Росіяни не видають ліків кримській правозахисниці Ірині Данилович, яку незаконно ув'язнив Кремль

Росіяни не видають ліків кримській правозахисниці Ірині Данилович, яку незаконно ув'язнив Кремль

19:35,
9 Жовтня 2023
757

Росіяни не видають ліків кримській правозахисниці Ірині Данилович, яку незаконно ув'язнив Кремль

19:35,
9 Жовтня 2023
757
Росіяни не видають ліків кримській правозахисниці Ірині Данилович, яку незаконно ув'язнив Кремль
Росіяни не видають ліків кримській правозахисниці Ірині Данилович, яку незаконно ув'язнив Кремль
За словами її батька Броніслава Даниловича, в разі перевірок у колонії в Ставропольському краї Росії проводять формальні огляди, аби в документах ішлося про те, що адміністрація начебто вживає всіх необхідних заходів.

Тюремники виправної колонії №7 у Зеленокумську Ставропольського краю не видають жодних ліків кримській правозахисниці та громадянській журналістці Ірині Данилович, яка відбуває незаконне покарання в Росії. Їй також не передають медикаменти, які надіслали рідні жінки. Про це повідомила правозахисна ініціатива «Трибунал. Кримський епізод» з посиланням на батька активістки Броніслава Даниловича.

Він розповів, що в разі перевірок у колонії проводять формальні огляди, аби в документах ішлося про те, що адміністрація начебто вживає всіх необхідних заходів.

Кримські правозахисники нагадують, що ст. 76 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни зобов’язує надавати обвинувачуваним у кримінальних злочинах мешканцям окупованих територій медичну допомогу, необхідну їм за станом здоров’я. 

«Керівництво колонії у цьому випадку причетне до порушень міжнародного гуманітарного права, оскільки очевидно перешкоджає отриманню необхідних ліків», — зазначили в організації «Трибунал. Кримський епізод».

Зазначимо, що Ірина Данилович, яка відбуває незаконне покарання в Росії, повністю втратила слух на ліве вухо. Окрім цього, правозахисна організація Zmina нещодавно повідомила про те, що за даними незалежних експертів, журналістка має неврологічні порушення, ураження головного мозку та, можливо, перенесла інсульт. 

Вони проаналізували медичні документи й результати обстежень, які під тиском правозахисників та адвокатів провели політв’язням в окупованому Криму. Ці документи родичі журналістки змогли отримати лише після її етапування до колонії в Ставропольському краї Росії в серпні 2023 року.

За оцінкою експерта, після встановлення діагнозу «приглухуватість внаслідок перенесеного гострого отиту» у квітні 2023 року їй було призначено лікування, але його ефективність не перевірили.

«У всіх випадках лікування призначене одразу після встановлення діагнозу — без зволікань. Але після завершення періоду лікування не проводилося повторне обстеження для повторної оцінки ефективності лікування та можливого продовження лікування», — зазначив лікар-отоларинголог.

Він додав, що необхідно провести повторну перевірку схеми лікування лише після детального аналізу МРТ та консультацій невролога, адже раніше Данилович неодноразово скаржилася на постійний головний біль, запаморочення та втрачала свідомість під час поїздок на судові засідання до Криму.

Нагадаємо, окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи.

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнала.

21 березня 2023 року Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Наступного дня вона оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. 

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак обіцянки не виконали.

15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в окупованому Криму.

Українські правозахисні організації висунули вимогу до російської влади звільнити Ірину Данилович, а Україну закликали внести активістку до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії.

Колаж: Zmina

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду