Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про спрощення процедури реєстрації громадських організацій

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про спрощення процедури реєстрації громадських організацій

16:56,
13 Січня 2023
1473

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про спрощення процедури реєстрації громадських організацій

16:56,
13 Січня 2023
1473
Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про спрощення процедури реєстрації громадських організацій
Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про спрощення процедури реєстрації громадських організацій
Пропонується скоротити строк реєстрації громадських організацій з 3 днів до 24 годин та скасувати статус «всеукраїнська громадська організація».

Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №8084 про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій.

За відповідне рішення проголосували 283 народних депутати, проти — жодного, утрималося — 18, не голосували — 49.

«Перш за все, законопроєкт — про цифровізацію та легалізацію онлайн рішень всіх процедур громадських організацій в "Дії", можливість здійснювати їхню діяльність на підставі модельного статуту та поширення загального порядку держреєстрації юросіб на ГО. Маєте ще побажання? Пишіть, візьмемо в доопрацювання до другого читання. Найважливіше, чого в новому законодавстві точно не буде, — учасників громсуспільства країни-агресора», — прокоментували рішення взяти документ за основу в Українському незалежному центрі політичних досліджень, який брав участь у розробці проєкту закону.

Законопроєктом, серед іншого, пропонується скоротити строк державної реєстрації громадських організацій з 3 днів до 24 годин. 

Також передбачається збільшення кількості суб’єктів, які можуть реєструвати громадські організації. Відповідні повноваження пропонується передати від територіальних органів Міністерства юстиції до виконавчих органів місцевих адміністрацій, нотаріусів.

Вступати до будь-якої громадської організації можна буде з 14 років (нині — з 18 років).

Крім цього, проєктом визначається, що громадські організації можуть працювати на підставі модельного статуту.

«Запровадження можливості громадських організацій діяти на підставі модельного статуту... відкриває для громадських організацій низку переваг та можливостей, однією з яких є відсутність необхідності звернення за правовою допомогою щодо складання установчого документа. Крім того, модельний статут неможливо підробити, його не потрібно подавати для реєстрації, не потрібно нотаріально завіряти підписи засновників на ньому тощо», — ідеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Також зникне статус «всеукраїнська громадська організація»

«Наявність всеукраїнського статусу не передбачає наявність будь-яких додаткових прав для громадських об’єднань. Винятком є лише громадські організації спортивного спрямування, діяльність яких регулюється Законом України "Про фізичну культуру і спорт", у випадку яких всеукраїнський статус надає можливість отримання статусу національного, що в свою чергу надає низку переваг, зокрема отримання з державного бюджету фінансової підтримки на розвиток відповідного виду спорту, організацію і проведення спортивних заходів та інше. З огляду на це вважаємо за доцільне залишити поняття "всеукраїнська громадська організація" лише для цілей певних законів», — також ідеться у пояснювальній записці.

Законопроєктом також пропонується виключити таку організаційно-правову форму, як громадська спілка.

«Відповідно до частин другої та третьої статті 1 Закону громадська організація та громадська спілка є організаційно-правовими формами громадських об’єднань. Крім того, варто зауважити, що членами (учасниками) громадської організації є фізичні особи, тоді як членами (учасниками) громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи. Вказана норма ставить в нерівні умови участь у членстві громадських організацій та громадських спілок юридичних та фізичних осіб. Отже, відсутність законодавчих норм, які б регламентували можливість членства в громадських організаціях юридичних осіб, обмежує права на об’єднання юридичних осіб. Зазначеним проєктом Закону пропонується усунути дискримінаційну норму щодо заборони членства в громадських організаціях юридичних осіб», — зазначили автори законопроєкту.

Цей проєкт є урядовим, його ініціатором вказаний прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За процедурою, проєкт закону готується до другого читання. До того часу можна пропонувати зміни й поправки. Повністю з проголосованим у першому читанні документом можна ознайомитися тут.

Фото: Голос України

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду