Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни

Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни

15:26,
18 Січня 2023
871

Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни

15:26,
18 Січня 2023
871
Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни
Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни
Вийшов тизер другого сезону проєкту «Науковиці» — серії документальних відео про українських жінок у науці.

Два нових епізоди проєкту розповідатимуть про радіобіологиню Олену Паренюк, яка досліджує бактерії в Чорнобильській зоні відчуження, та біологиню Катерину Шаванову, робота якої дозволить ефективніше використовувати надбання світової науки для потреб сільського господарства.

Про це повідомила громадська організація «InScience».

«Українські вчені продовжують свою роботу — навіть попри скорочення фінансування наукової сфери, руйнування дослідницьких інституцій, проблеми з відключеннями світла та перебоями зі зв’язком. Так, відповідно до опитування «Ukrainian Science Reload» майже 75 % науковців та науковиць налаштовані працювати на відбудову й підвищення обороноздатності України», — інформує пресслужба організації.

«Науковиці» — це два документальних відео про українських жінок у науці під час повномасштабного російського вторгнення. Це відеоісторії про науку та дослідження всупереч усьому.

Згідно з повідомленням, мета проєкту — зробити науковиць видимими для суспільства, показати важливість науки у воєнний час та надихнути дівчат і жінок будувати кар’єру у STEM-спеціальностях.

Перша героїня відео — Катерина Шаванова. Вона біологиня, керівниця проєктів із досліджень та розвитку напрямку рослинництва в українській агрокомпанії «Kernel». Робота Катерини дозволить ефективніше використовувати надбання світової науки для потреб сільського господарства, зокрема — шукати шляхи для відновлення українських ґрунтів після бойових дій та повернення врожайності на довоєнний рівень.

Друга героїня — Олена Паренюк. Вона радіобіологиня, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки АЕС НАН України. Вивчає, як впливає радіація на бактерії, які живуть у забрудненому середовищі — Чорнобильській або Фукусімській зоні відчуження, сховищах ядерного палива тощо. Дослідження Олени допомагають зрозуміти, як екосистеми взаємодіють із неочікуваними забрудненнями.

У складі знімальної команди — режисерка Юлія Кочетова, операторка Христина Лизогуб, звукорежисерка Ксенія Виноградова.

Онлайн-прем’єра документальних відео відбудеться наприкінці січня на YouTube-каналі INSCIENCE.

Проєкт «Науковиці» реалізується громадською організацією «InScience» у рамках програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», що фінансується Європейським Союзом та реалізується спільно структурою ООН Жінки та ЮНФПА.

«InScience» — це організація, яка займається популяризацією науки та підвищенням її цінності для суспільства, бізнесу та держави через науково-популярні проєкти. Організація робить українських учених та лікарів видимими та сприяє розвитку критичного мислення через просування наукового підходу до пізнання світу.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду