У справі про вбивство активістки Гандзюк допитали колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва

У справі про вбивство активістки Гандзюк допитали колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва

08:19,
23 Березня 2023
1623

У справі про вбивство активістки Гандзюк допитали колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва

08:19,
23 Березня 2023
1623
У справі про вбивство активістки Гандзюк допитали колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва
У справі про вбивство активістки Гандзюк допитали колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва
Автори:
Гордєєв стверджує, що Гандзюк «працювала на СБУ». Захист вважає цю теорію конспірологічною.

Під час чергового судового засідання у справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк, яке відбулось 22 березня, допитали колишнього голову Херсонської обласної держадміністрації Андрія Гордєєва. Про це повідомляє юридична компанія «Міллер».

За словами адвокатки Ольги Веретільник, яка представляє інтереси родини Гандзюк, Гордєєв на момент головування в Херсонській ОДА знав про всі перипетії політичного життя Херсона. Тож його свідчення мають особливе значення для слідства.

Зокрема, на допиті він підтвердив такі факти: 

  • Гандзюк, дійсно, була впливовою фігурою в місті, хоча Мангер і Левін, які вважаються замовниками її вбивства, це заперечують.

  • Між активісткою та Мангером справді була конфронтація, хоча Мангер це спростовує. Гандзюк вийшла з партії «Батьківщина», коли туди вступив Мангер, і разом з журналістом видання «Мост» знімала про нього розслідування.

  • Мангер і Левін мали дружні стосунки.

  • Гордєєв вважає, що Левін міг бути причетним до злочину. До того ж сам Гордєєв, який був членом Блоку Петра Порошенка, стверджував, що мав конфлікт із «бютівцем» Мангером та намагався змістити його з посади.

Разом з цим Гордєєв висунув теорію про те, що Гандзюк «працювала на СБУ» і її вбили через боротьбу проти проросійських елементів в області. Буцімто керівник місцевого управління СБУ її на це «надихнув, але не захистив». Захист вважає цю теорію конспірологічною. 

Абсурдність тверджень, як кажуть у юридичній компанії «Міллер», підкреслив інший свідок — колишній керівник обласного управління СБУ Данило Доценко. Він заявив, що знав активістку й мав з нею звичайні робочі відносини, коли вона працювала в міській раді. Однак, усупереч версії, яку наводять Мангер і Левін, «агентом СБУ» вона не була.

Наступне засідання суду в справі призначили на 27 березня.

«Відбудеться розгляд клопотання про продовження строку тримання Владислава Мангера під вартою, який знаходиться під вартою з червня 2020 року, ще перед відправкою справи в суд. Наші опоненти наполягають на проведенні повторної судово-медичної експертизи, яка може відкласти судовий розгляд на час проведення. Але якщо їм у цьому відмовлять, то можна говорити, що наступні п’ять-шість засідань у справі будуть останніми», — каже адвокатка Ольга Веретільник.

Раніше під час чергового судового засідання допитали експерта-поліграфолога, який брав участь у перевірці на поліграфі виконавців злочину, зокрема Сергія Торбіна.

Напад на громадську активістку Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, що спричинило 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, їй зробили понад 10 операцій. 96 днів вона боролася за життя, однак 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла.

П’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення. В організації вбивства Гандзюк підозрюються ексголова Херсонської обласної ради Владислав Мангер та помічник-консультант депутата цієї облради Олексій Левін.  

Справу про напад на Катерину Гандзюк передали на розгляд у Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року, але її розглядають досі. Члени ініціативної групи «Хто замовив Катю Гандзюк?» вважають, що затягують справу адвокати обвинувачених.

У червні минулого року судді завершили дослідження письмових доказів і перейшли до допиту свідків. Обидва обвинувачені перебувають під вартою. 

Фото з фейсбук-сторінки «Хто замовив Катю Гандзюк?»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду