cs.detector.media
18.01.2023 15:26
Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни
Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни
Вийшов тизер другого сезону проєкту «Науковиці» — серії документальних відео про українських жінок у науці.

Два нових епізоди проєкту розповідатимуть про радіобіологиню Олену Паренюк, яка досліджує бактерії в Чорнобильській зоні відчуження, та біологиню Катерину Шаванову, робота якої дозволить ефективніше використовувати надбання світової науки для потреб сільського господарства.

Про це повідомила громадська організація «InScience».

«Українські вчені продовжують свою роботу — навіть попри скорочення фінансування наукової сфери, руйнування дослідницьких інституцій, проблеми з відключеннями світла та перебоями зі зв’язком. Так, відповідно до опитування «Ukrainian Science Reload» майже 75 % науковців та науковиць налаштовані працювати на відбудову й підвищення обороноздатності України», — інформує пресслужба організації.

«Науковиці» — це два документальних відео про українських жінок у науці під час повномасштабного російського вторгнення. Це відеоісторії про науку та дослідження всупереч усьому.

Згідно з повідомленням, мета проєкту — зробити науковиць видимими для суспільства, показати важливість науки у воєнний час та надихнути дівчат і жінок будувати кар’єру у STEM-спеціальностях.

Перша героїня відео — Катерина Шаванова. Вона біологиня, керівниця проєктів із досліджень та розвитку напрямку рослинництва в українській агрокомпанії «Kernel». Робота Катерини дозволить ефективніше використовувати надбання світової науки для потреб сільського господарства, зокрема — шукати шляхи для відновлення українських ґрунтів після бойових дій та повернення врожайності на довоєнний рівень.

Друга героїня — Олена Паренюк. Вона радіобіологиня, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки АЕС НАН України. Вивчає, як впливає радіація на бактерії, які живуть у забрудненому середовищі — Чорнобильській або Фукусімській зоні відчуження, сховищах ядерного палива тощо. Дослідження Олени допомагають зрозуміти, як екосистеми взаємодіють із неочікуваними забрудненнями.

У складі знімальної команди — режисерка Юлія Кочетова, операторка Христина Лизогуб, звукорежисерка Ксенія Виноградова.

Онлайн-прем’єра документальних відео відбудеться наприкінці січня на YouTube-каналі INSCIENCE.

Проєкт «Науковиці» реалізується громадською організацією «InScience» у рамках програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», що фінансується Європейським Союзом та реалізується спільно структурою ООН Жінки та ЮНФПА.

«InScience» — це організація, яка займається популяризацією науки та підвищенням її цінності для суспільства, бізнесу та держави через науково-популярні проєкти. Організація робить українських учених та лікарів видимими та сприяє розвитку критичного мислення через просування наукового підходу до пізнання світу.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status