Громадські організації звернулися до депутатів з вимогою узаконити ліки на основі медичного канабісу

Громадські організації звернулися до депутатів з вимогою узаконити ліки на основі медичного канабісу

19:46,
26 Січня 2023
802

Громадські організації звернулися до депутатів з вимогою узаконити ліки на основі медичного канабісу

19:46,
26 Січня 2023
802
Громадські організації звернулися до депутатів з вимогою узаконити ліки на основі медичного канабісу
Громадські організації звернулися до депутатів з вимогою узаконити ліки на основі медичного канабісу
Десятки пацієнтських, ветеранських, правозахисних та інших громадських організацій підтримали відкрите звернення до народних депутатів України з вимогою негайно ухвалити законопроєкт №7457 про легалізацію ліків на основі медичного канабісу.

Відповідне звернення опубліковане на сайті БФ «Пацієнти України». Як пояснюють  підписанти заяви, урядовий законопроєкт дозволить тяжкохворим пацієнтам та людям з ПТСР вживати ліки на основі медичного канабісу за рецептом; лікарям — виписувати електронні рецепти на ліки на основі медканабісу; науковцям — досліджувати канабіс та його похідні, розвивати інновації в сфері; бізнесу — вирощувати медичні коноплі та виробляти з них ліки за чітко регламентованим ліцензуванням.

Про це повідомили у БФ «Пацієнти України».

«Пацієнтська спільнота вже 6 років бореться за те, щоб люди з тяжкими хворобами могли полегшити біль завдяки лікам на основі медичного канабісу. Це пацієнти з епілепсією, онкологічними захворюваннями, хворобами Паркінсона та Альцгеймера, розсіяним склерозом та ПТСР. Таке лікування — нормальна практика для більш як 50 країн світу. Сьогодні наші пацієнти за кордоном можуть отримувати ліки на основі медичного канабісу, необхідно дати їм таку можливість і в Україні», — цитує пресслужба виступ на пресконференції Інни Іваненко, виконавчої директорки БФ «Пацієнти України». 

Підписанти стверджують, що ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 2 мільйони тяжкохворих пацієнтів потребували ліків на основі медичного канабісу. 

«Кількість людей із ПТСР та іншими негативними наслідками для психічного здоров’я зростає. За попередніми оцінками МОЗ, близько 4 мільйонам людей потрібно буде призначати медикаментозне лікування. Я знаю з власного досвіду і досвіду побратимів, в якому стані люди повертаються з зони бойових дій. Часто це дуже складні стани, які потребують і медикаментозного лікування в тому числі. І якщо є хоч одна можливість полегшити їхній стан, ми мусимо це зробити. В нас і так багато втрат, ми не можемо дозволити собі допустити втрати після завершення війни», — каже Катерина Приймак, співзасновниця ГО «Жіночий ветеранський рух».

Як інформують у БФ «Пацієнти України», у багатьох країнах ветерани мають можливість лікувати посттравматичний стресовий розлад за допомогою ліків на основі медканабісу. Зокрема, таке лікування проходив ветеран армії США Алі Мадіна. Він брав участь в операціях в Іраку, Афганістані та Сирії, зараз — волонтерить в Україні. 

«Я знаю, що стається з людьми після війни: ти не можеш заспокоїтися, фокусуватися на простих речах, починається депресія, ПТСР, ти погано соціалізуєшся, втрачаєш підтримку, стосунки, сім’ю,  і врешті, бажання жити. Я теж пройшов через це. Але вилікувався. Це тривалий комплексний процес, і препарати на основі медичного канабісу — його частина. І мені прикро бачити зараз, що люди, які в Україні переживають такі травматичні події, не можуть мати такого лікування тут», — розповів Алі Мадіна

Законопроєкт №7457 зареєстрований в парламенті понад пів року тому. Його вже підтримав профільний комітет Верховної Ради. 

«Це урядовий законопроєкт: МОЗ і Кабмін його подали, комітет схвалив, суспільство під час опитувань теж більшістю голосів підтримує цю ініціативу. І тільки депутати ніяк не можуть ухвалити документ. Україна вже втрачає найдорожче — життя своїх людей. І що довше ми чекаємо, то гіршими можуть бути наслідки для всіх: і для ветеранів, і для цивільних, і для пацієнтів з дуже важкими захворюваннями», — заявив Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО «100% Життя».

За словами юристів, документ чітко регламентує вирощування медичного канабісу, контроль обігу та призначення препаратів. 

«Законопроєкт передбачає, що отримати ліки на основі медканабісу можна буде тільки за електронним рецептом лікаря в аптеках, які матимуть дозвіл на таку діяльність. Вирощування відбуватиметься під суворим контролем і лише за наявності ліцензій. Обіг — теж чітко регламентований. Кожна партія препаратів, згідно з документом, буде промаркована спеціальним штрих-кодом. Буде створений електронний реєстр, щоб зробити прозорими всі етапи вирощування і обігу», — зазначив Геннадій Шабас, засновник ГО «Українська асоціація медичного канабісу». 

Звернення до парламенту відкрите. Підтримати його можна на сторінках організацій в соціальних мережах. Весь перелік підписантів можна знайти на сайті БФ «Пацієнти України». Ознайомитися з законопроєктом можна тут.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду