Відбулася прем'єра документального кінопроєкту «Міста та їхні герої»

Відбулася прем'єра документального кінопроєкту «Міста та їхні герої»

13:36,
16 Травня 2023
931

Відбулася прем'єра документального кінопроєкту «Міста та їхні герої»

13:36,
16 Травня 2023
931
Відбулася прем'єра документального кінопроєкту «Міста та їхні герої»
Відбулася прем'єра документального кінопроєкту «Міста та їхні герої»
У Баштанці Миколаївської області показали один із шести документальних фільмів про жителів міст, постраждалих від окупації росіян. Герої — «звичайні українці, яких війна змусила відмовитись від основного заняття і перетворила на волонтерів і військових».

Прем’єра документального фільму «Баштанка. Місто козацької звитяги» у межах проєкту «Міста та їхні герої» відбулася 13 травня, повідомили на фейсбук-сторінці проєкту. Фільм знімали восени минулого року.

Героями фільму «Баштанка. Місто козацької звитяги» стали:

  • Олександр Береговий — міський голова Баштанки, який розповів, як вистояла Баштанка та як 100 баштанців змогли змінити хід бойових подій всієї війни на південному напрямку.
  • Віталій Бутучел — пастор місцевої протестантської церкви, який у приміщенні церкви створив прихисток для постраждалих, забезпечив їх харчуванням і ночівлею, допомагав евакуювати постраждалих, надав харчування захисникам.
  • Дмитро Чорний та Олександр Бабін — лікарі Баштанської лікарні, які врятували не одне життя військових і цивільних, попри руйнування в медзакладі.
  • Ганна Зюзько — пенсіонерка, депутатка і співробітниця міської ради, яка волонтерить з 2014 року, неодноразово відвідувала захисників на Сході і понад рік опікується вразливими верствами населення.
  • Інна Гомерська — секретарка міської ради, яка з першого дня великої війни координує роботу гуманітарного штабу та опікується допомогою для населення громади і захисників.
  • Олександр Коврига — очільник Явкинського старостинського округу. 1 березня він та його односельчани голіруч зупинили колону техніки російських окупантів, вигравши час для підготовки оборони Баштанки.
  • Олександр Васильєв — заступник міського голови, який із 24 лютого займається забезпеченням військовослужбовців усім необхідним у межах можливостей громади.
  • Сергій Федорко — директор комунального підприємства «Добробут», який із першого дня повномасштабної війни вступив до добровольчої організації з оборони Баштанки та забезпечував гуманітарні потреби містян.

Перед прем’єрою протягом тижня в Баштанці діяла виставка світлин, зроблених у містах України, постраждалих від російського вторгнення. Це пейзажі міст, фото окремих об’єктів і мешканців, які відіграли важливу роль у захисті свого краю від росіян, ідеться в дописі.

Нагадаємо, у межах проєкту «Міста та їхні герої» зняли документальні фільми в шести містах: Харкові, Миколаєві, Чернігові, Охтирці, Баштанці та Іванкові. Стрічки покажуть у цих містах, а також у Львові та Києві. Режисери стрічок — Ольга Гібелінда та Андрій Литвиненко. Як зазначили автори, кожен фільм «розкриває свою сторінку волонтерства, дієвості та любові до власної країни від українців». Кінопроєкт здобув підтримку проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Наступними документальний фільм про свою громаду побачать 20 травня в Охтирці Сумської області. Стрічка ілюструється розповідями Павла Ігнатченка — звукорежисера, активіста вуличних культур, який перетворив свою студію на пошивний цех для виробництва аптечок для військових.

Фото: пресслужба проєкту «Міста та їх герої»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду