Податок на волонтерство. Міністр фінансів відповів на звинувачення волонтерів

Податок на волонтерство. Міністр фінансів відповів на звинувачення волонтерів

16:40,
1 Червня 2023
4392

Податок на волонтерство. Міністр фінансів відповів на звинувачення волонтерів

16:40,
1 Червня 2023
4392
Податок на волонтерство. Міністр фінансів відповів на звинувачення волонтерів
Податок на волонтерство. Міністр фінансів відповів на звинувачення волонтерів
Кабінет Міністрів має розглянути зміни до постанови 2 червня, а також призначити відповідального за діалог щодо цього питання.

За нинішньою версією українського закону, волонтери мають заплатити 19,5% податку від зібраних сум на закупівлю засобів, відсутніх у переліку Постанови Кабінету Міністрів №112 від 2016 року. Це список товарів і послуг, які можуть вважатися благодійною допомогою та витрати на які не підпадуть під податок. Серед них, зокрема, стрілецькі приціли, бронежилети, тепловізори. Проте в переліку немає дронів, старлінків, автомобілів й інших дорогих речей, які волонтери закуповують і передають бійцям.

Фрагмент переліку Постанови №112

«А ти вже сплатив податок на волонтерство? Бути волонтером в Україні це вже за замовчуванням бути зобов'язаним і винним. Міністерство оборони не купує "весільні дрони"? Так, це волонтери винні, що не змогли довести доцільність. Купуєте ці весільні дрони самі? Робите один з найбільших зборів на дрони "Люті Пташки"? А податок з цих зборів заплатили податкова тут як тут», — написала Любов Шипович, засновниця громадської організації Razom for Ukraine.

Любов Шипович повідомила, що спільнота порушувала питання ще навесні. Пізніше спільно з юристами розроблено проєкт змін до постанови. За її словами, Міністерство фінансів у відповіді зазначило, що втілення запропонованих положень «може призвести до втрат державного та місцевого бюджетів із податку на доходи фізичних осіб».

«МінФін вважає, що державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки. А представники МінФіну вирішили типу пожартувати "А якщо військові собі пеньюари попросять?". Дуже б хотілось цих урядовців в пеньюарах відправити поближче до передової», — написала Любов Шипович.

Міністр фінансів Сергій Марченко відповів на звинувачення у фейсбуку.

Він сказав, що 2 червня уряд розгляне зміни щодо внесення дронів у перелік Постанови №112, і закликав колег «активно підключитися до вирішення цього питання».

Сергій Марченко додав, що провів зустріч із Любов'ю Шипович, де вони обговорили проблеми та рішення. Міністр також заперечив, що говорив про «пеньюари». З боку уряду Сергій Марченко пообіцяв визначити уповноваженого представника, який забезпечить комунікацію з волонтерами та вирішення проблем, які виникають у спільноті.

Нагадаємо, рік тому «Детектор медіа» розповідав, як на користь волонтерів планують змінити закон і податковий кодекс. Частина пропозицій уже діє; зокрема, Верховна Рада звільнила волонтерів від сплати податків із зібраних грошей з початку повномасштабного вторгнення. Натомість волонтери мають бути зареєстровані. 

Фото із фейсбук-сторінок Сергія Марченка і Любові Шипович

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду