Дубінський вніс у Раду законопроєкт про фінансову звітність громадських організацій (ДОПОВНЕНО)

Дубінський вніс у Раду законопроєкт про фінансову звітність громадських організацій (ДОПОВНЕНО)

16:50,
28 Липня 2020
3071

Дубінський вніс у Раду законопроєкт про фінансову звітність громадських організацій (ДОПОВНЕНО)

16:50,
28 Липня 2020
3071
Дубінський вніс у Раду законопроєкт про фінансову звітність громадських організацій (ДОПОВНЕНО)
Дубінський вніс у Раду законопроєкт про фінансову звітність громадських організацій (ДОПОВНЕНО)
Проєкт закону стосується оприлюднення інформації про фінансування ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону.

27 липня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №3564 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення оприлюднення інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань. Ініціатор законопроєкту – народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський.

ДОПОВНЕНО: Законопроєкт уже направили на розгляд комітетів. Станом на момент публікації новини тексту законопроєкту і супровідних документів на сайті Ради не було. Згодом 28 липня текст оприлюднили.

У пояснювальній записці Олександр Дубінський пише, що цей законопроєкт спрямований на «запровадження прозорої звітності» для ГО, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону. Він вважає, що ухвалення законопроєкту «дозволить удосконалити механізм дотримання громадськими об’єднаннями у своїй діяльності принципів прозорості та публічності, сприятиме приведенню положень чинного законодавства у відповідність із міжнародними стандартами та позитивними практиками іноземних держав».

Депутат уточнив, що цей документ розробив для належної реалізації основних положень законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об’єднань з іноземною підтримкою)».

Згідно з документом, він хоче зобов’язати ГО з іноземною підтримкою оприлюднювати (на власному веб-сайті та подавати суб’єкту державної реєстрації щороку до 1 березня) інформацію про:

  • персональний склад керівників та осіб, яких обрали до складу керівного органу ГО;
  • кількість членів ГО, встановлену суму внесків на звітний рік та їх фактичне надходження на рахунок ГО;
  • загальну суму отриманих ГО доходів від фізичних осіб, підприємств, установ та організацій;
  • суму та цілі отриманих ГО доходів з-за кордону, а також країну походження коштів;
  • суму та цілі видатків ГО, здійснених за рахунок коштів, отриманих з-за кордону;
  • участь керівників ГО в керівних органах інших громадських об'єднань та політичних партій.

Якщо громадська організація не виконає цих вимог, Олександр Дубінський пропонує виключити її з Реєстру неприбуткових установ та організацій і зобов’язати платили податкові зобов'язання, штрафні санкції й пеню.  

Депутат також хоче заборонити бути платниками єдиного податку першої - третьої груп юридичним та фізичним особам, які надають послуги ГО або її товариствам, підприємствам.

Крім того, якщо цей проєкт закону ухвалять, ГО до 1 березня 2021 року повинні будуть подати або оприлюднити звіти за період з дня набрання цим законом чинності до 31 грудня 2020 року.

Нагадаємо, 29 травня 2020 року Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №3564 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прозорості діяльності громадських об'єднань з іноземною підтримкою). Ініціатор законопроєкту виступив депутат партії «Слуга народу» Олександр Дубінський. Нардеп запропонував низку вимог і обмежень для представників ГО, якщо більше половини їхнього фінансування надходить з-за кордону. Опитані ДМ експерти не вірять, що законопроєкт ухвалять. Вони вважають його провокаційною інформаційною хвилею та переконані, що коріння росте з аналогічного закону РФ. Детальніше читайте тут і тут.

Зазначимо, за інформацією журналістів, Олександр Дубінський до депутатської каденції сам отримував гранти зі США.

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду