій винесено остаточний вирок
Правозахисники вимагають звільнити громадянську журналістку Ірину Данилович, якій винесено остаточний вирок
Проти активістки вчинено ряд злочинів, зокрема — викрадення, катування і психологічне знущання.

Правозахисна спільнота України обурена діями окупаційної влади щодо засудження громадянської журналістки, правозахисниці та активістки Ірини Данилович. Також правозахисники висловлюють протест проти ненадання Данилович медичної допомоги, що може призвести до летальних наслідків.

Про це йдеться у спільній заяві дванадцяти правозахисних організацій України, опублікованій на сайті КримSOS.    

Дії окупаційної влади, ФСБ, представників «судових інстанцій» і Сімферопольського СІЗО-1, наголошують правозахисники, порушують норми міжнародного гуманітарного права і прав людини. 

Проти Ірини Данилович свідомо вчинені такі злочини, як викрадення, катування і психологічне знущання, кримінальне переслідування з політичних мотивів, порушення права на захист. 

Як відомо, 29 червня 2022 року відбувся розгляд апеляційної скарги Ірини Данилович, в результаті якого «колегія суддів Верховного суду Криму» скоротила вирок незаконно ув’язненій активістці на один місяць. Таким чином, Ірину Данилович було засуджено до 6 років і 11 місяців позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями у «зберіганні вибухівки».

«Колегія суддів» проігнорувала зауваження адвокатки Данилович про те, що активістка не закінчила ознайомлення з матеріалами справи через погіршення стану здоров’я, що суттєво порушує право на захист.

У своїй заяві правозахисники звертають увагу на ту обставину, що впродовж усіх 14 місяців перебування в Сімферопольському СІЗО-1 Данилович жодного разу не отримала меддопомоги, призначеної незалежним лікарем, що прирівнюється до катувань і нелюдського поводження. Раніше повністю здорова, Ірина Данилович втратила слух у лівому вусі, постійно відчуває головний біль, має проблеми з координацією рухів і підозрює, що перенесла в ув’язненні як мінімум один мікроінсульт.

«Найближчим часом Ірину Данилович незаконно етапують за межі Криму — до Російської Федерації, повністю ізолювавши від рідних та адвокатів. При цьому стан її здоров’я та необхідність негайної медичної допомоги, найімовірніше, не будуть взяті до уваги під час розгляду питання про етапування», — йдеться у заяві правозахисних організацій.

Їхні вимоги до російської окупаційної влади зводяться до такого: 

  • звільнити Ірину Данилович та інших політв’язнів, незаконно утримуваних на території тимчасово окупованого Криму;

  • негайно надати кваліфіковану меддопомогу й госпіталізацію Ірині Данилович і всім (політ-)в’язням, які цього потребують;

  • припинити застосовувати кримінальне законодавство РФ на окупованих територіях;

  • припинити переслідування через політичні погляди, релігію, активізм і журналістську діяльність.

Також правозахисники звернулись до української влади із закликом включити Ірину Данилович у списки обміну та активно адвокувати її звільнення; виробити ефективний механізм звільнення цивільних заручників, зокрема політв’язнів, утримуваних Росією; підтримувати тему політв’язнів високо в порядку денному та адвокувати за їхнє звільнення.

Крім того, вони просять міжнародні організації закликати Росію до звільнення Ірини Данилович, а також виступити медіатором у процесі звільнення/обміну політв’язнів і всіляко підтримувати Україну у звільненні тимчасово окупованих територій, зокрема АР Крим та м. Севастополя.

Нагадаємо, окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. Російські окупанти інкримінували Данилович роботу «з вибуховими "речовинами"».

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнала.

21 березня 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Попри те, що стан її здоров’я стрімко погіршується, у СІЗО Сімферополя видали документи про відсутність медичних перешкод для етапування.

22 березня 2023 Ірина Данилович оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. У листі Данилович зазначила, що триматиме голодування до «початку лікування чи біологічної смерті».

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Про це розповів батько Ірини Броніслав Данилович. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак обіцянки не виконали.

У травні окупаційний Верховний суд Криму не пустив на засідання в справі громадянської журналістки, активістки Ірини Данилович ні журналістів, ані її батька, попри те, що судове засідання було відкритим.

15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в окупованому Криму.

Фото з особистого архіву Ірини Данилович

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду