В Україні запустити юридичну платформу для волонтерів і громадських організацій

В Україні запустити юридичну платформу для волонтерів і громадських організацій

16:11,
25 Квітня 2023
706

В Україні запустити юридичну платформу для волонтерів і громадських організацій

16:11,
25 Квітня 2023
706
В Україні запустити юридичну платформу для волонтерів і громадських організацій
В Україні запустити юридичну платформу для волонтерів і громадських організацій
На ній зібрана основна інформація щодо роботи організацій громадянського суспільства та типові шаблони документів.

«Юридичний навігатор волонтера» — це спільна робота команди Інституту міста (м. Львів) та ГО «ЮрШтаб». Юридична інформація у ній зібрана, спрощена для сприйняття та розподілена за різними категоріями користувачів — як для індивідуальних волонтерів, так і для громадських організацій чи благодійних фондів. 

Ця платформа є частиною Програми сприяння розвитку волонтерства на 2023–2025 роки, яку затвердили у Львові. Текст програми доступний за посиланням. Створення такого ресурсу стало відповіддю на проблеми, з якими стикаються волонтери: зміни в законодавстві, юридична мова та складність юридичних процесів.

Окрім того, волонтери не завжди розуміють, як зробити так, щоб їхня діяльність залишалася в межах правового поля. 

У «Навігаторі» розміщена основна інформація, яка допоможе вести волонтерську діяльність. На сайті можна знайти інформацію про кроки реєстрації благодійного фонду чи громадської організації, отримання посвідчення волонтера, правила виїзду волонтерів за системою «Шлях» чи перевезення машин через кордон для потреб ЗСУ, звітність  волонтерів. 

Уся зібрана інформація подана зрозумілою мовою для простих користувачів з мінімумом юридичних термінів.

Команда Інституту міста та ГО «ЮрШтаб» зазначають, що це перший реліз «Юридичного навігатора». Інформацію в довіднику постійно оновлюватимуть. Також працює система зворотного зв’язку — якщо людина не знайшла необхідної інформації, вона може звернутися по безкоштовну консультацію до юристів «ЮрШтабу» в бот у Telegram або у Viber, а також залишити свою пропозицію в гугл-формі.

Ознайомитися з Юридичним навігатором волонтера можна тут

Раніше «ЗМІ для змін» опублікував інтерв’ю із засновницею ініціативи «ЮрШтаб» Юлією Соловйовою про те, як юристи-волонтери об'єдналися для безплатної правової допомоги українцям під час війни. У команді 50 людей: юристи, айтівці та операційний менеджмент. Робота почалася з 4 березня. Ініціатива створена та працює без жодного фінансування. Волонтери з ІТ-сфери розробили та далі покращують бот у телеграмі з широким функціоналом для громадян та волонтерів. Консультують анонімно — не збирають жодних даних про заявників.

У боті у форматі живого листування люди можуть спілкуватися з юристами та отримати консультації з питань мобілізації, територіальної оборони (включаючи статус, права, обов’язки, гарантії для людей, що беруть участь у військових діях), перетину кордону, отримання статусу, виплат, допомоги переселенцям. Надаються консультації щодо ведення бізнесу і трудових відносин в умовах воєнного стану, сімейних питань, благодійної допомоги, гуманітарки, імміграційних питань і проблем українців за кордоном.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду