Співголову правозахисного центру «Меморіал» Олега Орлова в Росії засудили до 2,5 років колонії

Співголову правозахисного центру «Меморіал» Олега Орлова в Росії засудили до 2,5 років колонії

10:24,
28 Лютого 2024
383

Співголову правозахисного центру «Меморіал» Олега Орлова в Росії засудили до 2,5 років колонії

10:24,
28 Лютого 2024
383
Співголову правозахисного центру «Меморіал» Олега Орлова в Росії засудили до 2,5 років колонії
Співголову правозахисного центру «Меморіал» Олега Орлова в Росії засудили до 2,5 років колонії
70-річний Олег Орлов — ветеран правозахисного руху, який присвятив своє життя викриттю порушень прав людини та боротьбі за справедливість для постраждалих, написали його колеги.

27 лютого Головинський районний суд Москви засудив співголову правозахисного центру «Меморіал» Олега Орлова до 2 років 6 місяців колонії, йдеться в заяві правозахисників, яку опублікував Центр громадянських свобод. Причина — дискредитація армії РФ у статті «Їм хотілося фашизму. Вони його отримали», опублікованій у 2022 році кількома мовами, пише The New York Times.

Справу проти Олега Орлова відкрили в 2023 році. 11 жовтня його оштрафували на 150 тисяч рублів (нині — 63 тис. грн. — «ДМ») за «неодноразову дискредитацію» російських збройних сил. Санкція статті 280.3 ч. 1 Кримінального кодексу РФ передбачає до п'яти років ув'язнення.

«Його "злочин" полягав у протесті проти розв’язаної кремлем війни проти України та проти посилення політичних репресій в самій Росії. Суд над Орловим став знущанням з правосуддя і посяганням на основоположне право на свободу вираження поглядів. Він і його група юристів заявили, що оскаржуватимуть рішення суду», — написали правозахисники в заяві. 

31 правозахисна організація заявила, що російська влада повинна скасувати вирок Олегу Орлову і звільнити його разом з усіма, кого позбавлено свободи лише за реалізацію основних прав людини включно з правом на публічну критику зловживань влади. «Ключові міжнародні гравці повинні скористатися своїм впливом і вжити всіх можливих заходів для того, щоб домогтися звільнення Орлова та притягти владу Росії до відповідальності за тяжкі й тривалі порушення прав людини», — додали в заяві.

Заяву підписали правозахисні організації різних країн: Human Rights Watch, Amnesty International, Norwegian Helsinki Committee, International Federation of Human Rights (FIDH), OVD-Info, Front Line Defenders, Public Verdict Foundation, Civic Assistance Committee, Human Rights Defence Center «Memorial», International Memorial Association, Crew Against Torture, Stichting Justice Initiative, Board of Civil Society Forum, Human Rights House Foundation, World Organisation Against Torture (OMCT), The Netherlands Helsinki Committee, Helsinki Foundation for Human Rights (Польща), Movement of Conscientious Objectors, Freedom House, Citizens’ Watch, International Protection Centre, Mass Media Defence Centre, Andrei Sakharov Institute, Freedom Files (Пoльща), International Partnership for Human Rights (IPHR), Center for Civil Liberties (Україна), Anti-Discrimination Center Memorial (Бельгія), Human Rights Center Viasna (Білорусь), Belarussian Helsinki Committee, Östgruppen, Radio Sakharov.

Нагадаємо, 28 грудня 2021 року Верховний суд Росії ліквідував міжнародну громадську організацію «Міжнародний Меморіал» за запитом Генпрокуратури РФ. На думку прокурора,  «Меморіал» нібито «створював брехливий образ СРСР як терористичної держави». Українські правозахисники закликали світ запровадити санкції через це.

У 2022 році міжнародний «Меморіал» отримав Нобелівську премію миру.

Міжнародний «Меморіал» об’єднує окремі юридичні особи з назвою «Меморіал», зареєстровані в Росії (32 юридичні особи), Україні (чотири юридичні особи), Італії, Франції, Німеччині та Бельгії, а також чотири структурні відділення у Франції, Чехії, Україні та Пермському краї Росії. Єдине активне відділення «Меморіалу» в Україні — Харківська правозахисна група, яка починала свою роботу як «Харківський Меморіал» наприкінці 1980-х.

Фото ccl.org.ua

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду