Справа Гандзюк: суд оголосить вирок після 20 червня

Справа Гандзюк: суд оголосить вирок після 20 червня

20:40,
17 Травня 2023
2374

Справа Гандзюк: суд оголосить вирок після 20 червня

20:40,
17 Травня 2023
2374
Справа Гандзюк: суд оголосить вирок після 20 червня
Справа Гандзюк: суд оголосить вирок після 20 червня
Обвинувачений замовник нападу Владислав Мангер та ймовірний організатор Олексій Левін (Москаленко) під час останнього судового засідання у цій справі заперечили свою причетність до злочину.

Вирок у справі нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк оголосять після 20 червня. Точний час суддя оголосить згодом. Про це повідомила кореспондентка «Української правди» із зали суду під час останнього засідання у справі Гандзюк 17 травня.

Обвинувачений замовник нападу Владислав Мангер та ймовірний організатор Олексій Левін (Москаленко) заперечили свою причетність до злочину.

«Потрібно щось казати, але я скажу лише одне речення. Я цього не робив», — сказав Мангер.

Зі свого боку Левін зазначив, що найголовніше він вже сказав, однак вважає, що варто допитати ще 3–4 свідків. Окрім цього, він запевнив, що не причетний до нападу, і попросив найменшого покарання терміном 2–3 роки. 

«10 років — це забагато. Я не маю жодного стосунку до цієї справи. Сиджу, тому що я, так би мовити, добра людина. Не зміг там промовчати, там промовчати. Десь переграли мене, перехитрили, сам винний — відповідай. Я своїх ніколи не кидаю. На той момент він (засуджений організатор нападу Сергій Торбін. — Ред.) був для мене своїм. Але якби він мені сказав правду (про кислоту. — Ред.), я б не дав (гроші. — Ред.). Тому що це свавілля, а на свавілля я б ніколи не пішов», — цитує Левіна «УП».

За словами Левіна, йому нібито пропонували свободу в обмін на свідчення проти обвинуваченого Владислава Мангера. 

«Я не можу ходити на свободі, дивитися на себе в дзеркало, вести під руку дружину, захищати її після того, як я облив жінку кислотою. Це неможливо. Я не маю до цього відношення. Я не проміняю свої принципи на свободу. Тут ні до чого Мангер, і я б не дав цього зробити, якби знав. Мене вчили захищати жінок і справедливість», — додав він.

Нагадаємо, напад на громадську активістку Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, що спричинило 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, їй зробили понад 10 операцій. 96 днів вона боролася за життя, однак 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла.

2019 року суд виніс вироки п'ятьом виконавцям нападу. Координатор нападу Сергій Торбін отримав 6 років та 6 місяців позбавлення волі, нападник Микита Грабчук — 6 років ув'язнення, Володимир Васянович та В'ячеслав Вишневський — 4 роки ув'язнення, Віктор Горбунов — 3 роки. У листопаді 2021 року стало відомо, що Віктор Горбунов вийшов на волю.

В організації вбивства Гандзюк підозрюють ексголову Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна. Справу щодо них передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Члени ініціативної групи «Хто замовив Катю Гандзюк?» вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшли до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою.

22 березня під час чергового судового засідання у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк допитали колишнього голову Херсонської обласної держадміністрації Андрія Гордєєва.

Фото: Владислав Мангер у залі суду / «Українська правда»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду