Міжнародний ПЕН виступив з вимогою звільнити ув’язнену окупантами громадянську журналістку Данилович

Міжнародний ПЕН виступив з вимогою звільнити ув’язнену окупантами громадянську журналістку Данилович

12:03,
21 Листопада 2023
581

Міжнародний ПЕН виступив з вимогою звільнити ув’язнену окупантами громадянську журналістку Данилович

12:03,
21 Листопада 2023
581
Міжнародний ПЕН виступив з вимогою звільнити ув’язнену окупантами громадянську журналістку Данилович
Міжнародний ПЕН виступив з вимогою звільнити ув’язнену окупантами громадянську журналістку Данилович
Організація закликає громадян різних країн звертатися до міністерств закордонних справ своїх держав, щоб ті порушували питання звільнення Данилович на міжнародному рівні.

Міжнародна організація PEN International виступила з вимогою звільнити засуджену Росією громадянську журналістку та активістку з Криму Ірину Данилович. Про це пише видання «Крим.Реалії», посилаючись на заяву PEN International.

Організація опублікувала форму, через яку небайдужі можуть залишити свої слова підтримки Ірині. Крім того, PEN International закликає громадян різних країн звертатися до міністерств закордонних справ своїх держав з вимогою порушувати справу Данилович на міжнародних форумах, вимагаючи її негайного та беззастережного звільнення і надання їй медичної допомоги.

У соціальних мережах небайдужих закликають підвищувати поінформованість про справу Данилович, використовуючи гештеги #IrynaDanylovych #FreeDanylovych #ImprisonedWriter і позначаючи @pen_int.

Це відбуватиметься в рамках кампанії «День ув’язненого письменника» на підтримку письменників, журналістів та видавців зі всього світу, які перебувають в ув’язненні за політичними мотивами. Серед них, крім Ірини Данилович, також буддистський вчений та письменник Го Шераб Гьяцо у Тибеті, журналіст Сулейман Райсуні у Марокко, поетеса та активістка Марія Крістіна Гаррідо Родрігес на Кубі.

Становище цих чотирьох активістів є особливо загрозливим, попереджають у своєму зверненні представники міжнародного ПЕН-клубу, до якого входять представництва у 140 країнах світу. «Поки жоден з них не вільний — ніхто не вільний», — наголосив Наджем Валі (Najem Wali), член комітету ув’язнених письменників німецького ПЕН-клубу.

Міжнародний день ув'язненого письменника проводиться з 15 листопада 1980 року під егідою PEN International. Цей день солідарності та пам'яті був заснований як реакція на «зростаючу кількість країн, які намагаються змусити авторів замовкнути за допомогою репресій».

Нагадаємо, окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи.

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнала.

21 березня 2023 року Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Наступного дня вона оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. 

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак обіцянки не виконали.

15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в окупованому Криму.

Українські правозахисні організації висунули вимогу до російської влади звільнити Ірину Данилович, а Україну закликали внести активістку до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії.

У серпні Ірину Данилович етапували до виправної колонії №7 у місті Зеленокумськ Ставропольського краю Росії.

Раніше батько журналістки Броніслав Данилович повідомляв, що тюремники в Зеленокумську не видають Ірині Данилович жодних ліків.

Колаж: Zmina

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду