Справа Гандзюк: прокурори просять ув’язнити Мангера та Левіна на 10 років

Справа Гандзюк: прокурори просять ув’язнити Мангера та Левіна на 10 років

10:44,
12 Травня 2023
1445

Справа Гандзюк: прокурори просять ув’язнити Мангера та Левіна на 10 років

10:44,
12 Травня 2023
1445
Справа Гандзюк: прокурори просять ув’язнити Мангера та Левіна на 10 років
Справа Гандзюк: прокурори просять ув’язнити Мангера та Левіна на 10 років
Активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» вважають, що це малий строк для замовників.

Під час засідання Дніпровського райсуду Києва у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк прокурори Андрій Синюк та Олександр Сафарян просили позбавити волі Владислава Мангера та Олексія Левіна на 10 років. Про це повідомляє видання Zmina. 

Крім того, сторона обвинувачення вимагає по п’ять мільйонів гривень моральної та психологічної компенсації батьку, матері та чоловіку Катерини Гандзюк.

У судовому засіданні оголосили перерву до 15 травня. Тоді буде надано слово обвинуваченим — ексголові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру та помічнику-консультанту депутата цієї облради Олексію Левіну — та, скоріш за все, оголошено рішення суду.

На новини щодо справи Гандзюк уже відреагували активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?». Вони вважають, що 10 років ув’язнення — малий строк для обвинувачених. «Ми вважаємо, що це дуже мало для тих, хто вбив Катю. Проте це максимум, який може бути за тією кваліфікацією злочину, за яким їх обвинувачують», — йдеться на сторінці ініціативи у фейсбуку. 

Нагадаємо, напад на громадську активістку Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, що спричинило 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, їй зробили понад 10 операцій. 96 днів вона боролася за життя, однак 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла.

2019 року суд виніс вироки п'ятьом виконавцям нападу. Координатор нападу Сергій Торбін отримав 6 років та 6 місяців позбавлення волі, нападник Микита Грабчук — 6 років ув'язнення, Володимир Васянович та В'ячеслав Вишневський — 4 роки ув'язнення, Віктор Горбунов — 3 роки. у листопаді 2021 року стало відомо, що Віктор Горбунов вийшов на волю.

В організації вбивства Гандзюк підозрюються ексголова Херсонської обласної ради Владислав Мангер та помічник-консультант депутата цієї облради Олексій Левін. Справу щодо них передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Члени ініціативної групи «Хто замовив Катю Гандзюк?» вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшли до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою.

22 березня під час чергового судового засідання у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк допитали колишнього голову Херсонської обласної держадміністрації Андрія Гордєєва. 

Зокрема, на допиті він підтвердив такі факти:

  • Гандзюк справді була впливовою фігурою в місті, хоча Мангер і Левін, які вважаються замовниками її вбивства, це заперечують.

  • Між активісткою та Мангером справді була конфронтація, хоча Мангер це спростовує. Гандзюк вийшла з партії «Батьківщина», коли туди вступив Мангер, і разом з журналістом видання «Мост» знімала про нього розслідування.

  • Мангер і Левін мали дружні стосунки.

  • Гордєєв вважає, що Левін міг бути причетним до злочину. До того ж сам Гордєєв, який був членом Блоку Петра Порошенка, стверджував, що мав конфлікт із «бютівцем» Мангером та намагався змістити його з посади.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду