Україна підтвердила, що росіяни змінили ім’я та особисті дані депортованої з Херсона дитини

Україна підтвердила, що росіяни змінили ім’я та особисті дані депортованої з Херсона дитини

11:22,
1 Грудня 2023
669

Україна підтвердила, що росіяни змінили ім’я та особисті дані депортованої з Херсона дитини

11:22,
1 Грудня 2023
669
Україна підтвердила, що росіяни змінили ім’я та особисті дані депортованої з Херсона дитини
Україна підтвердила, що росіяни змінили ім’я та особисті дані депортованої з Херсона дитини
Про це повідомляли російські ЗМІ, тепер інформацію підтвердив український омбудсман. Це вперше Україна підтвердила факт зміни імені депортованій українській дитині і вперше підтверджено факт участі в депортації російського топполітика.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець підтвердив факт зміни імені та прізвища українській дитині, яку депортували з окупованих територій до Росії. Ідеться про 10-місячну Маргариту Прокопенко з Херсона, яку вивезли до Москви та «удочерили» лідер партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина. 

Український омбудсман підтвердив інформацію про Маргариту Прокопенко, яку раніше оприлюднило російське видання «Важные истории». Як пише hromadske, це вперше Україна підтвердила факт зміни імені та прізвища українській дитині, яку депортували до Росії. 

Лубінець повідомив, що нього звернулася опікунка рідної сестри Маргарити. Жінка просила посприяти встановленню місця перебування депортованої дитини та оформленню опіки над нею. 

За інформацією уповноваженого, Маргарита має рідну шестирічну сестру та трирічного брата. Шестирічна сестра проживає з опікункою, а доля Маргаритиного брата не відома. Він, як і дівчинка, перебував у Херсоні. «Тобто рідних сестру та брата розлучили росіяни», — написав омбудсман.

Лубінець додав, що доля хлопчика Іллі Ващенка, якого вивезли разом з Маргаритою, досі невідома

«Усиновлення українських дітей у РФ — незаконне. За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину, потрібно повідомити Україну та отримати згоду на всиновлення. Проте Росія намагається обійти це й насильно надає українським дітям російське громадянство. Що теж є злочином! Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу — це геноцид!» — заявив омбудсман. 

Лубінець додав, що це вже є підставою для «чергових ордерів». Щодо цього випадку він звернувся до партнерів України та міжнародних організацій, аби вони:

  • засудили депортацію та удочеріння дитини, а також визнали це злочином геноциду;
  • сприяли поверненню додому українських дітей.

«Мовчання та бездіяльність на кожен такий злочин провокує ще більше злочинів у майбутньому!» — резюмував Лубінець.

23 листопада російське інтернет-видання «Важные истории» повідомило, що лідер російської партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина удочерили незаконно вивезену з України 10-місячну дівчинку Маргариту Прокопенко, таємно змінивши їй ім'я та громадянство. Як встановили журналісти, дівчинку вивезли з Херсонського будинку дитини, попри живу рідну матір, яку позбавили батьківських прав.

Офіційно дітей вивезли до Москви для «обстеження, визначення подальшої тактики лікування та проходження реабілітації» у серпні 2022 року. Через тиждень після вивезення з України Маргарита та Ілля опинились у Підмосков'ї. У грудні 2022-го Миронов та Варламова вдочерили Маргариту і поміняли її особисті дані. Тепер дівчинку «звуть» Марина Сергіївна Миронова, а «народилась» вона буцімто у підмосковному Подольську.

Доля іншого вивезеного з Херсона хлопчика — Іллі Ващенка — наразі невідома.

Журналісти писали, що кейс Маргарити — перший документально доведений випадок усиновлення української дитини російським політиком такого рангу.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

13 вересня Європарламент визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів Росії в Україні, зокрема депортації дітей, і попросив Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

У липні російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова оголосила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія «прийняла» понад 700 тисяч українських дітей. Більшість із них, за її словами, «приїхали» до Росії з батьками чи іншими родичами. При цьому, за її словами, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі дітей із сиротинців або дітей, які залишилися без піклування. 288 дітей з окупованої території Донеччини, як повідомила Львова-Бєлова, були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

У червні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Читайте також: 

Головне фото: Сергій Миронов та його дружина Інна Варламова / hromadske

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду