Суд у Москві залишив Леніє Умерову в СІЗО до 4 березня 2024 року

Суд у Москві залишив Леніє Умерову в СІЗО до 4 березня 2024 року

10:55,
19 Грудня 2023
3983

Суд у Москві залишив Леніє Умерову в СІЗО до 4 березня 2024 року

10:55,
19 Грудня 2023
3983
Суд у Москві залишив Леніє Умерову в СІЗО до 4 березня 2024 року
Суд у Москві залишив Леніє Умерову в СІЗО до 4 березня 2024 року
Її затримали в грудні 2022-го на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалась потрапити до свого батька у Крим.

Лефортовський суд у Москві продовжив 25-річній кримській татарці Леніє Умеровій утримання в СІЗО до 4 березня 2024 року. Її звинувачують у шпіонажі. Про це Умерова встигла розповісти журналістці проєкту «За права людини», повідомила «Кримська солідарність».

«Від слідства нових даних жодних, все по-старому, все секретно. Які слідчі дії проводяться — поки невідомо. Чекаємо інформації», — сказав адвокат Умерової Дмитро Дінзе.

Як він повідомляв раніше, вимоги сторони захисту щодо запобіжного заходу не змінились: адвокати наполягали на підписці про невиїзд. Батьки Умерової були готові орендувати для неї житло в Москві, щоб вона могла брати участь у слідстві та суді.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», Леніє Умерова, яка проживала в Києві, у грудні 2022 року намагалася повернутися до окупованого Криму. Після перетину державного кордону між Грузією та РФ вона була затримана нібито за порушення правил перебування в режимній зоні.

4 грудня Пригородний районний суд Республіки Північна Осетія визнав затриману винною в «порушенні режиму державного кордону» та оштрафував її на 2 тисячі рублів. Умерову утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян поблизу Владикавказа до 13 березня.

В ніч з 13 на 14 березня Леніє випустили з місця незаконного утримання, однак на виході її вже чекала машина з чотирма силовиками, які схопили її, наділи на голову пакет, привезли до незнайомого району Владикавказа та залишили там. Майже одразу її затримав патруль поліції. За питання про причини затримання на дівчину склали протокол про непокору працівникам поліції. Ленінський райсуд призначив їй адміністративне покарання — 15 діб арешту.

Поки Умерова перебувала в ІТТ, на неї знову склали аналогічний протокол: нібито дівчина відмовилася віддавати свій телефон поліцейським. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Леніє перевезли до ІТТ міста Беслан. 9 квітня на дівчину знову склали протокол за непокору поліцейським. 11 квітня Совєтський суд Владикавказа знову призначив 15 діб арешту.

У серпні цього року стало відомо, що Умерова написала листа президенту України Володимиру Зеленському. 23 серпня під час відкриття саміту Кримської платформи він розповів її історію та закликав світову спільноту до солідарності.

У вересні суд уже ухвалював рішення продовжити утримання Умерової в СІЗО до 4 січня 2024 року.

На фото — Леніє Умерова в суді. Авторка фото: Дарʼя Корнілова

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду